Gast
Ahoj, členové fóra,
mohlo by tu klidně být o pár aktivních účastníků víc! :huh:
Není to snad kvůli uživatelské přívětivosti softwaru fóra?
Jaký je váš názor?
S pozdravem, Jean-Michel
cfb_de
Ahoj Jean-Micheli,
zaprvé je to asi tím, že toto fórum ještě neexistuje dlouho a stále se teprve hledá svou cestu.
Zadruhé je to jedno z mnoha fór na „trhu“ a konkuruje ostatním.
Zatřetí, alespoň já nepíšu jen pro psaní samotné, ale pouze tehdy, když mám pocit, že mám co říct. To asi platí pro všechny, což při malém počtu účastníků vede k malému počtu příspěvků.
A nakonec, nepovažuji filozofii, kterou navrhuje Mirko, tedy nabízet veřejné webové fórum pouze pro vlastní zákazníky a převážně pro vlastní produkty, za zrovna vhodnou. To dělá provozovatel fóra, který je konkurentem FOTOIMPEXU a na jehož fórech již delší dobu píšu, jinak a podle mého názoru lépe. Tam si účastníci sami navzájem připomínají, že reklama na Bren*** nebo jiné značky tam není příliš vítaná, a provozovatel pravidelně píše, že mu vůbec nevadí, když se odkazuje na jiné poskytovatele (včetně FOTOIMPEXU).
Možná proto je tam podstatně více přispěvatelů, a to i přes méně výkonný fórový software a skutečnost, že je jeho fórum přístupné výhradně přes firemní domovskou stránku (a ne také nepřímo přes „zavádějící informace“ na fotolaborforum.de). Mezitím se tam podobně jako na d.r.f. konají setkání členů fóra.
Podle mého názoru to rozhodně není kvůli uživatelské přívětivosti softwaru. Kdo si s IPS-Boardem neporadí, měl by se vrátit k papíru a tužce.
Just my
Gast
Ahoj Jean Micheli,
hmm, to je zajímavé.
Co přesně ti na tom přijde složité?
Jasně, ze začátku je to kvůli všem těm funkcím trochu nepřehledné, ale výkonnost téhle databáze je opravdu výjimečná.
Už jen ta e-mailová notifikace je skvělá a vyhledávací funkce jsou přece strašně důležité.
Škoda, že ještě nikdo neudělal hlasování.
Opravdu čekám, až někdo vloží svou fotku a uspořádá hlasování, kdo to považuje za dobré nebo špatné (mělo by to být tedy kvalifikované, např. je lepší výběr vlevo nebo vpravo).
To žádný jiný software nedělá.
Přiznávám však, že jsem v poslední době byl s překládáním trochu líný.
Je angličtina pro někoho problém?
Pozdravy
Mirko
Gast
Ahoj Franti,
Počkej, v tom jsi se spletl. Fórum není určeno VÝHRADNĚ pro naše produkty a zákazníky. To jsem tak neřekl.
Tak ti teď povím, co byla naše původní motivace k založení tohoto fóra:
Každý den nám chodí 10–100 e-mailů, které obsahují stále ty samé otázky v mírně pozměněné podobě. Doufali jsme, že se tento příval nějak podaří snížit, když budou lidé tyto otázky řešit veřejně na fóru. Tam si pak můžeš nejdřív zkontrolovat, jestli už někdo stejné otázky nepoložil. Koneckonců, náklady na poradenství se promítají i do cen.
V této podobě fórum funguje docela dobře. Je ho čím dál víc a jsem překvapen kvalitou otázek a odpovědí.
Nechci tu mít tolik otázek jako v jiných fórech. Myslím si, že malé, příjemné fórum, které se zabývá pouze analogovou fotografií a smradlavými chemickými věcmi, je lepší než takové, kde musíš vybírat laboratorní otázky mezi „digitálními zrcadlovkami“ a „co je to střední formát“.
