Gast
Witam!
Czy moglibyście zapytać firmę Foma, czy film Fomapan R100 w formatach D8, DS8 i 16 mm (1R) jest dostępny również w rolkach o długości 122 m?
Pozdrawiam
Rene
Gast
Wszystko jest dostępne, ale to kwestia ilości.
Nie opłaca im się to przy zaledwie kilku rolkach.
Do tej pory nie było wystarczającego popytu.
Ile więc potrzebujesz?
Mirko
Gast
Cześć!
To zależy, ile mają kosztować? Interesują mnie formaty 16 mm (1R), DS8 mm i D8 mm (czyli wszystko mnie interesuje.
Możesz mi wysłać ofertę?
haeberlein@gmxpro.de
Do tej pory materiał na metry był zawsze tańszy niż standardowy, a ponieważ sam jestem wywoływaczem i nawijam, oferta byłaby dla mnie interesująca.
Pozdrawiam
Rene
MirkoBoeddecker
Fomapan na metry:
Byłem właśnie w firmie Foma i zapytałem o to.
Sprawdzą to. Ponieważ mieliśmy wiele spraw do omówienia, może to jednak jeszcze trochę potrwać.
Niekoniecznie będzie to tańsze, raczej droższe, ponieważ będzie to osobny produkt.
Myślałem, że masz odpowiedni magazyn na film.
Foma pobiera bardzo niewielką opłatę za konfekcjonowanie na metry. Obawiam się, że ogólna oszczędność będzie niewielka, ponieważ puszka, szpula, klejenie i cięcie to przecież ta sama praca.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Witam!
W przypadku DS8 już teraz postępuję w ten sposób. Kupiłem u was szpulę DS8 o długości 30 m za 25 euro i sam nawinąłem ją na trzy szpule po 10 m, co daje oszczędność 5 euro w porównaniu z zakupem pojedynczych szpul. 5 euro to przecież 10 marek niemieckich. Nie wiem, jakie ceny ma na myśli firma Forma, ale w przypadku czarno-białej taśmy 16 mm otrzymałem od firmy Kahl ofertę w wysokości 68 euro netto. Nie byłaby to co prawda tak duża oszczędność w porównaniu z zakupem pojedynczych rolek, ale zawsze coś. Cena była tylko przykładem i może ulec zmianie w dowolnym momencie. Po prostu lubię mieć mały zapas taśm, bo jak widać, od połowy sierpnia do końca października nie macie w ofercie materiałów 16 mm.
Pozdrawiam
rene
MirkoBoeddecker
Cześć Renee,
Filmów firmy Kahl właściwie nie da się porównać i mogą one spokojnie być tańsze.
Firma Foma produkuje prawdziwe filmy odwracalne typu direct positive na przezroczystym nośniku, wyposażone w specjalną, zaawansowaną technologię zapobiegającą powstawaniu halosów. Filmy te charakteryzują się drobniejszym ziarnem i wyższą czułością efektywną niż materiał Filmotec oferowany przez firmę Kahl (film Forte produkowany przez Filmotec).
Filmy Foma są ponadto kompatybilne z procesem KODAK i produkowane zgodnie z normą zarządzania jakością ISO 9002.
Obawiam się, że w ogóle nie chcemy tej „wojny cenowej” i na pewno byśmy ją przegrali.
Fomapan zawsze będzie prawdopodobnie nieco droższy od Fortepan.
Z drugiej jednak strony rolka 120 m kosztuje mniej niż zakup pojedynczych sztuk.
Jeśli wystarczy Ci 5–10 euro, to się rozumiemy. Chciałem tylko od razu poinformować, że nie będzie to 30% ani nic w tym rodzaju.
Jak tylko coś będziemy wiedzieć, damy znać.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Witam!
Zgodziłbym się na tę cenę, gdyby firma Foma w ogóle nadal produkowała taśmy filmowe o wąskiej szerokości, ponieważ od sierpnia 2003 roku w waszym sklepie nie ma w sprzedaży taśmy 16 mm (z perforacją z jednej strony).
Pozdrawiam
Rene
Gast
Cześć Rene,
Od sierpnia otrzymaliśmy trzy dostawy filmów 16 mm.
Najwyraźniej trafiłeś na okres, kiedy w sklepie akurat nie było ich na stanie.
Czas realizacji zamówień w firmie Foma wynosi 2–3 miesiące.
Oznacza to, że nawet gdybyśmy dzisiaj złożyli duże zamówienie na ten materiał, towar dotarłby dopiero za 3 miesiące. Dlatego niezwykle trudno jest nam zawsze mieć wszystko na stanie tak, jak powinno.
Jeden z pracowników dzień i noc zajmuje się wyłącznie obliczaniem tych terminów dostaw i w grudniu kalkuluje ilości zamówień na koniec marca.
W przypadku produktów egzotycznych, takich jak te filmy odwracalne, ma to większe znaczenie niż w przypadku towarów standardowych, o których wiemy, że na pewno uda nam się je sprzedać przed upływem terminu ważności.
Właśnie zajrzałem na półkę i jest tam 20 sztuk z perforacją jednostronną oraz 3 z perforacją dwustronną. Właśnie dzisiaj dotarła dostawa.
Najlepiej zamówić od razu ;-)
Pozdrawiam
Mirko
Gast
W porządku.
Kupiłem już kilka sztuk. Dzięki.
Może moglibyście krótko poinformować, od kiedy – o ile w ogóle – będzie dostępny materiał na metry w rozmiarach 8 mm i 16 mm.
Dzięki.
Rene