Gast
Cześć, forumowicze,
Przydałoby się trochę więcej aktywnych użytkowników! :huh:
Czy to może z powodu tego, że oprogramowanie forum jest tak przyjazne dla użytkownika?
Jakie jest wasze zdanie?
Pozdrawiam, Jean-Michel
cfb_de
Cześć Jean-Michel,
z jednej strony wynika to zapewne z tego, że to forum istnieje dopiero od niedawna i wciąż znajduje się w fazie kształtowania się.
Z drugiej strony jest to jedno z wielu forów na „rynku” i konkuruje z innymi.
Po trzecie, przynajmniej ja nie piszę tylko dla samego pisania, ale tylko wtedy, gdy uważam, że mam coś do powiedzenia. Tak jest chyba w przypadku wszystkich, co przy niewielkiej liczbie uczestników skutkuje z kolei niewielką liczbą postów.
I wreszcie, uważam, że filozofia zaproponowana przez Mirko, polegająca na oferowaniu publicznego forum internetowego wyłącznie dla własnych klientów i w dużej mierze dotycząca wyłącznie własnych produktów, nie jest zbyt trafna. Właściciel forum, który jest konkurentem FOTOIMPEX i na którego forach piszę już od dłuższego czasu, postępuje inaczej i moim zdaniem lepiej. Tam uczestnicy sami zwracają uwagę, że reklama Bren*** lub innych firm nie jest zbyt mile widziana, a właściciel regularnie pisze, że nie ma nic przeciwko, gdy wspomina się o innych dostawcach (w tym FOTOIMPEX).
Być może właśnie dlatego, pomimo mniej wydajnego oprogramowania forumowego i faktu, że forum to jest dostępne wyłącznie poprzez stronę główną firmy (a nie pośrednio poprzez „przedstawianie fałszywych faktów” na fotolaborforum.de), jest tam znacznie więcej użytkowników. Odbywają się tam obecnie spotkania użytkowników forum, podobnie jak na d.r.f.
Moim zdaniem na pewno nie chodzi o łatwość obsługi oprogramowania. Kto nie radzi sobie z forum IPS, powinien wrócić do papieru i ołówka.
Just my
Gast
Cześć Jean Michel,
hmm, to ciekawe.
Co dokładnie wydaje ci się skomplikowane?
Jasne, na początku jest to trochę zagmatwane ze względu na te wszystkie funkcje, ale wydajność tej bazy danych jest naprawdę wyjątkowa.
Już samo powiadomienie e-mailowe jest świetne, a funkcje wyszukiwania są przecież niezwykle ważne.
Szkoda, że nikt jeszcze nie zorganizował głosowania.
Naprawdę czekam, aż ktoś wrzuci swoje zdjęcie i zorganizuje głosowanie, kto uważa, że jest dobre, a kto złe (czyli powinno być konkretne, np. czy lepiej wygląda po lewej, czy po prawej).
Żadne inne oprogramowanie tego nie robi.
Przyznaję jednak, że ostatnio trochę się leniłem z tłumaczeniem.
Czy angielski stanowi dla kogoś problem?
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Franz,
Chwileczkę, coś tu źle zrozumiałeś. Forum nie jest przeznaczone WYŁĄCZNIE dla naszych produktów i klientów. Nie powiedziałem tego w ten sposób.
Opowiem ci teraz, co było naszą początkową motywacją do założenia tego forum:
Codziennie otrzymujemy od 10 do 100 e-maili, które zawierają wciąż te same pytania w nieco zmienionej formie. Mieliśmy nadzieję, że uda się jakoś zmniejszyć ten napływ, jeśli ludzie będą omawiać te pytania publicznie na forum. Wtedy można najpierw sprawdzić, czy ktoś już nie zadał tych samych pytań. W końcu koszty doradztwa też wpływają na ceny.
W tej formie forum działa już całkiem dobrze. Jest coraz więcej postów i jestem zaskoczony jakością pytań i odpowiedzi.
Nie chcę tu mieć tak wielu pytań, jak na innych forach. Uważam, że małe, fajne forum, które zajmuje się wyłącznie fotografią analogową i śmierdzącymi chemikaliami, jest lepsze niż takie, gdzie trzeba wyławiać pytania dotyczące laboratorium spośród wątków o „cyfrowych lustrzankach” i „czym jest średni format”.
