micha
Jestem naprawdę zaskoczony. Właśnie wywołałem swoje pierwsze błony płaskie Foma 100 i rzeczywiście wyszły wyraźnie. W przypadku filmów zwojowych wciąż widać tam taki niebieski podkład.
Ale może to też wynika z mojego nowego zestawu.
Wcześniej wywoływałem w Tetenal liquid 1+20 i utrwalałem w Tetenal Fixier.
Dzisiaj użyłem F09 1+80 przez 13 minut i zanurzyłem w utrwalaczu Calbe. Utrwalałem przez 7 minut. Aha, przed wywołaniem zanurzyłem filmy na 2 minuty w wodzie.
Czy tym razem wyjątkowo wszystko zrobiłem dobrze, czy po prostu miałem szczęście?
Micha
micha
Dzisiaj od razu przeprowadziłem kolejny test porównawczy z moim 1,5-letnim Tetnal Liquid, tym razem bez wstępnego namaczania. Utrwaliłem w Calbe Unifix. Znów uzyskałem bardzo czyste negatywy, czyli bez niebieskiego odcienia.
Więc albo mają nową emulsję, albo błony płaskie mają inną emulsję niż filmy zwojowe, w których denerwuje mnie ta niebieska ochrona przed efektem halo.
Powodzenia
Micha
Gast
W przypadku błon płaskich materiał nośny jest inny. Jak sama nazwa wskazuje, muszą one leżeć płasko w kasecie. Filmy rolkowe i małoobrazkowe muszą dać się dobrze nawinąć na małe promienie.
micha
Aha! Znowu się czegoś nauczyłem. Tak właśnie myślałem. Film wydaje się też nieco mocniejszy.
Dla mnie po prostu bardzo ważne jest, żeby materiał nośny był przejrzysty. Stąd też moja radość.
Teraz pozostaje mi tylko podjąć decyzję między Foma a Efke. Efke robi na mnie obecnie lepsze wrażenie.
Micha