Gast
Cześć
Czy ktoś z was próbował już naświetlać film Foma 100R (czarno-biały film slajdowy) na wyższą czułość? (np. do 200 ISO)
Film bardzo mi się podoba, ale na jesień/zimę przydałoby się mu trochę więcej „mocy”
Wywołuję ten film w zestawie do wywoływania filmów slajdowych firmy Foma.
Alternatywa w postaci filmu Agfa SCALA jest dla mnie zdecydowanie za droga.
Pozdrawiam
Michael
micha
Nie, przepraszam. Jak wywołujesz? W obrotowej wywoływarce czy w wywoływarce przechylnej? Jakie czasy stosujesz przy Foma?
Pozdrawiam, Micha.
Aha. Zrobiłem kiedyś porównawcze zdjęcia Foma 100 i Efke 100 przy tych samych ustawieniach aparatu (oświetlenie/miejsce/przysłona/czas naświetlania). Efke przy normalnym wywołaniu pokazuje u mnie wyraźną maksymalną czerń na negatywie. Dlatego raczej podejrzewam, że Foma 100 nie ma 100 ASA. A może można to zinterpretować inaczej??
Pozdrawiam, Micha.
Gast
Cześć Micha,
Wywołuję film Foma 100R dokładnie zgodnie z instrukcją z zestawu Foma-Diakit, a mianowicie 12 minut pierwszego wywoływania przy ciągłym mieszaniu zawartości kasety.
Możliwe, że film faktycznie nie ma czułości 100 ISO, co w przypadku Fomy nie jest żadnym zaskoczeniem, ponieważ filmy negatywowe mają czułość niższą niż podana.
Ale jak zachował się Efke KB 100 podczas odwracania, czy podłoże filmu jest potem całkowicie przezroczyste?
Pozdrawiam
Michael