realist Dobrý den! Získal jsem zvětšovací přístroj Opemus 5 (docela starý; velký přístroj s bílým lakovaným povrchem) Součástí balení byly 2 objektivy: Berophot 1:3,5 F=75 mm; Rodagon f/2,8–50 mm Mám problém s objektivem Rodagon. V návodu k použití se píše, že u 50mm objektivu je třeba otočit desku objektivu (vypadá jako klíč bez víčka a bez dna). Rodagon se mi však do nálevky nevejde, protože kolečko pro nastavení clony má příliš velký průměr. Závit objektivu by sám o sobě seděl. Ví někdo, jak tento problém vyřešit? (omlouvám se, jsem začátečník) Děkuji předem, Andreas
Gast Andreas, to je jeden z důvodů, proč necháváme vyrábět na zakázku desky objektivu pro Opemus 2–5 M39. Originální desky jsou příliš malé. Naše speciální provedení téměř vždy sedí. Na naší webové stránce by měly být také obrázky. V sekci „Použité díly“ najdete díly a příslušenství pro staré modely Meos. S pozdravem Mirko www.fotoimpex.de
realist Děkuji za odpověď, ale kterou desku pro objektiv si teď mohu s klidným svědomím objednat? Prohlédl jsem si obrázky, ale nedokážu s jistotou říct, která z nich bude určitě pasovat. Jak jsem již zmínil, závit je M39 (objektiv by tedy teoreticky pasoval i obráceně), pouze průměr nástavce je příliš malý, takže se do něj objektiv nevejde. Mám při objednávce uvést přesné rozměry? S pozdravem Andreas
Gast Naše desky jsou frézované, nikoli tažené. Proto také nejsou tak hluboké. Dbali jsme na to, aby se do prohlubně vešel nový Rodagon 50 mm. Pokud je ten tvůj ještě větší, pak se s tím nedá nic dělat... S pozdravem Mirko
Gast ...je to samozřejmě deska vyrobená na zakázku pro M39 a starší modely Opemus. (Ta nejdražší ;-) Mirko :huh: