Peckham
Ahoj všichni,
?
Nedávno jsem si pořídil přesný teploměr ADOX.
Dnes jsem si dovolil trochu si pohrát a porovnat ho s mým teploměrem Jobo Color.?
Bohužel jsem zjistil rozdíl v teplotě 2 °C.
18 °C u ADOXu, 20 °C u Joba.
Kterému teploměru byste teď věřili?
Pokojové teploměry, které jinak mám, nejsou pro další srovnání příliš užitečné.
?
Děkuji za váš zájem.
Peter
Rolf-Werner
Kdo měří, ten měří blbosti! :)
?
Hoď pár kostek ledu do sklenice s vodou a dobře to promíchej. Teplota by měla být přesně 0 stupňů. Počkej 10 minut a pak porovnej údaje...
?
Když jsem si potřeboval koupit teploměr na ven nebo do ledničky, třeba i teploměr na pečení, vždycky jsem v obchodě porovnal několik kusů a vzal ten, který ukazoval přesně střední hodnotu.
?
Zajímalo by mě, jaké budou výsledky tvých pokusů, protože jsem si taky chtěl takovou věcičku objednat.
?
Pozdravy
Rolf
?
U Müllera jsem nedávno viděl digitální teploměr na pečení, který měl dokonce 1 desetinné místo, měřicí rozsah vhodný pro dukatu. Ale jak přesný je, to bych rád věděl, protože jen proto, že je digitální, nemusí být kalibrován přesněji než tvoje dva analogové.
Peckham
Ahoj Rolfe,
moc děkuji za tvou odpověď.
Tvůj návrh na experiment zní opravdu dobře. Když jsem to včera večer chtěl vyzkoušet, bohužel jsem zjistil, že měřicí rozsah teploměru je pouze mezi +10 a +50 °C.
Asi se budu muset porozhlédnout, jestli někde nenajdu kalibrovaný teploměr, se kterým bych to mohl porovnat.
S pozdravem
Peter
CD43
Ahoj Petere,
mám stejný teploměr. Poté, co jednou spadl, ukazoval o 3 stupně méně, i když na první pohled vypadal naprosto v pořádku.
Pádem se stupnice posunula vůči ručičce. Možná i ten tvůj dostal nějakou ránu?
S pozdravem
Gregor
Magirus
Ahoj Rolfe,
mám několik teploměrů a ten rozdíl je opravdu zajímavý.
Teploměr ADOX se drží někde uprostřed a je mou první volbou už jen kvůli ovládání.
Jelikož fotím i na C41, všiml jsem si, že rozdíl je jiný při 20 °C a při necelých 40 °C.
Kalibrace na 0 °C není zrovna ideální, mluvím tu o alkoholu a ohybovém kovu.
Takový měřič HQ mám také, ale odečítání z ADOXu je jednodušší.
S pozdravem, Bernd
sputnik
Vždycky rád doporučuji model GTH175PT od firmy Greisinger.
Reaguje rychle a je velmi přesný.
Navíc je odolný.
Nákup na celý život.
https://www.greisinger.de/files/upload/de/produkte/bda/GTH175PT_d.pdf
Peckham
No, vidím, že s tímhle problémem nejsem sám.
Myslím, že se řídím radou od Sputniku. Podle popisu by se ten přístroj měl hodit i k kalibraci.
A rychlý teploměr má přece jen své výhody.
Moc děkuji za odpovědi.
S pozdravem
Peter
wosis123
S tím musím souhlasit, taky používám Greisinger.
Bonderer
Měl jsem starý digitální fotoaparát značky Hama a vyměnil jsem ho za Greisinger, protože ten od Hamy byl příliš starý a rozpadal se. Kdysi jsem měl možnost porovnat oba s laboratorním teploměrem, ne pro fotolaboratoř, ale pro chemickou laboratoř. Rozdíl mezi všemi třemi byl velmi malý. A Greisinger reaguje na změny teploty velmi rychle. 9V baterie se dají sehnat všude a vydrží a vydrží a vydrží.
Peckham
Musím přiznat, že se mi pořád ještě těžko vynakládá tolik peněz na teploměr.
Teď jsem si ten teploměr ADOX prohlédl ještě podrobněji a hle, na zadní straně je matice, pomocí které se dá celé zařízení kalibrovat. Dobře, teď už potřebuju jen teploměr, s nímž to celé porovnám. Ale ten ještě seženu.
€
Ještě jednou moc děkuji za vaše odpovědi!
pikespeak
Nemusí to být zrovna od Greisingera, k tomuto účelu by měl stačit i Pt100.
€
Těch 0,1 % +/-2 °C by měli zvládnout i jiní výrobci.
Já osobně používám Pt100 od Jumo, 4 litry, se starým displejem Esters.
€
V zásadě jsou teploměry, zejména bimetalové teploměry, které se dají koupit pro domácí použití, spíše jen kousky železa.
Otázkou vždy zůstává, zda je pro dané použití dostatečně přesný.
Renate
Dobrý den,
tip ohledně matky u teploměru ADOX mi přijde velmi užitečný. Po pádu můj teploměr ukazoval zjevně nesprávnou hodnotu. To se teď dá opravdu snadno opravit. Pro vyvolávání černobílých filmů je tento teploměr dostatečně přesný. Mnoho digitálních teploměrů svým zobrazením předstírá přesnost, kterou ve skutečnosti nemají. Rtuťové teploměry jsou sice velmi přesné, ale po pádu jsou poměrně jedovaté.
S pozdravem
Renate
HGR
Ahoj,
kdo moc měří, ten měří blbosti!
Oba digitální teploměry ukazují 25,8, respektive 25,9 stupňů, skleněný teploměr ukazuje 28 stupňů,
bimetalový teploměr, no...
Doporučuji digitální teploměry, jeden do laboratoře, druhý (od Reichelt) mám vždy
s sebou na ochutnávkách vína, protože červené víno: od 15 stupňů a pak pomalu ochutnávat.
hodně světla
Hans-Gerd
sputnik
Pěkná deka! :wub:
HGR
Teď mi to taky došlo. Ten strop opravdu vypadá spíš jako místo na ochutnávku vína než
jako fotolaboratoř. Tml.
sputnik
Není zač – to jsem nemyslel ironicky! Při tom pohledu se člověk cítí stejně bezpečně jako v (nebo možná spíš na) babiččině klíně. :)
Urnes
Ačkoli ten teploměr na pečení od ADOXu docela dobře ladí s ubrusem. :spudniksailor:
sputnik
Rozhodně!
I při rektálním měření tělesné teploty by měl být ADOX z estetického hlediska nepřekonatelný. :-()
Olivinyl
Rozhodně!
I při rektálním měření tělesné teploty by ADOX z estetického hlediska neměl mít konkurenci. :-()
</QUOTE>Uhhhhhhhh........ Teď to začíná být děsivé. Před rektálním použitím je však důležité dobře odstranit případné zbytky z ustalovače. Stříbro vnesené do konečníku tímto způsobem může způsobit okamžité zničení střevní flóry.
LG Oliver
Urnes
Už desítky let používám staré plavecké teploměry od Agfy. Tipoval bych, že jsou na bázi alkoholu. Důležité je, aby se teploměr neustále „mýlil“. Pokud vždy používáte stejný teploměr, který neustále ukazuje o 1 °C více, po prvním otestování filmu (u mě pouze vizuálně) si řeknete: „Dobře, přidám ještě minutu“, a tak budete pracovat za stejných podmínek dalších 10 let.
S pozdravem Sven.