W związku z tym, wraz ze wzrostem liczby postów, prawdopodobnie będzie tu więcej moderacji.
W tym oprogramowaniu forumowym można np. przenosić posty do innego forum.
Rzeczy, które tu nie pasują (ale jak dotąd nic takiego nie zostało opublikowane), będziemy prawdopodobnie przenosić do drugiego forum.
Ale jesteśmy otwarci na wszystko! Hej, przecież właśnie dyskutujemy o przyszłości tego forum.
Każda krytyka jest mile widziana. Nie jestem Bogiem i jeśli wszyscy chcecie czegoś innego niż to, co wymyśliłem, to porozmawiajmy o tym!
Nie usuwamy postów tylko dlatego, że nam się nie podobają.
Oczywiście każdy może pisać o Phototec i Amoloco Chemie albo o Nova czy Brennerze, a my tego nie wyrzucimy.
Jeśli jednak jest tam napisane: „Amoloco jest o wiele lepsze niż A49. Te stare produkty z NRD są przecież technicznie przestarzałe, zajrzyjcie na www.andererLaboranbieter.de”, to jest to zbyt ogólne, stanowi reklamę dla kogoś innego, a ponadto bzdura, ponieważ nie jest ani fałszywe, ani prawdziwe. Takie rzeczy lądują w koszu.
Bardzo się cieszę, że jak dotąd wszystkie posty były na naprawdę dobrym poziomie. Szczególnie w USA, gdzie regularnie śledzimy fora, często pojawia się takie śmieciowe treści, że aż dech zapiera.
W ogóle tylko RAZ coś usunąłem, bo uznałem za ważne, żeby klienci wiedzieli, że to błędna informacja, że MY nie oferujemy już fragmentów filmów i że te rzeczy znów są dostępne.
Zrobiłem to dopiero wtedy, gdy znów były dostępne. Kilka tygodni później.
Musiało to nastąpić szybko ze względu na koniec dnia pracy i nie znalazłem funkcji przesuwania postów w dół. Dlatego też nie byłem zalogowany.
Nawiasem mówiąc, na nasze forum można wejść wyłącznie przez stronę główną naszej firmy.
Jeśli wpiszesz nasz łatwiejszy do zapamiętania adres „Fotolaborforum.de”, trafisz na stronę główną FOTOIMPEX i będziesz musiał kliknąć jeszcze raz.
Przez jakiś czas tak nie było przez przypadek z powodu automatycznego przekierowania, które nie powinno tak działać, ale zostało to zmienione już kilka tygodni temu.
Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc o „przedstawianiu fałszywych faktów”.
Logo FOTOIMPEX widnieje w każdym razie w lewym górnym rogu, a całe forum nosi nazwę „Fotolaborforum powered by FOTOIMPEX” i jest to również widoczne w pasku przeglądarki. Nie znalazłem jeszcze w oprogramowaniu innych miejsc, w których można by umieścić odniesienia do nas. Jestem jednak otwarty na kolejne, jeśli jakieś znasz ;-)
Zawsze od razu się denerwujecie. „Najgorsza forma”, „przedstawianie fałszywych faktów” – czyżbyśmy byli w sali sądowej, bo wyleciały dwa wiersze tekstu??
Pytanie nic nie kosztuje, jeśli coś ma zostać zmienione!
Więc PEACE i DOBRE ŚWIATŁO!
Mirko :huh:
cfb_de
Cześć Mirko,
Forum nie jest przeznaczone WYŁĄCZNIE dla naszych produktów i klientów.
Jednak nie tylko ja tak to odebrałem. Ponieważ ja (i zapewne nie jestem w tym osamotniony) dostrzegam takie stwierdzenia jak
„Nie dyskutują tu przecież osoby niebędące klientami”,
interpretuję to tak, że osoby niebędące klientami rzeczywiście nie dyskutują tutaj. Ale cóż, wyjaśniłeś to teraz jednoznacznie i na zawsze.
