micha
Ahoj, Svene.
Zkusím to tady.
Tak poslouchejte, prosím. Skoro brečím. Můj barytový papír Vario Classic prostě nechce zčernat. Papír je asi 3 roky starý. Namočil jsem ho na 6 minut do Ilford Multigrad. Na expozičním čase to taky není. Myslím, že stačí 1 minuta denního světla, aby byl testovací proužek černý. Ale není. Na RC papíru dosahuji nádherné černé barvy.
A vůbec. 6 minut vyvolávání. To je přece nesmysl...
Micha
Phil_2000
Ahoj,
mám takovou hloupou otázku: Nemohla by ta chyba spočívat v tom, že Vario Classic neobsahuje zabudované vývojové látky, zatímco samotná vývojka je určená pro papíry s integrovanými látkami? Zkus prostě použít klasickou vývojku, jako je například Eukobrom od Tetenalu. Pokud je to, co píšu, nesmysl, prosím, opravte mě! Díky.
S pozdravem,
Philipp
Urnes
Ahoj Micha,
to s těmi usazenými látkami z vývojky mě vlastně napadlo jako první. Pro svůj Polywarmton používám N 113 a po dvou minutách máš tu nejhlubší černou. Nedokážu si představit, že by barytový papír po třech letech přestal fungovat. Nedávno jsem spotřeboval poslední list 35 let starého RC papíru a ten stále poskytoval maximální černou. Takže já opravdu tipuju také na vývojku.
Pozdravuje Sven
uworischki
No, Micha, nezbývá než vyměnit vývojku...
S pozdravem Uwe
Gast
Ahoj Micha,
Na vývojce to být nemůže. Taky používám papíry od výrobce, který provozuje naše fórum, a vlastně i klasické chemikálie od firmy Calbe... ale tu tvou
kombinaci jsem už taky vyzkoušel... funguje to. Vario Classic skutečně neobsahuje ŽÁDNÉ vývojové látky... a to je dobře, protože tak lze lépe řídit proces vyvolávání, ale to jde i s multigrade vývojkami.
Vario Classic vyžaduje podstatně delší expoziční časy než jiné papíry, doby vyvolávání až 4 minuty jsou normální, ale teprve pak máš špičkovou kopii!!!
Mám tak nějak podezření, že tvůj papír není vůbec potažený (po 3 letech už nemůže být zničený!), cítíš na něm emulzní vrstvu? Zkus kousek Vario Classic vystavit slunci, normálně se strana s vrstvou po určité době trochu zažloutne.
Těším se na tvou odpověď
Michael
micha
Ahoj, právě jsem se podíval na datum výroby toho vývojového koncentrátu. Je už rok starý. Jen mě to diví, protože můj 15 let starý Orwo-Baryt zčerná stejně jako Kodak RC. Emulze na něm je. Zbarvuje se do té správné močově žluté barvy. Fotky se sice vyvolají, ale nejsou úplně ostré.
Jsem bezradný.
No, každopádně vyvolávání filmu funguje.
Micha
Gast
Ahoj Micha,
Tak to se už blížíme k jádru věci. Podle tvého prvního příspěvku jsem měl dojem, že se s tím papírem nic neděje, žádné slabiny, ani šedé skvrny. Podle tvého posledního příspěvku to ale zřejmě není pravda, chybí ti pouze maximální slabiny, což samozřejmě není v souladu s původním záměrem.
Jedním z důvodů může být samozřejmě vývojka. Říkáš, že je stará rok... hmmm, myslíš tím:
1.) že je rok po datu spotřeby, nebo
2.) že jsi koncentrát otevřel před rokem, nebo
3.) že jsi ho koupil před rokem, skladoval ho rok v originálním obalu při teplotě ne vyšší než 25 stupňů a datum spotřeby ještě neuplynulo?
zdravím
michael
Gast
Láhev jsem otevřel před rokem a doplnil jsem ji přípravkem Schü Brav s Protectanem. Předtím jsem s tou starou vývojkou nikdy neměl žádné problémy. Datum spotřeby – žádné tam nevidím.
Můžu ten roztok použít už jen na svůj PE papír?
Micha
Gast
Ahoj!
Myslím, že v tom je ten problém – ani s Protectanem nevydrží vývojka déle než rok (dobře, u vývojek na negativy možná RODINAL…) – tuhle směs by se mělo spotřebovat už za 3 až 6 měsíců...
U PE papírů to ještě funguje díky uloženým látkám pro vývojku, ale tam, kde chybí, je vidět, že vývojka je zkažená.
Pokud vyvoláváš méně často, možná bys měl přejít na menší balení – některé vývojky se prodávají i v lahvích o objemu 250 nebo 500 ml; nebo použij práškový vývojku – N113 má být prý extrémně stabilní a trvanlivý (sám s ním nemám zkušenost, moje 1l láhve Eukobromu a NEUTOLu WA se většinou spotřebují do 3 měsíců...)
Gast
Čerstvě otevřený koncentrát vývojky vždy přelévám do 250ml skleněných lahví (až po okraj) – vydrží tak podstatně déle než v poloprázdné skleněné láhvi.
Kromě toho jsou speciálně pro baryt velmi zajímavé vývojky, které krásně zvýrazňují černé tóny – např. Laborpartner Brom 3 nebo Paterson Acuprint – případně v kombinaci s následným selenovým tonováním.
Velikost
Günther
Gast
Čerstvě otevřený koncentrát vývojky vždy přelévám do 250ml skleněných lahví (až po okraj) – vydrží tak podstatně déle než v poloprázdné skleněné láhvi.
Kromě toho jsou pro baryt velmi zajímavé vývojky, které krásně zvýrazňují černé tóny – např. Laborpartner Brom 3 nebo Paterson Acuprint – případně v kombinaci s následným selenovým tonováním.
Velikost
Günther
Gast
Promiň, samozřejmě jsem měl na mysli „napůl naplněnou plastovou láhev“
Gast
Mám úplně stejný problém:
Nově zakoupený Vario Classic + nově zakoupený Eukobrom 1+9 – 3 minuty (nebo Moersch Catechol 1+5 – 4 minuty): Měkký kontrast a žádná maximální černá, a to i při expozičním času 5–8 minut pro formát 20 x 30 cm z 35mm negativu, Durst M800 s barevnou hlavou (YMC na nulu a multigrade filtry pod objektivem).
Moje negativy jsou vyvolány v PMK a mají nazelenalou barvu. Mohlo by to být příčinou?
Jacques
Phil_2000
Moje negativy jsem vyvolal v PMK a mají nazelenalou barvu. Mohlo by to být příčinou?
Ahoj,
to bude velmi pravděpodobně příčinou: papíry Vario-Kontrast mají zásadně jednu emulzi, která je citlivá pouze na modré světlo, a druhou, která byla díky senzibilizačním barvivům učiněna citlivou nejen na modré, ale i na zelené světlo. Díky zelenému zbarvení negativů se provádí expozice pouze zelené emulze, což má za následek velmi nízký kontrast.
Stručně řečeno: Otoč ovladač M (magenta) na své barevné hlavě tak daleko, až bude projekce negativu barevně vypadat přiměřeně neutrálně. To je pak základní filtrování pro gradaci 2. Přinejmenším přibližně. I jinak doporučuji nepoužívat multigradové filtry, protože je k dispozici praktická barevná hlava (zejména ne pod objektivem!!!). Zapamatuj si prostě toto pravidlo:
O jeden stupeň měkčí => 40 jednotek žluté,
o jeden stupeň tvrdší => stejný počet jednotek magenty.
S pozdravem,
Philipp