V tomto ohledu bude s rostoucím počtem příspěvků pravděpodobně docházet i zde k větší moderaci.
S tímto fórovým softwarem lze například přesouvat příspěvky do jiného fóra.
Věci, které sem nepatří (ale zatím tu nic takového nebylo zveřejněno), budeme možná přesouvat do druhého fóra.
Jsme ale otevřeni všemu! Hele, právě diskutujeme o budoucnosti tohoto fóra.
Každá kritika je vítána. Nejsem Bůh a pokud chcete něco jiného, než jsem vymyslel já, pojďme si o tom promluvit!
Nemažeme příspěvky jen proto, že se nám nelíbí.
Samozřejmě může někdo psát o Phototecu a Amoloco Chemie nebo o Nova či Brenneru, aniž bychom to mazali.
Ale když tam stojí: „Amoloco je mnohem lepší než A49. Ty staré věci z NDR jsou technicky zastaralé, podívejte se na www.andererLaboranbieter.de“, pak je to příliš obecné, reklama na někoho jiného a navíc nesmysl, protože to není ani pravda, ani lež. Takové věci letí pryč.
Jsem strašně rád, že zatím byly všechny příspěvky na opravdu dobré úrovni. Zejména v USA, kde také pravidelně sledujeme fóra, se často objevuje takový odpad, že by člověku spadla čelist.
Vlastně jsem něco smazal jen JEDNOU, protože jsem považoval za důležité, aby zákazníci věděli, že jde o mylnou informaci, že MY už filmové úryvky nenabízíme a že ty věci jsou teď zase k dispozici.
Udělal jsem to až tehdy, když byly zase k dispozici. O několik týdnů později.
Muselo to jít rychle, protože končil pracovní den, a já jsem nenašel tu funkci „posunout o jeden příspěvek dolů“. Proto jsem také nebyl přihlášený.
Naše fórum je mimochodem přístupné výhradně přes naši firemní domovskou stránku.
Pokud zadáš naši „snadněji zapamatovatelnou“ adresu „Fotolaborforum.de“, dostaneš se na úvodní stránku FOTOIMPEXU a musíš kliknout ještě jednou.
Nějakou dobu to tak omylem nebylo kvůli automatickému přesměrování, které tak nemělo být, ale už před týdny to bylo změněno.
Nevím, co tím myslíš tím „předkládáním nepravdivých skutečností“.
Logo FOTOIMPEXu je v každém případě v levém horním rohu a celé fórum se jmenuje „Fotolaborforum powered by FOTOIMPEX“ a je to uvedeno i v liště prohlížeče. V softwaru jsem zatím nenašel další místa, kde by na nás bylo odkazováno. Jsem ale otevřený dalším, pokud nějaké znáš ;-)
Vždycky se hned všichni rozčilujete. „Nejhorší forma“, „předkládání nepravdivých skutečností“, to jsme snad v soudní síni, protože tam zmizely dva řádky??
Zeptat se nic nestojí, pokud se má něco změnit!
Takže PEACE a DOBRÉ SVĚTLO!
Mirko :huh:
cfb_de
Ahoj Mirko,
Fórum není určeno VÝHRADNĚ pro naše produkty a zákazníky.
ale tak to asi nevnímali jen já. Protože já (a v tom asi nejsem sám) mám na mysli právě takové výroky jako
„Tady přece nediskutují ne-zákazníci.“
velmi dobře tak, že zde skutečně ani ne-zákazníci nediskutují. Ale dobře, to jsi teď jasně a jednou provždy vyjasnil.
