Gast
Má někdo zkušenosti s porovnáním filmů Efke KB25 a KB50 při rotačním a sklopném vyvolávání? Jsou rozdíly výrazné?
S pozdravem
Jean-Michel
Gast
Ahoj, můžu se ale vyjádřit jen k plochým filmům. Tam se mi i přes střídání směru otáčení (CPE 2 Plus) na okrajích objevují šmouhy. Je to patrné zejména na jednolitéch plochách. To je jediný rozdíl, který jsem zaznamenal. Rotační proces je prostě pohodlnější a spotřebuje se méně chemikálií. Z tohoto důvodu se svého procesoru Jobo už nevzdám.
S pozdravem
Micha
Gast
Micho,
kde si vyvoláváš filmy?
Nevidíš ve srovnání s vyvoláváním v náklonu žádné rozdíly, co se týče zrna a ostrosti?
S pozdravem
Jean-Michel
Gast
Vyvoláno v Tetenal Ultrafin Liquid a F09
K kvalitě a ostrosti se nemohu vyjádřit, protože nemám lupu. U plochých filmů stejně na zvětšenině žádný rozdíl není vidět. Ale ty šmouhy jsou jen na okraji, který se většinou stejně ořízne. Používám rotační systém, protože je to prostě ooohooooolik
lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll pohodlnější. Za předpokladu, že máš vhodný zvedák a časovač, pak už vyvolávání opravdu není žádná dřina. Teď už jsem dokonce v tom, že vyvolávám bez ohledu na to, jestli je nádoba plná, nebo ne (počet filmů max. 6). Prostě to už není žádná námaha a ani mě nebolí záda z toho, jak se skláním nad vanou.
Rotuj!!!
Micha
Urnes
Ahoj,
k Michově článku je třeba dodat, že on samozřejmě používá velkou Jobo. U 35mm filmu nebo svitkového filmu v malé 1500ml nádobě to vypadá trochu jinak. Při otáčení se totiž čas od času vyskytují problémy s tmavými, nevyvolanými pruhy na vnějším okraji. Navíc se vždycky tekutina vytlačuje přes víčko ven na okraj. To také není zrovna hezké. Momentálně experimentuji, zda u malých kazet mohu pracovat s nižší rychlostí (staré procesory měly ještě dvě různé). Výsledek byl lepší, vytlačilo se méně tekutiny a bylo méně tmavých kruhů, ale na jednom místě se objevil pruh přes celý snímek a nad ním nevyvolané místo. Nedokázal jsem však říct proč. V každém případě jsem si na eBayi pořídil ještě dvě spirály pro malé formáty do velkých nádob. Myslím, že to bude lepší. Co se týče Efke a zrna, nemůžu vlastně nic říct, protože používám Ilford Delta. Ale samotná rotace je skvělá věc.
Zdravím, Sven.
micha
Ahoj Svene,
Máš samozřejmě pravdu. Používám ty velké kazety. Ale mám tam ještě dvě spirály, které jsou určené pro malý a střední formát. Jo, a pak jsem ještě vytáhl své staré kinofilmy. Prohlédl jsem si je a nezjistil jsem žádné vady ani rozdíly. Ale taky se na to nedívám lupou. Spíš se snažím dosáhnout při zvětšování velkého rozsahu šedých odstínů a pěkného rozlišení. Jestli je zrno o trochu větší, tak to není taková tragédie. Ale jak jsem řekl, žádný rozdíl jsem nezjistil. Přejdi na střední formát a budeš mít mnohem víc zábavy a hlavně ten stres při zvětšování. A ten zasranej stres s tím, jak vykouzlit negativ se jemným zrnem pro malý formát, je pryč. Nikdy se mi nechtělo nad tím lámat hlavu. Ach, radši přejdi rovnou na střední formát, pak budeš mít krásnou optickou banku a tvoje fotky budou hned vypadat mnohem líp. A ŽÁDNÉ ZRNO!!!
MIcha
Urnes
Ahoj Micha,
dnes večer to zkusím znovu. Na ty tmavé skvrny, které jsem měl na filmu, jsi nepotřeboval lupu. Musely to být asi poslední závity. Dneska to tedy zkusím znovu s vyšší rychlostí.
Samozřejmě máš pravdu s tou diskusí o MF a GF. Když mám čas a možnost vzít si s sebou trochu víc zavazadel, samozřejmě to udělám. Většinou ale musím fotit rychle za špatného světla, pro publikace v tisku nebo prezentace. A tam je to s KB prostě jednodušší. I když si stále rád vzpomínám na tu pořádně divokou dětskou oslavu v lese, kde jsem skákal po okolí s Mamiyou a expozimetrem. Co jsem však ještě nevyzkoušel, je používání Linhofu z ruky, akční fotografie ve velkém formátu by mohla dopadnout dobře. Ale momentálně mi k tomu trochu chybí čas a koncept.
Pozdravuje Sven.
Gast
Ahoj Svene,
dneska jsem dostal dvě sady zbrusu nových plánových filmů. Byly tam dokonce i fixační šablony. Dosud jsem vždy vyvolával bez šablon. Hned jsem vyzkoušel čtyři Efky a hle, na okrajích nejsou žádné příliš přeexponované části. Ale pořád jsem trochu skeptický. Uvidíme, kdy vyvolám další filmy.
Bez mého Jobetimeru a procesoru už nic nevyvolávám. Pít kávu je přece mnohem příjemnější než neustále něco převracet.
Micha
micha
To byl včera ale krásný den!!
Vyrazil jsem ven se Sinarem a pilně fotil. A když jsem se úplně vyčerpaný vrátil domů, čekalo na mě 16 rolí plochého filmu k vyvolání. Říkám vám, bez mého procesoru by z toho moc nebylo. Tři cykly a všechno bylo hotové, a mezitím jsem ještě stihla najíst se, vysát a umýt nádobí. To si zkuste sami. A ani mě nebolí záda!!!
Pozdravy od rotujícího Micha