Urnes
Cześć,
podczas sprzątania znalazłem jeszcze kilka opakowań Fomatol H i Fomatol M. Wydaje mi się, że to wywoływacz do zdjęć pozytywowych. Kupiłem te opakowania lata temu w Czechach, myśląc, że to toner. Mój czeski jest jednak dość słaby. Być może ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić, o co chodzi z tym Fomatol.
Bardzo dziękuję.
Sven.
MirkoBoeddecker
FOMATOL LQN DEVELOPER Fomatol LQN – płynny koncentrat do przygotowania wywoływacza pozytywowego przeznaczonego zarówno do ręcznego, jak i automatycznego wywoływania czarno-białych filmów i papierów. Wywoływacz zapewnia neutralny odcień obrazu i jest dostępny w butelkach o pojemności 0,25 i 0,5 l. Do wywoływania ręcznego i automatycznego rozcieńcza się go wodą odpowiednio w proporcji 1:7 i 1:4.
FOMATOL P Fomatol P – proszkowy wywoływacz fenidonowo-hydrochinonowy o neutralnej czerni obrazu, przeznaczony do ręcznego wywoływania wszystkich rodzajów papierów czarno-białych. Z jednego opakowania po rozpuszczeniu w wodzie można uzyskać 1 litr roztworu roboczego.
FOMATOL PW Fomatol PW – proszkowy wywoływacz pozytywowy podkreślający ciepłą tonację obrazu. Z jednego opakowania można przygotować 2,5 litra roztworu roboczego.
FOMATOL H Fomatol H – dwuskładnikowy wywoływacz o normalnej wydajności w postaci proszku. Wywoływacz jest przeznaczony do ręcznego wywoływania czarno-białych materiałów fotograficznych pozytywowych.
FOMATOL M Fomatol M – dwuskładnikowy wywoływacz o normalnej mocy działania w postaci proszku. Wywoływacz nadaje się również do obróbki starszych papierów fotograficznych – hamuje ich skłonność do żółknięcia i szarego zamglenia. Wywoływacz jest przeznaczony do ręcznej obróbki czarno-białych materiałów fotograficznych pozytywowych.
Pozdrawiam
Mirko
Urnes
Dzięki, Mirko,
teraz chyba jednak będę mógł wypróbować te saszetki. :-))
Pozdrawiam, Sven.