Tak ti teď povím, co byla naše původní motivace k založení tohoto fóra:
[... snip ...] To se mi také líbí, jinak bych se zde nezaregistroval. Nicméně chápu, že i zásahy moderátora by měly být prováděny s určitou citlivostí. Tady by například stačil další tvůj příspěvek s tvrzením „to není pravda, u nás to tak je“. Mazání příspěvků by mělo být absolutní výjimkou a navíc by mělo být odůvodněno, zvlášť na webovém fóru, kde se potulují nejrůznější typy lidí. Provozovatel paralelního fóra to řeší s velkým úspěchem takto: účastníci dostávají kritiku od ostatních členů fóra, za dva a půl roku, co tam píšu, byly smazány pouhé tři příspěvky (při mnohonásobně větším objemu příspěvků než zde), z toho jeden na výslovnou žádost autorky.
Ale když tam stojí: [...] Takové věci letí.
Proč? Takový autor už dostane od ostatních co proto. Prostě předpokládej, že i ostatní účastníci fóra se umí chovat slušně a že si každý tady uvědomuje, *kdo* tu zábavu platí, provozuje a nese za ni odpovědnost.
že MY už nenabízíme filmové ukázky a že ty věci jsou teď zase zpátky.
Udělal jsem to až tehdy, když byly zase zpátky. O několik týdnů později.
Přesně tak. A to bylo nešikovné. Bylo by lepší *hned* napsat, že ty věci se zase objeví, a ten kázání nechat být. Pak by oprávněná reakce byla: „Skvělé, Mirko se o to opravdu stará“. Dojem, který teď vznikl, směřuje spíše opačným směrem. O několik týdnů později. Někdo, kdo sem teď vtrhne, získá dojem, že ti zlí, zlí FOTOIMPEXeři hned cenzurují všechno, co se jim nelíbí. Jestli byl původní příspěvek blbost, to je zatím nezajímá.
A proč by se něco po týdnech mělo pak přece jen rychle vyřídit, to se mi do mé projektově manažerské hlavy taky nevejde.
Nevím, co tím myslíš tím „předkládáním nepravdivých skutečností“.
Možná jsem to vyjádřil příliš tvrdě. Ale myslel jsem tím následující: Když jako uživatel internetu kliknu na „mluvící“ odkaz a ten mi řekne, že směřuje na fórum, nechci se dostat na stránku nějaké firmy a muset znovu klikat. Zvlášť když doba načítání firemní stránky není zrovna ISDN-friendly.
Vlastně se mi ten nápad s „fotolaborforum“ a přímou dostupností moc líbil. Snadno si to zapamatuješ, jméno provozovatele se ti pěkně vryje do paměti a někdo, kdo přijde na vaši firemní stránku, odtud rád klikne dál.
To vaše fórum velmi příjemně odlišovalo od všech ostatních, na které jsem dosud narazil. Bohužel jste se ale nyní rozhodli pro agresivní reklamu.
Jsme snad v soudní síni, protože vyletěl jeden dvouřádkový příspěvek?
Ještě horší: Na pranýři WWW. Tam je člověk vinen ještě před písemným obviněním ;-)
Neberte to tak vážně, všechno se vyřeší. Přeji ještě hezkou neděli!
S pozdravem,
Franz
cfb_de
p.s.: Nehledě na to, že mi přijde fakt super, že se o fórum staráš/čteš ho/spravuješ v neděli a ne během obvyklých otevíracích hodin!
Gast
:angry: :angry:
...Takže nad dvourádkovým vtipem se dá usmívat?!
Napadají mě srovnání s praktikami nacistů nebo Stasi.
Ten pitomec, kterému jsem dal tip, mi ani nepoděkoval. Kdyby žádný nenašel, půjčil bych mu i svůj fragment.
Jsem hluboce zklamaný z Mirka Bädeckera a už nikdy nic u FOTOIMPEXu nekoupím!
Je to prostě jen průměrný obchod.
Sbohem – Dieter
Gast
Dietere,
patří to do tohoto vlákna? Podívej se na ten název. A tu záležitost se Splitterem už nech být, nemyslím si, že by to někoho zajímalo :-)
Ahoj!!!!