Opowiem Ci teraz, co było naszą początkową motywacją do założenia tego forum:
[... snip ...] Mi to też się podoba, inaczej bym się tu nie zarejestrował. Widzę jednak, że interwencje moderatora powinny być w pewnym sensie przeprowadzane z wyczuciem. Na przykład w tym przypadku wystarczyłby kolejny post od Ciebie z stwierdzeniem „to nieprawda, u nas tak jest”. Usuwanie postów powinno być absolutnym wyjątkiem, a w przypadku forum internetowego, gdzie kręcą się najróżniejsze typy ludzi, powinno być również uzasadnione. Administrator równoległego forum radzi sobie z tym bardzo skutecznie: uczestnicy otrzymują krytykę od innych użytkowników, a w ciągu dwóch i pół roku, odkąd tam piszę, usunięto zaledwie trzy posty (przy wielokrotnie większym natężeniu ruchu w porównaniu z tym forum), z czego jeden na wyraźną prośbę autorki.
Ale jeśli tam jest napisane: [...] coś takiego leci.
Dlaczego? Taki autor i tak dostanie już po głowie od innych. Po prostu załóż, że użytkownicy forum potrafią zachowywać się na tyle przyzwoicie i że każdy tutaj jest świadomy, *kto* za to płaci, prowadzi to miejsce i ponosi za to odpowiedzialność.
że MY nie oferujemy już fragmentów filmów i że te rzeczy znów tu są.
Zrobiłem to dopiero wtedy, gdy znów się pojawiły. Kilka tygodni później.
Właśnie. I to było nieudolne. Lepiej byłoby *od razu* napisać, że te rzeczy wracają, i pominąć ten wykład. Wtedy uzasadnioną reakcją byłoby: „Świetnie, Mirko naprawdę się tym zajmuje”. Wrażenie, jakie teraz powstało, wskazuje raczej na coś przeciwnego. Kilka tygodni później. Ktoś, kto teraz tu wpadnie, odniesie wrażenie, że ci źli, źli ludzie z FOTOIMPEX od razu cenzurują wszystko, co im nie pasuje. Czy pierwotny post był bzdurą, na razie ich nie interesuje.
I dlaczego coś po tygodniach musi się jednak szybko załatwić, tego też nie mogę ogarnąć moim umysłem kierownika projektu.
Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc o podawaniu fałszywych informacji.
Może wyraziłem to zbyt ostro. Ale chodziło mi o to, że: jeśli jako internauta klikam na „mówiący” link, a ten mówi mi, że prowadzi na forum, to nie chcę trafiać na stronę firmy i musieć klikać jeszcze raz. Zwłaszcza że czas ładowania strony firmy nie jest zbyt przyjazny dla ISDN.
Właściwie to pomysł z „fotolaborforum” i bezpośrednim dostępem bardzo mi się podobał. Łatwo to zapamiętać, nazwa operatora ładnie i regularnie zapada w pamięć, a ktoś, kto trafi na stronę waszej firmy, chętnie kliknie dalej.
To bardzo pozytywnie odróżniało wasze forum od wszystkich innych, na które do tej pory trafiłem. Niestety, zdecydowaliście się teraz na agresywną reklamę.
Czy jesteśmy tu w sali sądowej, bo wyskoczyło dwa zdania?
Co gorsza: na pręgierzu WWW. Tam jest się winnym jeszcze przed pisemnym oskarżeniem ;-)
Nie bierz tego tak do siebie, wszystko się wyjaśni. Miłej niedzieli!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
cfb_de
p.s.: Nie licząc tego, że uważam za super, że zajmujesz się forum/czytasz je/administrujesz nim w niedzielę, a nie w zwykłych godzinach pracy!
Gast
:angry: :angry:
...Więc z dwuwiersza można się śmiać?!
Przychodzą mi na myśl porównania do praktyk nazistowskich czy stasowskich.
Ten głupek, któremu dałem wskazówkę, nawet mi nie podziękował. Pożyczyłbym mu nawet mój fragment, gdyby nie mógł go znaleźć.
Jestem głęboko rozczarowany Mirko Bädeckerem i nigdy więcej nie kupię niczego w FOTOIMPEX!
To po prostu zwykły, przeciętny sklep.
Pa – Dieter
Gast
Dieter,
czy to pasuje do tego wątku? Spójrz na tytuł. I zapomnij już o tej sprawie ze Splitterem, nie sądzę, żeby to było dla wszystkich interesujące :-)
pa!!!!
