Gast
Ahoj lidi,
poté, co Mirko zařadil Vario-Classic zpět do sortimentu a chválí ho jako „jeden z posledních papírů s červeným leskem v procesu lith-printu“, jsem téměř v pokušení porušit své zásady „nemám chuť na barytový stres“.
Bohužel Wolfgang Moersch ve své tabulce vývojek pro Vario Classic uvádí jako barvu světel žlutá-žlutá/béžová.
Jak to tedy bude?
Díky za vaše zkušenosti
Martin
uworischki
:o
No, tak to zkus sadu lith-printů od LP – teď se jmenuje „Superlith“; na papíru Wephota Brilliant se mi s ní ten odstín daří a myslím, že rozdíl mezi papíry není tak velký.
uwe
Roman
A kdo vlastně ten papír vyrábí? Efke? (Vždyť mají v nabídce barytový papír s pevnou zrnitostí...)
uworischki
Myslím, že to všechno pochází od firmy Forte (viz také Classicpan nebo svitkový film Orwopan 100), jinak už se to skoro nikde za rozumné ceny nevyrábí. Jsou to prostě niche produkty.
MirkoBoeddecker
Vario Classic není od firmy Forte a Wephota Brilliant je totožný s Classic Arts.
Červená barva je součástí Master Setu od Moerschu při odpovídajícím namíchání.
Na našem webu je dokonce ukázkový obrázek, který namaloval sám Wolfgang:
http://www.fotoimpex.de/Technik/MACOLith/M...oerschlith.html
Portrét dívky s hlínou na tváři vlevo.
Jak jsem již řekl, to bylo Vario Classic plus Moersch.
Superlith plus Classic Arts má ve skutečnosti spíše hnědo-červený odstín.
Jsem překvapen příspěvkem od uwe.
Musíme to někdy vyzkoušet.
Mirko
MirkoBoeddecker
Právě jsem v originálním návodu Wolfganga k litografii pro sadu Master Set v sekci vhodných fotografických papírů našel tento:
Fotoimpex Classic Vario
I tento papír se lith-printuje mimořádně rychle a má výrazné zrno.
Doporučené ředění: 1+10, je nutné přidat velké množství sulfitu a bromidu
Světla: žlutá až zářivě červená
Stíny: sytě černá, s ostrou jemnou zrnitostí až do střední hloubky
Lithpoint: velmi rychlý s prudkým šířením
Tónování: vynikající tónovatelnost všemi technikami, teprve zde se projeví jeho kvality. Dřívější, díky vysoké zrnitosti mírně „zašpiněný“ dojem obrazu ustupuje zářivým barvám. Velmi doporučujeme vícenásobné tónování, jako je selen/zlato nebo selen/síra (alkalický tiokarbamidový tónovač).
Mirko
WolfgangMoersch
Ahoj Mirko,
to šlo rychle – to je dobře :-)
Dobře, včera jsem si ten emulátor znovu prošel, člověk nikdy neví, jestli se mezitím něco nezměnilo. Nevelké rozdíly mezi jednotlivými šaržemi jsou nevyhnutelné, ale u „běžných tisků“ si jich téměř nevšimneš. To si asi málokdo uvědomuje, ale rád bych na to upozornil pro případ, že by někdy v lith-printu něco nefungovalo přesně tak, jak je zvykem.
A teď k výsledkům. Ze zvědavosti a vlastního zájmu jsem Vario otestoval jak s Master Lith, tak s novým hotovým roztokem (pro snazší rozlišení od nynějška Easylith) a můj názor se nezměnil. S minimálním úsilím lze z papíru vyloudit téměř jakoukoli požadovanou barvu. S velkým množstvím světla a dlouhými dobami vyvolávání v řídkých nebo silně zpomalených roztokech jsou možné prostorové tóny obrazu, ale vše, co trvá výrazně déle než 10 minut na jeden tisk, mi přijde otravné.
Raději tedy všechny tisky z jedné seance tónuji a u tohoto papíru to přináší radost.
Jako službu pro tebe a tvé zákazníky jsem dnes na svůj web umístil vzorky s návodem.
