realist Witam! Dostałem powiększalnik Opemus 5 (dość stary; duże urządzenie pomalowane na biało) W zestawie były 2 obiektywy: Berophot 1:3,5 F=75 mm; Rodagon f/2,8-50 mm Mam problem z obiektywem Rodagon. W instrukcji obsługi jest napisane, że w przypadku obiektywu 50 mm należy odwrócić płytkę obiektywu (wygląda jak klucz bez pokrywy i bez dna). Nie mogę jednak włożyć Rodagona do tubusu, ponieważ pokrętło do regulacji przysłony ma zbyt dużą średnicę. Gwint obiektywu sam w sobie pasowałby. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? (przepraszam, jestem początkującym) Z góry dziękuję, Andreas
Gast Andreas, to jeden z powodów, dla których zlecamy wykonanie specjalnych płytek obiektywu do modeli Opemus 2–5 M39. Oryginalne płytki są za małe. Nasze specjalne wykonanie prawie zawsze pasuje. Zdjęcia powinny być również dostępne na naszej stronie internetowej. W sekcji części i akcesoriów do starych modeli Meos w dziale części używanych. Pozdrawiam Mirko www.fotoimpex.de
realist Dziękuję za odpowiedź, ale którą płytkę mocującą obiektyw mogę teraz śmiało zamówić? Przejrzałem zdjęcia, ale nie potrafię stwierdzić, która z nich na pewno będzie pasować. Jak już wspomniałem, gwint to M39 (więc teoretycznie obiektyw pasowałby odwrócony), tylko że lejek płytki ma zbyt małą średnicę, przez co obiektyw nie mieści się w środku. Czy przy składaniu zamówienia powinienem podać dokładne wymiary? Z poważaniem Andreas
Gast Nasze płytki są toczone, a nie ciągnione. Dlatego też nie są tak głębokie. Zadbaliśmy o to, by nowy Rodagon 50 mm pasował do tego zagłębienia. Jeśli twój jest jeszcze większy, to nic nie da się zrobić... Pozdrawiam Mirko
Gast ...to oczywiście płytka „wykonana na specjalne zamówienie” dla M39 i starszych modeli Opemus. (Najdroższa ;-) Mirko :huh: