micha
Ahoj, poté, co jsem se rozhodl pro Joboplanfilmdosen, byl bych teď velmi vděčný za pár názorů ohledně procesoru. Cpa je větší. Je to opravdu nutné? Liší se modely v přesnosti měření teploty? Procesor s nebo bez liftu? Hodí se nové Jobodosen i na staré procesory??
Vím, že je to spousta otázek, že?
Ale za jakoukoli zpětnou vazbu bych byl nesmírně vděčný.
Micha
Urnes
Ahoj Micha,
nedávno jsem si na eBayi pořídil CPE první generace bez zvedacího mechanismu. Ta věc sice už není zrovna krasavec, ale je nesmírně robustní. A u Joba se dají sehnat všechny náhradní díly.
Na ten starý procesor pasují všechny kazety Jobo s magnetickým kroužkem, i ty staré. A to jak pro kádrový, tak pro plochý film. Pokud však používáš malé kazety, musíš použít i malý držák na role, který ale u Joba seženete za pouhých 10,50 včetně poštovného.
Mně ta velikost úplně stačí. V tomhle přístroji můžeš vyvolat i snímky až do velikosti 30x40 cm. A pokud si svou kazetu Jobo vylepšíš, vejde se tam, myslím, dokonce až 18 plochých filmů. Zatím jsem se obešel bez zvedáku. Když se dříve velká nádoba protřepávala ručně, je CPE samo o sobě čistým luxusem. Přesnost teploty je docela dobrá, řekl bych ± 1/2 stupně, vždy to ještě přeměřím laboratorním teploměrem. Je to ale také tím, že CPE má pouze jedno tlačítko pro nastavení a žádný digitální displej s přesností na stupeň. Teplota se pak ale udržuje přesně. Funguje to skvěle i když chceš ohřát sépiový toner na 30 stupňů. Mám ten problém, že můj sklep je i přes topení v zimě dost chladný, takže tahle věc má pro mě cenu zlata.
S trochou hledání najdeš na stránkách Jobo v sekci ke stažení návody k použití pro zařízení se specifikacemi.
Tak, víc mě k tomu teď nenapadá.
Zdravím, Sven.
Gast
Ahoj Micha,
ten zvedák bych ti určitě doporučil, protože s ním můžeš film vkládat mnohem pohodlněji a rychleji a nemusíš po každé lázni vytahovat plechovku, otevírat ji, nervovat se a tak...
To vše není problém, pokud pracuješ s pomalu reagujícími vývojkami, ale jednou jsem zkazil sadu filmů v Emofinu (ručně navinutých, ale problém je stejný), protože roztok stoupá jen po polovinu filmu a než se začne navíjet, vznikne tam hrana.
Jelikož se tak výslovně ptáš na teplotu, předpokládám, že chceš i barevné, a to je pak podobně otravné.
Jediný problém je, že při vyprazdňování musí být vana plná vody nebo jinak nějak zajištěná, jinak pákou strhneš celou věc ze stolu. (Stejně je to problém jen tehdy, když je teplota = pokojová).
Pozdrav
Martin
micha
No a jak je to s kompatibilitou? Mezi starými procesory a novými bicími, nebo na tom nezáleží?
Řekněte mi něco
Micha
Urnes
Ahoj Micha,
Vlastně žádné „nové“ kazety neexistují. Kazety v současné podobě s červeným prstencem a červeným gumovým víčkem se vyrábějí už určitě 15 let (pokud to stačí) a do CPE se vejdou, pokud mají na dně magnetický kroužek. Kazety bez magnetického kroužku lze dodatečně vybavit. Kromě toho existují ještě staré, zcela černé bubny s plastovým víkem, které lze v procesorech bez problémů používat. Podle nápisu na plechovce se do nich vejde i plochý film do formátu 18x24, ale ještě jsem nepřišel na to, jak to funguje se starými držáky.
Mimochodem je to bezvýznamné, zda používáš bubny řady 1500 pro malý a střední formát nebo velké bubny řady 2500 pro plochý film. Stačí k tomu pouze vyměnit váleček. Je ale také možné vyvolávat malý a střední formát v 2500 „plochém“ filmu, k tomu pak potřebuješ odpovídající spirály, které se do filmu vejdou. Ty jsou ale nové poměrně drahé. Můžeš dokonce použít prodlužovací kusy papírových bubnů pro filmové bubny. Odpovídající prodloužení středové trubky najdeš u Joba.
S pozdravem Sven
micha
Ahoj, právě jsem si na eBayi vydražil ještě CPE2 s výtahovým mechanismem a časovačem Jobo Timer 16. Existuje vlastně nějaký vzorec, který mi vypočítá časy pro otáčení a naklánění?
Mám právě F9/R09 a potřeboval bych znát časy pro Foma 100/Efke 100/Efke 25, pokud jde o otáčení.
Máte nějaký tip??
Zdravím, Micha
Urnes
Ahoj Micha,
nejprve ti gratuluji k nákupu. Co se týče doby vyvolávání, jak Jobo, tak Ilford doporučují filmy nejprve 5 minut předmývat v bubnu a poté použít časy pro vyvolávání metodou převrácení. U mě to funguje docela dobře. A je to alespoň dobrý výchozí bod.
S pozdravem, Sven.
