Peckham
Witam wszystkich,
?
Niedawno sprawiłem sobie precyzyjny termometr ADOX.
Dzisiaj postanowiłem dla zabawy porównać go z moim termometrem Jobo Color.?
Niestety stwierdziłem różnicę temperatur wynoszącą 2°C.
18°C na termometrze ADOX, 20°C na termometrze Jobo.
Któremu termometrowi zaufalibyście w tej sytuacji?
Termometry pokojowe, które posiadam, nie są zbyt pomocne w dalszych porównaniach.
?
Dziękuję za zainteresowanie
Peter
Rolf-Werner
Kto mierzy, ten się myli! :)
?
Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki z wodą i dobrze wymieszaj. Temperatura powinna wynosić prawie dokładnie 0 stopni. Poczekaj 10 minut, a potem porównaj wskazania...
?
Kiedy musiałem kupić termometr do użytku na zewnątrz, do lodówki lub podobny, a także termometr do pieczenia, zawsze porównywałem w sklepie kilka modeli i wybierałem ten, który wskazywał dokładnie średnią wartość.
?
Byłbym ciekawy, jakie będą wyniki twoich eksperymentów, ponieważ sam chciałem zamówić takie urządzenie.
?
Pozdrawiam
Rolf
?
W sklepie Müller widziałem ostatnio cyfrowy termometr do pieczenia, który miał nawet jedno miejsce po przecinku, zakres pomiarowy odpowiedni do pieczenia. Ale chciałbym wiedzieć, jak dokładny jest, bo to, że jest cyfrowy, nie oznacza, że musi być skalibrowany dokładniej niż twoje dwa analogowe.
Peckham
Cześć Rolf,
bardzo dziękuję za odpowiedź.
Twoja propozycja układu eksperymentalnego brzmi naprawdę dobrze. Kiedy wczoraj wieczorem chciałem to wypróbować, niestety musiałem stwierdzić, że zakres pomiarowy termometru wynosi tylko od +10 do +50 °C.
Prawdopodobnie będę musiał rozejrzeć się, czy nie znajdę gdzieś kalibrowanego termometru, z którym mógłbym to porównać.
Pozdrawiam
Peter
CD43
Cześć Peter,
Mam taki sam termometr. Po tym, jak raz upadł, mimo że na pierwszy rzut oka wyglądał na całkowicie sprawny, wskazywał o 3 stopnie za mało.
W wyniku upadku skala przesunęła się względem wskazówki. Może twój też gdzieś się uderzył?
Pozdrawiam
Gregor
Magirus
Cześć Rolf,
Mam kilka termometrów i różnica między nimi jest naprawdę interesująca.
Termometr ADOX plasuje się gdzieś pośrodku i jest moim faworytem, choćby ze względu na łatwość obsługi.
Ponieważ zajmuję się też procesem C41, zauważyłem, że różnica przy 20° i przy prawie 40° jest inna.
Kalibracja przy 0° nie jest idealnym rozwiązaniem, mam tu na myśli alkohol i metal giętki.
Mam też taki miernik HQ, ale odczyt z ADOX-u jest prostszy.
Pozdrawiam, Bernd
sputnik
Zawsze chętnie polecam model GTH175PT firmy Greisinger.
Reaguje szybko i jest niezwykle precyzyjny.
Poza tym jest solidny.
To zakup na całe życie.
https://www.greisinger.de/files/upload/de/produkte/bda/GTH175PT_d.pdf
Peckham
No cóż, widzę, że nie tylko ja mam ten problem.
Chyba skorzystam z rady Sputnika. Z opisu wynika, że to urządzenie nadaje się nawet do kalibracji.
A szybki termometr też ma swoje zalety.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Peter
wosis123
Zgadzam się w pełni, sam też korzystam z Greisingera.
Bonderer
Miałem stary aparat cyfrowy marki Hama i wymieniłem go na model Greisinger, ponieważ Hama był zbyt stary i zaczął się rozpadać. Miałem kiedyś okazję porównać oba modele z termometrem laboratoryjnym – nie przeznaczonym do laboratorium fotograficznego, ale do laboratorium chemicznego. Różnica między wszystkimi trzema była bardzo niewielka. A model Greisinger bardzo szybko reaguje na zmiany temperatury. Baterie blokowe 9 V są dostępne wszędzie i działają naprawdę długo.
Peckham
Muszę przyznać, że wciąż trudno mi się zdecydować na wydanie takiej kwoty na termometr.
Przyjrzałem się teraz dokładniej termometrowi ADOX i, o dziwo, z tyłu znajduje się nakrętka, za pomocą której można go skalibrować. No cóż, teraz potrzebuję tylko termometru, za pomocą którego będę mógł go wyregulować. Ale na pewno coś takiego znajdę.
€
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi!
pikespeak
Nie musi to być koniecznie produkt firmy Greisinger, a do tego celu powinien wystarczyć również czujnik Pt100.
€
Inni producenci również powinni być w stanie zapewnić dokładność 0,1% +/-2 centymetry.
Osobiście używam czujnika Pt100 firmy Jumo, 4-przewodowego, z starym wyświetlaczem firmy Esters.
€
Zasadniczo termometry, zwłaszcza termometry bimetalowe dostępne w sprzedaży do użytku domowego, są raczej przedmiotami kolekcjonerskimi.
Zawsze pozostaje pytanie, czy są one wystarczająco dokładne do danego zastosowania.
Renate
Witam,
Uważam, że informacja o matrycy w termometrze ADOX jest bardzo przydatna. Po upadku mój termometr wskazywał wyraźnie błędną wartość. Teraz można to naprawdę łatwo skorygować. Do wywoływania filmów czarno-białych termometr ten jest wystarczająco dokładny. Wiele termometrów cyfrowych podaje na wyświetlaczu pozorną dokładność, której w rzeczywistości nie mają. Termometry rtęciowe są co prawda bardzo dokładne, ale po upadku stają się dość toksyczne.
Pozdrawiam
Renate
HGR
Witam,
kto dużo mierzy, ten mierzy bzdury!
Oba termometry cyfrowe wskazują odpowiednio 25,8 i 25,9 stopni, termometr szklany pokazuje 28 stopni,
a termometr bimetalowy… cóż.
Polecam termometry cyfrowe, jeden do laboratorium, a drugi (firmy Reichelt) zawsze mam
przy sobie podczas degustacji wina, bo czerwone wino: od 15 stopni, a potem powoli degustować.
pozdrawiam
Hans-Gerd
sputnik
Świetny koc! :wub:
HGR
Teraz też to zauważyłem. Sufit rzeczywiście bardziej przypomina degustację wina niż
laboratorium fotograficzne. Tml.
sputnik
Nie ma za co – to nie była ironia! Na ten widok od razu czuje się tak bezpiecznie, jak na kolanach babci (a może raczej w jej objęciach). :)
Urnes
Chociaż termometr do pieczenia ADOX całkiem nieźle pasuje do obrusu. :spudniksailor:
sputnik
Zdecydowanie!
Również jeśli chodzi o pomiar temperatury ciała w odbycie, ADOX wydaje się być bezkonkurencyjny pod względem estetycznym. :-()
Olivinyl
Zdecydowanie!
Również w przypadku pomiaru temperatury ciała drogą doodbytniczą ADOX wydaje się być bezkonkurencyjny pod względem estetycznym. :-()
</QUOTE>Uhhhhhhhh........ Teraz robi się strasznie. Ważne jest jednak, aby przed użyciem doodbytniczym dokładnie usunąć ewentualne pozostałości z utralacza. Srebro wprowadzone w ten sposób do jelita grubego może spowodować natychmiastowe zniszczenie flory jelitowej.
Pozdrawiam, Oliver
Urnes
Od dziesięcioleci używam starych termometrów pływających firmy Agfa. Zgaduję, że działają na bazie alkoholu. W tej całej sprawie ważne jest tylko to, aby termometry stale „błędnie” wskazywały temperaturę. Jeśli zawsze używa się tego samego termometru, który stale wskazuje o 1° więcej, to po pierwszym przetestowaniu filmu (w moim przypadku tylko wizualnie) powie się: „ok, dodam jeszcze minutę” i w ten sposób pracuje się w tych samych warunkach przez następne 10 lat.
Pozdrawiam, Sven.