Jean-Michel
Gast
Franz,
Powiedziałem „tutaj nie dyskutują osoby, które nie są naszymi klientami”, mając na myśli, że ktoś, kto zabiera głos na tym forum, trafił tu dzięki nam, a nie dlatego, że samo forum jest na tyle znane, by przynosiło nam efekt reklamowy czy coś w tym rodzaju.
Uważam też, że bezpośredni link byłby lepszym rozwiązaniem, ale oprogramowanie jest niestety tak skomplikowane, że nie udało nam się odpowiednio wbudować go w naszą stronę.
Chodzi mi o to, że jeśli na forum pojawia się pytanie, gdzie jeszcze można kupić odpowiednie obiektywy do Meopty, a następnie ktoś z innego kraju musi odpowiedzieć, że u niego to możliwe, to najwyraźniej coś nie zadziałało. Właściwie należało jakoś zauważyć, że mamy nie tylko obiektywy, ale także akcesoria, takie jak płytki drukowane do starych modeli Meopty.
Z drugiej strony sam narzekałeś, że powinno być jasne, iż nie jest to w 100% niezależne forum. Co więc zrobić?
Macie jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Mirko
Gast
...prawie o tym zapomniałem: a co z czasem ładowania naszej strony?
W Schlund und Partner mamy właściwie bardzo dobrego, choć niezbyt taniego dostawcę usług hostingowych.
W obu biurach korzystamy z łącza DSL 1500 i oczywiście nie zauważamy żadnych opóźnień.
Link do forum to zwykły link tekstowy.
Dodaliśmy te linki tekstowe specjalnie po to, żeby strona ładowała się szybciej, gdy obrazy jeszcze się wczytują.
Nadal trwa to długo?
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć wszystkim,
szczerze mówiąc, nie rozumiem tego całego zamieszania. Nie wspominając już o tym, że wciąż nie wiem, do czego właściwie służy ten fragment filmu. Widziałem jednak, że jest on w nowym katalogu.
Odwiedzam to miejsce głównie dlatego, że ruch nie jest zbyt duży, więc łatwo się tu odnaleźć. Akceptuję fakt, że niektóre pytania pozostają czasem bez odpowiedzi (patrz moje pytanie o wywoływacze Fomatol). Odpowiedzi były jednak zawsze pomocne i na temat.
Nie miałem też wrażenia, że kręcą się tu tylko klienci. Sam zamawiam w FOTOIMPEX stosunkowo rzadko, bo po prostu mam inne źródła zaopatrzenia. Śledzę jednak bardzo uważnie działania FOTOIMPEX, bo ciągle wprowadzają do oferty ciekawe produkty, których nie ma nigdzie indziej. To, co mnie naprawdę irytowało, to sprawa z linkiem. Po prostu wygodniej było przejść bezpośrednio na forum przez adres z forum laboratorium fotograficznego i nie wyglądało to na reklamę w stylu: „zanim wejdziesz na forum, koniecznie zajrzyj jeszcze na naszą stronę”. Poza tym nie zawsze korzystam z własnego komputera, gdy przeglądam forum, więc jedno kliknięcie mniej i bezpośredni link są o wiele lepsze.
Jeśli chodzi o reklamy, to żadnych nie znalazłem. A link do 8x11, gdzie po otrzymaniu wskazówki kupiłem nawijarkę do taśmy, chyba też nadal tam jest.
Mam wrażenie, że wiele osób często zagląda na forum, ale wypowiada się tylko wtedy, gdy ma coś do powiedzenia. W każdym razie nigdy nie czytałem, żeby ktoś napisał, że ten czy inny wywoływacz jest do bani, tylko zawsze dzielił się własnymi doświadczeniami z ewentualnie innymi kombinacjami i mówił: ja robię to tak, jestem zadowolony, jeśli chcesz, możesz też spróbować. I przecież właśnie tego wszyscy tak naprawdę chcemy.
Pozdrawiam, Sven.
Urnes
PS.: Znowu zapomniałem się zalogować. To jedna z tych sytuacji, w których czasami trudno rozpoznać poszczególnych autorów, gdy się o tym zapomni, pisze się z pełnym entuzjazmem, a potem widnieje tam tylko „gość”. :-))
Cześć Mirko,
Czas ładowania stron jest zresztą akceptowalny nawet przy modemie analogowym. To kolejny powód, by zaglądać tu częściej.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Cześć Mirko,
Nie chodzi o to, że uważam oprogramowanie forum za zbyt skomplikowane dla mnie. Sam piszesz, że oprogramowanie jest dość skomplikowane, więc może się zdarzyć, że potencjalni użytkownicy forum będą mieli z nim pewne trudności...
