Gast
Jak jsem se nedávno dozvěděl v odborném obchodě, společnost Agfa zřejmě ukončila výrobu papírového vývojky NEUTOL (prášek). Nyní hledám náhradu, pokud možno bez nutnosti dlouhého testování. Mezi známé výhody práškových vývojek patří mimo jiné velmi dlouhá trvanlivost pracovního roztoku.
Alternativou je N 113 od firmy Calbe. Podle informací od výrobce se tato vývojka připravuje stejně jako NEUTOL. To znamená, že z 10litrového balení se připraví 5 litrů zásobního roztoku, který se pak podle potřeby ředí vodou v poměru 1+1 na pracovní roztok. Výhoda: Potřebujete méně zásobních lahví a roztok vydrží déle.
Další alternativou, kterou znám, je Eukobrom (prášek). Zajímalo by mě, k jakému řešení dospěli účastníci fóra, nebo se práškové vývojky již téměř nepoužívají?
S pozdravem Otto Beyer!
uworischki
Používám téměř výhradně N113 v 10litrových baleních a jsem velmi spokojený. Musím však podotknout, že zpracovávám vývojku, která byla vyrobena ještě v NDR, takže je stará přes 13 let (ten prášek samozřejmě ;) ). Její trvanlivost je téměř nekonečná.
uwe
Gast
Ahoj,
s NEUTOLem je to opravdu těžké. NEUTOL WA ve formě soli byl opravdu skvělý.
N113 od Impexu používám stejně jako Eukobrom ve formě soli. Nejen trvanlivost při skladování, ale i v otevřené misce se zdá být mnohem lepší než u tekutých přípravků!
N113 je super stabilní a spolehlivý, dá se s ním dobře pracovat, aniž by bylo nutné příliš přesné regenerování. Je to taková pracovní koně pro každodenní použití.
Eukobrom má u mě větší šmrnc. Když je výsledek trochu mdlý, Eukobrom dodá snímku pořádně sytou černou, a to i při krátkém vyvolávání.
Jacques
Má FOTOIMPEX v nabídce i práškový Eukobrom? Pokud ne, kde ho lze sehnat?
Jacques
MirkoBoeddecker
Jacquesi,
Prášek Euko sehnat můžeme. Jen o něj lidé nepožadují každý den.
Bohužel se nyní prodávají pouze 10–20litrové nádoby a už ne ty praktické 5litrové pytle.
Cena za jednu nádobu je těsně pod 10,50 € včetně DPH.
S pozdravem
Mirko
cfb_de
Protože se ale tenhle roztok při správném zabalení jako zásobní roztok vydrží věčně, klidně si můžete připravit 10 litrů najednou. Loni jsem si připravil 12 litrů a kanystr, který od té doby stojí nedotčený ve sklepě, stále není ani trochu zažloutlý. Tu polovinu, kterou právě používám, jsem nedávno obnovil půl litrem čerstvého roztoku.
S pozdravem,
Franz
p.s.: „Čistě zabalené“ u mě znamená: těsný kanystr na chemikálie a před zašroubováním nechat asi 5 minut probublávat argon. Argon je pro ne-chemiky levně k dostání v železářství pro svářeče s inertním plynem a oproti Protectanu má tu výhodu, že nehoří a při práci s ním se dá kouřit.
Gast
Ahoj Franti,
Co znamená „nechat to probublat“?
Vymění se pak kyslík rozpuštěný ve vstupní vodě za argon (ať už je to cokoli)?
S pozdravem
Mirko