Jean-Michel
Gast
Franzi,
Tím, že jsem napsal „Tady přece nediskutují lidé, kteří nejsou našimi zákazníky“, jsem měl na mysli, že ten, kdo na tomto fóru diskutuje, se k nám dostal přes nás, a ne proto, že by fórum samo o sobě bylo tak známé, že by nám to přineslo reklamní efekt nebo něco podobného.
Ten přímý odkaz se mi také líbil víc, ale software je bohužel naprogramován tak složitě, že se nám nepodařilo jej do naší stránky odpovídajícím způsobem začlenit.
Myslím tím, že když se na fóru někdo zeptá, kde se ještě dají koupit vhodné objektivy pro Meoptu, a pak mu musí odpovědět někdo z jiné země, že u něj by to šlo, tak to zjevně nefunguje. Vlastně by mělo být nějak vidět, že nemáme jen objektivy, ale i příslušenství, jako jsou desky pro staré Meoty.
Na druhou stranu jsi si také stěžoval, že by mělo být jasné, že to není 100% nezávislé fórum. Co tedy dělat?
Máte nějaký návrh?
S pozdravem
Mirko
Gast
...málem jsem zapomněl: Jak je to s dobou načítání naší stránky?
U společnosti Schlund und Partner máme vlastně velmi dobrého, i když ne zrovna levného poskytovatele webhostingu.
V obou kancelářích používáme připojení DSL 1500 a samozřejmě žádné zpoždění nepociťujeme.
Odkaz na fórum je čistě textový.
Tyto textové odkazy jsme vložili záměrně, aby se stránka načítala rychleji, zatímco se ještě načítají obrázky.
Trvá to přesto dlouho?
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj lidi,
vlastně tomu rozruchu moc nerozumím. Nehledě na to, že pořád nechápu, k čemu ten filmový úryvek vlastně je. Viděl jsem ale, že je v novém katalogu.
Navštěvuji to hlavně proto, že návštěvnost není nijak přehnaně vysoká, takže se tam dá dobře orientovat. To, že některé otázky občas zůstanou bez odpovědi (viz moje otázka ohledně vývojek Fomatol), beru jako samozřejmost. Odpovědi však byly vždy užitečné a věcné.
Ani já jsem neměl dojem, že se tu pohybují jen zákazníci. Sám u FOTOIMPEXu objednávám relativně zřídka, protože prostě mám i jiné zdroje. Činnost FOTOIMPEXu však sleduji velmi pozorně, protože do sortimentu neustále zařazují zajímavé produkty, které jinde nejsou k dostání. Co mě ale opravdu štvalo, byla ta věc s odkazem. Bylo prostě pohodlnější dostat se na fórum přímo přes adresu z fotolaboratořního fóra a nevypadalo to jako reklamní vložka ve stylu: „Než se dostaneš na fórum, musíš se nutně ještě zastavit na naší stránce.“ Navíc nejsem vždy u svého počítače, když si prohlížím fórum, a o jedno kliknutí méně a přímý odkaz jsou prostě příjemnější.
Co se týče reklamy, žádnou jsem nenašel. A odkaz na 8x11, kde jsem si na základě tipu pořídil navíječ stop, tam snad ještě je.
Mám dojem, že mnoho lidí do fóra často nahlíží, ale něco řeknou jen tehdy, když mají co říct. Já jsem každopádně nikdy nečetl, že by někdo napsal, že ta či ona vývojka je sračka, ale vždy jen sděloval své vlastní zkušenosti s možná odlišnými kombinacemi a říkal: „Já to dělám takhle, jsem s tím spokojený, pokud chceš, můžeš to zkusit taky.“ A o to nám vlastně všem jde.
Pozdravuje Sven.
Urnes
P.S.: Zase jsem zapomněl se přihlásit. To je přesně ten případ, kdy je někdy těžké rozeznat jednotlivé přispěvatele, když člověk zapomene se přihlásit, začne psát s velkým nadšením a pak tam nakonec zůstane jen „host“. :-))
Ahoj Mirko,
doba načítání je mimochodem přijatelná i s analogovým modemem. O důvod víc, proč se sem častěji dívat.