To na pewno dobry program, ale do tego celu, z tymi wszystkimi opcjami, może trochę „przesadzony”???
Pozdrowienia ze Szwajcarii
Jean-Michel
Gast
Cześć Sven,
Ta sprawa z bezpośrednim linkiem wynika niestety z tego, że w przeciwnym razie nie uda nam się umieścić forum w naszych ramkach.
Prawdopodobnie dałoby się to jakoś zrobić, ale nikt z nas nie ma na to głowy.
Na razie to zmieniłem.
Najpierw trafia się na stronę, na której jest tylko link do forum (bez reklam).
Jeśli nam się to uda, zrobimy też automatyczne przekierowanie.
Dla tych, którzy nie tylko piszą na forum, ale też chcą coś zamówić lub szybko sprawdzić tabelę wywoływaczy, będzie to bardzo skomplikowane, jeśli ramki nie będą działać.
A tak przy okazji, oczywiście masz rację. Nigdy tu nie napisano, że jakiś wywoływacz jest g**.
Ale na wielu innych forach lecą tu iskry, a czegoś takiego nie chcieliśmy tutaj.
Mniej „mojej osobistej opinii”, więcej faktów.
Więc jeśli to możliwe, będziemy z tego zadowoleni ;-)
W końcu forum ma być czymś w rodzaju bazy wiedzy dla „potomnych”.
Być może po pewnym czasie przeniesiemy szczególnie interesujące odpowiedzi do forum „specjalistycznego”, gdzie będzie mniej treści i łatwiej będzie znaleźć potrzebne informacje.
Coś takiego miałem na myśli, kiedy zakładałem to forum.
Istnieje tak wiele wiedzy na temat fotografii analogowej, a wraz z każdą zamkniętą ciemnią „starego wyjadacza” część tej wiedzy przepada.
Gdyby nam się udało „uchwycić” coś z tego wcześniej, byłoby to naprawdę świetne.
Pozdrawiam
Mirko
PS: Fragmenty taśmy filmowej są potrzebne, aby ponownie rozdzielić podwójnie naświetloną taśmę Double-8, obrócić ją i skleić.
Fomatol? O co dokładnie chciałeś zapytać?
Gast
Sven,
automatyczne przekierowanie działa jednak tylko wtedy, gdy masz włączoną obsługę JavaScript.
W przeciwnym razie musisz kliknąć jeszcze raz.
Pozdrawiam
Mirko
Urnes
Cześć Mirko,
W związku z Fomatol mam następujące pytanie:
Cześć,
Podczas porządków znalazłem jeszcze kilka opakowań Fomatol H i Fomatol M. Wydaje mi się, że to wywoływacz pozytywowy. Kupiłem te opakowania lata temu w Czechach, myśląc, że to toner. Mój czeski jest jednak dość słaby. Być może jednak ktoś będzie w stanie mi pomóc i wyjaśnić, czym właściwie jest Fomatol.
Pomysł z bazą wiedzy uważam za całkiem dobry. Jest to obszar, w którym można po prostu przeprowadzić wyszukiwanie. Wiele wskazówek lub faktów po prostu ginie w niekiedy nic nieznaczących opisach wątków, a kiedy znajduję coś interesującego, za każdym razem zastanawiam się, gdzie to skopiować, gdy faktycznie będę tego potrzebować. Ponadto rozwiązałoby to również wasz rzeczywisty problem, a mianowicie posiadanie czegoś w rodzaju sekcji FAQ, do której można by odsyłać. Myślę tu właśnie o wątku z obiektywem Rodenstock i adapterem do Meos. Takie sprawy są zawsze bardzo złożone i powinny być jakoś zapisane dla następnej osoby, która ma ten problem.