Gast
Ahoj, Svene. Dnes v poledne jsem to vyzkoušel se dvěma listy filmu Efke 25. Šlo to docela dobře. Jobo Timer mě fakt nadchl. Rozhodně je to teď o HODNĚ méně namáhavé než dřív.
Micha
Urnes
To jsem přece říkal. Hlavně si ale můžeš mezitím skočit pro něco k pití, aniž bys se musel bát, že zmeškáš další expozici. :-)) Ale legrace stranou, je to opravdu velká úleva, když máš doma 10–20 plochých filmů, které čekají na vyvolání.
Sven.
Gast
Ahoj, mám ještě jednu otázku.
Podle mých dosavadních zkušeností plním cívku maximálně 4 filmy. Vyvolával jsi už někdy 2 cívky najednou?
Kdo má ještě nějakou volnou cívku na plánové filmy????
S pozdravem Micha
Urnes
Ahoj Micha,
mezitím jsem si zvykl vkládat do spirály šest filmů. Pomalu se mi daří nevkládat dva filmy do stejné přihrádky. Abys mohl vyvolávat dvě spirály najednou, potřebuješ ale velkou nádobu, respektive prodloužení jak nádoby, tak i středové trubky; pak se tam vejdou dokonce i tři spirály, pokud je máš. To jsem ale ještě nezkoušel. Ale proč by to mělo fungovat jinak než se spirálou? Taky už pořádně přemýšlím, jestli někde neseženu levně sadu na rozšíření a dvě spirály. Jestli by ti to vyšlo dřív, dej mi vědět.
Ahoj, Sven.
Gast
Bicí mám dost, jen nemám spirály na film. Můžu ale nabídnout 4 normální spirály.
Pozdravy Micha
P.S. Beru proto jen 4, protože ty nejlépe odpovídají množství 1 filmu, a protože u mě 3 filmy na jedné straně, i když jsou správně vložené, k sobě přilnou. Nezaznamenal jsem sice horší vývoj, ale to by mohlo být i mýma očima. Máš taky ten problém, že plastové háčky poškrábou emulzi?
Urnes
Ahoj Micha,
ten problém s plastovými západkami mám taky. Většinou filmy prostě opatrně ohnu tak, aby vyskočily z vodítka nahoře nebo dole, a pak je vyndám. Co mi ale taky dělá potíže, je připevnění těch dvou plastových štítků, které mají zabránit vyklouznutí filmů. Musím to pokaždé nejdřív vyzkoušet na světle bez filmu, jinak jsem ve tmě ztracený. Když jsem ještě naklápěl, ty věcičky jsem prostě vynechal. Ale v rotaci mají ty díly asi přece jen svůj smysl.
Zdravím, Sven.
Gast
Ahoj Svene,
mám poškození jen na místech, kde o mě při vyvolávání škrábou zuby. Ne při vytahování plochých filmů. Takové zuby proti sklouznutí vůbec nemám. Kladeš filmy emulzí ven, nebo dovnitř??
Micha
Urnes
Ahoj Micha,
myslím, že emulze je většinou venku. Vlastně jsem o tom moc nepřemýšlel. Zvlášť když mi filmy spadly už potřetí, bylo mi to jedno. :-)) Ale žerty stranou, když o tom tak přemýšlím, asi dává smysl dát emulzi dovnitř. Protože při vkládání by mělo být mechanické namáhání menší. Já většinou pořád používám staré kazety 9x12 s milionem záhybů. Je to vždycky fuška, když ve tmě u 6 kazet musíš nejdřív úplně vytáhnout posuvník, pak uvolnit aretaci držáku a nakonec zjistit, že musíš rám posunout ještě víc dopředu, abys film dostal ven. Nicméně rovinnost díky zadní přítlačné desce není špatná. No a pak jsem vždycky rád, když jsou všechny filmy správně v spirále.
Protiskluzové háčky jsou dvě desky, které se zacvaknou vlevo a vpravo nad štěrbinami. Mají nejen zabránit vyklouznutí ze spirály, ale také zlepšit rozložení při rotaci. A protože vypadají docela aerodynamicky, myslím, že dává smysl je použít, když je už máte.
Zdravím, Sven.
Gast
Ahoj Svene,
každopádně někdo tady odpovídá.
Pořád se trápím s barytovým papírem.
Naposledy se mi při prvním vyvolání zničil jen jeden film. A to jsem ho nechal ve vodě jen 3 minuty! Teď se snažím vložit vrstvu dovnitř, minule jsem neměl žádné poškozené místa.
Měj se
Micha
P.S. Vřele doporučuji kazety Fidelity Elite Planfilm. Ovládání je naprosto bezchybné. ;) :lol:
Gast
Ahoj Micha,
založ si k tomu „barytovému frustru“ nové vlákno, třeba se najdou další, kteří si chtějí postěžovat.
To mi hodně připomíná moje první snímky na filmu Polaroid 55, když jsem s negativy hrdě scházel po schodech do sklepa, abych je nalepil, a pak mi dost nešetrně spadly na podlahu. Jsou totiž velmi náchylné k poškrábání. Ale to asi dodá těm tiskům umělecký nádech.
Fidelity jsou opravdu dobré. Potřebuješ však vnitřní zadní část, kterou můj Linhof Standard Press bohužel ještě nemá. A i když mám ve skříni ještě Techniku IV, pořád sahám po starém Pressu a ceny za jinou zadní část na eBayi stále stoupají.
Zdravím, Sven.