S pozdravem Sven.
Gast
Ahoj Mirko,
nejde o to, že bych považoval software fóra za příliš složitý. Sám píšeš, že je ten software naprogramován dost složitě, a tak by se mohlo stát, že by s ním potenciální účastníci fóra měli trochu potíže...
Je to určitě dobrý program, ale pro tento účel je to se všemi těmi možnostmi možná trochu „přehnané“???
Pozdravy ze Švýcarska
Jean-Michel
Gast
Ahoj Svene,
to s přímým odkazem bohužel souvisí s tím, že jinak se nám fórum do našich rámců nevejde.
Pravděpodobně by to nějak šlo, ale na to jsme tady všichni moc hloupí.
Zatím jsem to změnil.
Nejprve se dostaneš na stránku, kde je pouze odkaz na fórum (žádná reklama).
Až to zvládneme, nastavíme i automatické přesměrování.
Pro ty, kteří nejen píší do fóra, ale také chtějí něco objednat nebo se rychle podívat do tabulky vývojek, je to totiž velmi komplikované, pokud rámce nefungují.
Mimochodem, máš samozřejmě pravdu. Tady nikdy nebylo napsáno, že nějaká vývojka je s**.
Ale v některých jiných fórech to tu vře a něco takového jsme tady nechtěli.
Méně „mého osobního názoru“, více faktů.
Takže pokud to půjde, budeme rádi ;-)
Fórum má být nakonec něco jako znalostní databáze pro „budoucí generace“.
Možná přesuneme obzvláště zajímavé odpovědi po určité době do „odborného“ fóra, kde bude méně příspěvků a věci se budou hledat rychleji.
Něco takového jsem měl vždycky na mysli, když jsem toto fórum spouštěl.
Existuje tolik znalostí o analogové fotografii a s každou zrušenou temnou komorou nějakého „starého mazáka“ se trochu z toho ztratí.
Kdyby se nám podařilo něco z toho „zachytit“ předem, bylo by to skvělé.
Pozdravy
Mirko
PS: Filmové úlomky potřebuješ k tomu, abys mohl znovu oddělit dvojitě expozicovaný film formátu Double-8, otočit ho a slepit.
Fomatol? Co přesně jsi chtěl vědět?
Gast
Svene,
automatické přesměrování teď funguje, ale pouze pokud máš povolený JavaScript.
Jinak budeš muset kliknout ještě jednou.
S pozdravem
Mirko
Urnes
Ahoj Mirko,
ohledně Fomatolu bych měl následující dotaz:
Ahoj,
při úklidu jsem našel ještě pár balíčků Fomatolu H a Fomatolu M. Myslím si, že se jedná o pozitivní vývojku. Ty balíčky jsem před lety koupil v České republice v domnění, že jde o toner. Moje čeština je ale dost špatná. Možná mi ale někdo pomůže a řekne mi, co je to vlastně Fomatol.
Nápad s Knowledge Base se mi zdá docela dobrý. Je to pak také oblast, ve které se dá jednoduše vyhledávat. Mnoho tipů nebo faktů se prostě ztratí v někdy nic neříkajících názvech vláken a když najdu něco zajímavého, pokaždé si říkám, kam to mám zkopírovat, až to jednou budu opravdu potřebovat. Kromě toho by to vyřešilo i váš skutečný problém, a to mít něco jako sekci FAQ, na kterou lze odkazovat. Mám teď na mysli vlákno s objektivem Rodenstock a adaptérem na Meos. Takové věci jsou vždy velmi komplexní a měly by být nějak zaznamenány pro dalšího, kdo bude mít stejný problém.