Co jeszcze przychodzi mi teraz spontanicznie do głowy, to następująca sprawa:
Oferujesz koła zębate i listwy zębate do starych Meos. Byłoby miło, gdyby w sieci można było znaleźć instrukcję obsługi, jak je zamontować. Jeśli poprosi się grzecznie, na pewno coś dostanie się od Meopty, która przecież musi mieć rysunki rozkładowe. Byłoby miło, gdybym mógł dzięki temu nieco ustabilizować mój Magnifax. Ale bez instrukcji nie mam ochoty się na to decydować.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Sven,
Niestety firma Foma przestała je produkować już 13 lat temu, a firma, która kontynuowała produkcję jako konkurencja dla Fomy, również zniknęła z rynku.
Wyrzuciłbym to, zanim zniszczę negatywy.
Niestety nie mogę ci teraz pomóc.
Zębatki mamy niestety tylko do nowych modeli Meo.
Stare modele nie mają zębatki.
Montaż jest bardzo prosty. Zdejmujesz skalę, wykręcasz trzy śruby, montujesz nową listwę i gotowe.
Koła zębate: zawsze kupuj po 2 sztuki, montuje się je względem siebie i po prostu wkłada.
Poluzuj dwie śruby na blaszce sprężynowej i wszystko się zdejmuje.
Bardzo, bardzo proste. Rysunek rozłożeniowy jest tu o wiele bardziej mylący.
Do jakiego urządzenia ich potrzebujesz?
Pozdrawiam
Mirko
micha
Cześć Mirko i wszyscy inni tutaj. Takie forum po prostu potrzebuje trochę czasu. Czas ładowania jest wystarczająco krótki nawet przy moim modemie, a oprogramowanie działa bez zarzutu. Odpowiedzi, które do tej pory otrzymałem na moje proste pytania, były zazwyczaj szybkie i rzeczowe. Zaglądam na różne fora prawie codziennie. Jestem po prostu w fazie nauki. Z wszystkich układów najbardziej podoba mi się twój. Więc głowa do góry i tak trzymaj
Pozdrawiam serdecznie
Micha z dd
cfb_de
Cześć Mirko,
„Tutaj nie dyskutują przecież osoby niebędące klientami”...
już to wyjaśniłeś. Jednak przynajmniej ja znalazłem to forum nie poprzez waszą stronę główną, ale przez Google. Dzięki temu miałem wówczas aktualny link bezpośredni.
Co do sprawy Meo: to z pewnością nie jest przyjemne. Jednak z czysto klienckiego punktu widzenia znacznie łatwiej jest zadać pytanie na forum, niż najpierw czytać katalog lub nawet przeszukiwać ewentualnie nieznaną jeszcze stronę internetową.
Gdyby coś takiego się powtórzyło, na waszym miejscu zmobilizowałbym się, napisałbym ostry e-mail do konkurenta
i zamieściłbym post na forum, gdzie można znaleźć ten artykuł u was. Tak robi na przykład ten miły pan z równoległego wszechświata. Działa to dobrze i sprawia, że takie oferty prawie nigdy się tam nie pojawiają.
Granica między niezależnością a zależnością forum jest cienka... Po prostu pozwól temu trochę działać, wiele spraw ułoży się samo. Pomysł z bazą wiedzy jest dobry. Może w osobnym forum, do którego nikt z nas nie ma bezpośredniego dostępu, a Ty umieszczasz tam rzeczy, które wydają się ważne (wiesz przecież, o co zawsze pytają Cię w mailach).
Co do czasu ładowania: miałem na myśli czas, jaki strona potrzebuje na załadowanie u mnie w domu, gdzie mam tylko łącze ISDN. To po prostu trwa długo (około 20 sekund). W zasadzie nie ma to dla mnie znaczenia, bo przecież nie zaglądam do was setki razy dziennie :-)
A tak przy okazji: macie znowu Anaret-50? Byłbym zainteresowany M23,5 (używanym). Zrzuciłem swój na ziemię.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Franz,
Produkty Anarets (czyli Labotare) pojawią się ponownie w piątek.
Być może dostaniemy też znowu kilka ofert specjalnych od Meopty.
Niestety nie zajmujemy się już sprzedażą towarów używanych w klasycznym tego słowa znaczeniu.
Rząd federalny ustalił przecież w „ustawie o rozbiciu handlu detalicznego” (nowelizacja ustawy o handlu wysyłkowym i rozszerzenie gwarancji na artykuły używane), że tylko na eBayu bez 2-letniej gwarancji i z bezczelnymi kosztami zwrotu przesyłki (obecnie nie mniej niż 20 euro za przypadek)