Můžeš si je klidně zkopírovat a vložit sem k sobě.
moersch-photochemie >Návody >KnowHow > Lith Lekce 3
Pokud papír zůstane v nabídce, budu pokračovat s modrou a zelenou.
Pozdrav
wm
MirkoBoeddecker
Ahoj Wolfgangu,
papír můžeme kdykoli znovu nalít.
Všechno je to otázka poptávky.
Momentálně máme ještě dostatek formátů 8x10 palců a menších, stejně jako 40x50.
Potřebuješ ještě něco na vyzkoušení?
S pozdravem
Mirko
Gast
Tak kluci,
díky za info. Po těch posledních šitích ve sklepě se objevil další problém: Kde berete tolik světla???
Mně by to ani tak nevadilo, kdybych musel vyvolávat 15 minut, ale abych z (tenkého) KB negativu vytiskl 24x30, dostanu se při cloně 4 a směsi 1+10 už na 10 minut. A 1+10 u Vario-Classic ještě není vůbec tmavé, ale spíše světle žluto-béžovo-hnědé. I přes Starter F.
Je to u zvětšovacího přístroje? Durst 138, ano, s kondenzorem 130/85, jak je předepsáno, ale 250 W místo 150. Pak je tu ještě možnost získat 3 clony s mým starým Nikkorem 1,4/50, ale abych se dostal na směs 1+20–1+25, ty už jsou dávno pryč.
Už jsem měl pochybnosti, jestli je ta vývojka vůbec ještě k něčemu, ale 1 list Fomatone MG, jak je uvedeno výše, zčervenal jako oheň (no, lehký nádech hnědé tam ještě je). Jen s hnědou barvou typickou pro teplé tóny místo černé.
Pozdravy
Martin
WolfgangMoersch
Hm, teď jsem opravdu bezradný. I u tmavých negativů málokdy překročím jednu minutu. Můj nejméně světelný zvětšovací přístroj je také model 138 s kondenzorem, ale je přestavěný na Ilford Mischkopf s Heiland Splitgrade, takže se to dá stěží srovnávat. Pro formáty KB až 6x6 používám Dunco, což je poklad, co se týče vedení světla; s bílým světlem se časy při cloně 4 obvykle pohybují mezi 20 a 50 sekundami. Podobně to vypadá u 4x5 LPL, ale když přejdu na Durst, ztratím minimálně jednu clonu.
Už po třech až čtyřech minutách bych to dávno vzdal, protože Schwarzschildův zákon je nemilosrdný.
Je v tom snad nějaký filtr? Jak vypadá projekce bez negativu? Jaké expoziční časy jsou obvyklé pro konvenční tisky?
Gast
Dobrý den, pane Moersch,
maximálně 1 minuta? O tom také sním. Vlastně je to logické, všechno je v pořádku. Čím větší formát, tím pomalejší; teplé tóny a bromové papíry jsou asi o 2–3 clony pomalejší než pracovní papíry jako Work nebo Kodak (ty jsem ale vyřadil, protože Polykaltton RC je levnější a díky tomu je police zase přehledná). Normální výtisky trvají mezi 2 a, řekněme, 40 sekundami (s filtrem, většina mezi 10 a 20).
Těch 40 sekund (když je to husté, někdy i 1 minutu), které trvá, než z negativu 8x11 (Minox) získám zvětšeninu 24x30, mi přijde ještě snesitelné.
Filtry stojí cca 1, od 4 cca 2 clony, to je také v pořádku.
Bohužel pro syté tóny obrazu často potřebuji ještě asi o 1 clonu více, než je uvedeno ve vaší tabulce, Fomatone pak ještě funguje přijatelně, ale VarioClassic uvádíte již při 1+10 s +4 clonami. A pak se například z 20 sekund okamžitě dostanu do černé díry.
Od 138 se vlastně nechci odklonit, máte nějaký nápad, jak ten přístroj vyladit?
S pozdravem
Martin Pistor
uworischki
Ach jo... Mirko má pravdu – u LP-lith-print má ten odstín spíš červeno-hnědý nádech...
Opravdu červené odstíny jsem měl u Moersch 5.
Uwe