Co mě teď ještě spontánně napadá, je následující:
Nabízíš ozubená kola a ozubené tyče pro staré Meos. Bylo by fajn, kdyby se na internetu dalo najít i návod, jak se ty věci montují. Když se hezky poprosí, určitě něco dostaneme od Meopty, ta přece musí mít k dispozici rozkresy. Bylo by totiž fajn, kdybych tím mohl zase trochu stabilizovat svůj Magnifax. Ale bez návodu se do toho moc pouštět nechci.
S pozdravem, Sven.
Gast
Svene,
Firma Foma je bohužel už 13 let nevyrábí a firma, která s Fomou konkurovala a pokračovala v jejich výrobě, už také neexistuje.
Já bych ty věci vyhodil, než si zničím negativy.
Bohužel ti teď z hlavy pomoci nedokážu.
Ozubené tyče máme bohužel jen pro nové modely Meo.
Staré modely žádné ozubené tyče nemají.
Montáž je velmi jednoduchá. Sundej stupnici, vyndej tři šrouby, nasadíš novou tyč a hotovo.
Ozubená kola: vždy kupuj 2, nasadí se na sebe a jednoduše se vloží.
Povolit oba šrouby na pružinovém plechu a všechno jde sundat.
Velmi, velmi jednoduché. Rozložený výkres je mnohem matoucí.
Pro jaký přístroj je potřebuješ?
Pozdravy
Mirko
micha
Ahoj Mirko a všichni ostatní tady. Takové fórum prostě potřebuje čas. Načítání stránek je i s mým modemem dost rychlé a software funguje v pohodě. Na mé jednoduché dotazy jsem zatím většinou dostal rychlé a věcné odpovědi. Téměř každý den se dívám na různá fóra. Právě se to teprve učím. Z hlediska vzhledu se mi tvoje líbí nejvíc. Tak hlavu vzhůru a jen tak dál
S pozdravem
Micha z dd
cfb_de
Ahoj Mirko,
„Tady přece nediskutují ne-zákazníci“ ...
to jsi už jasně vysvětlil. Nicméně já jsem toto fórum nenašel přes vaši domovskou stránku, ale přes Google. A díky tomu jsem měl tehdy platný přímý odkaz.
K záležitosti Meo: To je jistě nepříjemné. Ale čistě z pohledu zákazníka je mnohem jednodušší položit otázku ve fóru, než nejprve číst katalog nebo dokonce prohledávat možná ještě neznámou webovou stránku.
Kdyby se něco takového opakovalo, na vašem místě bych se vzchopil, napsal ostrý e-mail konkurentovi
a na fóru zveřejnil příspěvek, kde se u vás daný článek nachází. Tak to dělá například ten milý pán z paralelního vesmíru. Funguje to dobře a zajišťuje to, že se tam takové nabídky téměř nikdy nevyskytují.
Hranice mezi nezávislostí a závislostí fóra je tenká... Nech to prostě chvíli běžet, hodně věcí se vyřeší samo. Nápad s knowledge-base je dobrý. Možná v extra fóru, do kterého bychom všichni nemohli přímo psát a ty bys tam vkládal věci, které se zdají důležité (víš přece, na co se tě vždycky ptají v e-mailech).
K dobám načítání: Myslel jsem čas, který stránka potřebuje k načtení u mě doma s pouhým ISDN připojením. To prostě trvá dlouho (asi 20 sekund). V zásadě mi to je jedno, protože se k vám přece nechodím dívat stokrát denně :-)
Mimochodem: Máte zase Anaret-50? Měl bych zájem o M23,5 (použitý). Ten můj jsem upustil.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti,
Anarety (tedy Labotare) dorazí zase v pátek.
Možná dostaneme i pár speciálních modelů od Meopty.
S prodejem použitého zboží v klasickém smyslu bohužel už nepracujeme.
Spolková vláda totiž v „zákoně o rozbití maloobchodu“ (novela zákona o zásilkovém prodeji a rozšíření záruky na použité zboží) stanovila, že pouze na eBay bez dvouleté záruky a s nehoráznými náklady na vrácení zásilky (v současné době ne méně než 20