Arno
Witam,
Od jakiegoś czasu mam aparat Plaubel Peco, który wymaga błon płaskich o wymiarach 9x12 i 13x18.
Chciałbym teraz powiększyć te negatywy, ale z różnych powodów nie zamierzam kupować osobnego powiększalnika.
Pomyślałem więc, żeby ustawić stół optyczny w pozycji poziomej i tymczasowo przerobić aparat Plaubel na powiększalnik.
Co sądzicie o tym pomyśle?
Pozdrawiam
Arno
Urnes
W latach 60. firma Linhof oferowała taką opcję. Była wtedy dostępna specjalna konstrukcja do aparatu Technika.
W zasadzie wystarczy tylko pomyśleć o tym, jak zamocować negatyw. Można to wydrukować na drukarce 3D albo przerobić uchwyt do filmu płaskiego. Potrzebny będzie też kondensor lub, jeszcze lepiej, głowica mieszająca kolory o odpowiednim rozmiarze.
Pozdrawiam, Sven.
Wolf_XL
... w zasadzie jest to możliwe – jednak zanim zabierzesz się za majsterkowanie, warto dokładnie rozważyć czas (czas = pieniądze) i nakłady finansowe związane z tym przedsięwzięciem w porównaniu z zakupem używanego powiększalnika do filmów szklanych... Myślę, że w 90% przypadków używany powiększalnik GF jest po pierwsze tańszy, a po drugie pozwala od razu zacząć powiększać zdjęcia!