Wolfi
Ahoj,
vyvolal jsem film Fuji Neopan SS (ASA 100) v základním roztoku Ilford ID-11 a fixoval ho 10 minut v Tetenal Superfix plus. Poté měl film magentový nádech. Dá se to odstranit pomocí čisticí lázně? Pokud ano, jakou?
Má někdo z vás s tímto filmem nějaké zkušenosti?
V Německu se tento film neprodává; koupil jsem ho v Itálii.
S pozdravem
Wolfi
WolfgangMoersch
Při použití slabě alkalických vývojek, jako je ID-11, se barvivo u tohoto filmu (Neopan SS = ACROS) nevyvolá během vývoje ani v ustalovači, ale až po asi desetiminutovém praní. Velmi intenzivní magentový nádech je v tomto případě normální a v žádném případě neznamená příliš krátkou dobu fixace. Otázka: Jak byl Superfix naředěn? Při poměru 1+3 jsou tři minuty zcela dostačující.
Čisticí lázeň není nutná; zda by mohla urychlit odbarvení, závisí opět na ředění a hodnotě pH.
Wolfi
Dobrý den, pane Moersch,
moc děkuji za Vaši odpověď.
Superfix jsem ředil v poměru 1+9.
Ví někdo, kde se dají sehnat jiné černobílé filmy z Dálného východu (Aiko Lightpan nebo Luckypan)?
S pozdravem
Wolfi
Gast
Ahoj Wolfi a pane Moersch!
Nemyslím si, že by Neopan SS byl totožný s Neopan Acros 100 – Acros je totiž ještě docela nový (ani na americkém a japonském trhu není určitě déle než 1 nebo 2 roky), pravděpodobně se jedná o „plochokrystalový“ film, zatímco „klasický kubický“ Neopan SS 100 je na trhu už poměrně dlouho (vzpomínám si, že jsem ho viděl u prodejce fotozboží už v polovině 90. let), mám však slabé tušení, že se od uvedení Acrosu již nevyrábí. Barry Thornton tento film chválí na své domovské stránce, v Evropě se však (možná kvůli názvu?) nikdy neprosadil, ještě méně než Neopan 400 (který je podle mého názoru vůbec nejlepší film s citlivostí 400...)!
Gast
...jo, ještě něco: ohledně čínského modelu Luckypan (známého tím, že kvůli chybějící ochraně proti odleskům dochází k přesvětlení) a jeho dostupnosti se kdysi na fóru Russian Camera User Forum na adrese www.beststuff.com objevilo vlákno – stačí se tam přes „Forums“, „Photography“ a „Russian Cameras“ prokliknout do uživatelského fóra a pak kliknout na „Search“!
WolfgangMoersch
Ahoj Wolfi a pane Moersch!
Nemyslím si, že by Neopan SS byl totožný s Neopan Acros 100 – Acros je totiž ještě docela nový (ani na americkém a japonském trhu není určitě déle než 1 nebo 2 roky), pravděpodobně se jedná o „plochokrystalový“ film, zatímco „klasický kubický“ Neopan SS 100 je na trhu už poměrně dlouho (vzpomínám si, že jsem ho viděl u prodejce fotozboží už v polovině 90. let), ale slyšel jsem, že se od uvedení Acrosu už nevyrábí. Barry Thornton tento film chválí na své domovské stránce, v Evropě se však (možná kvůli názvu?) nikdy neprosadil, ještě méně než Neopan 400 (který je podle mého názoru vůbec nejlepší film s citlivostí 400...)!
Roman
Dobrý den, pane Sonnleitnere,
Vaše námitka je oprávněná. Nesmyslné tlachání na internetu je hrůza, měl jsem si na to vyhradit více času – když už, tak pořádně. Ačkoli jsem Neopan SS nemohl důkladně otestovat, skláním se k Thorntonovu hodnocení.
Neopan SS a Acros se liší od Neopanů, které u nás známe, co se týče zabarvení nosiče nebo barviv v emulzi. Tyto jevy jsou známé u starých Tmaxů a u Delt. Jedny vyžadují delší fixační časy, u druhých barva pod vlivem světla mizí. Při prvním vyvolání filmu Acros v ID-11 nebo podobných vývojkách s „normálními“ fixačními časy může uživateli při pohledu na Acros přejít mráz po zádech kvůli barvě filmu. Nasaďte víčko a pokračujte ve fixaci jako při normální reakci, je to však zbytečné a k ničemu. V tomto ohledu se SS a Acros chovají podobně (ne nutně =).
I nový Tmax vykazuje při použití nízkoalkalických vývojek velmi intenzivní magentový nádech a i zde tato barva při praní zcela zmizí.
V obou případech (podle mého názoru) není ustalovač nevhodný nebo dokonce nekvalitní, ani není doba příliš krátká; naše zkušenosti nás mohou svádět na scestí.
Wolfi
Ahoj,
moc děkuji za četné odpovědi.
Brzy vyvolám film Fuji Neopan SS v roztoku RODINAL 1+25 a poté ho opláchnu důkladněji než obvykle.
O výsledcích zde podám zprávu.
S pozdravem
Wolfi
Gast
Ahoj Wolfi,
při použití RODINALU se barvivo pravděpodobně rozpustí již ve vývojce, takže film by měl vyjít z ustalovače čirý.
Wolfi
Ahoj,
ano, to si také myslím. RODINAL je mnohem silněji zásaditý než ID-11, protože obsahuje hydroxid draselný, zatímco ID-11
„jen“ borax.
Ještě něco k příspěvku Romana: Neopan SS je ještě mnohem starší, je vyobrazen v návodu k použití k fotoaparátu Yashica Mat 124 G z roku 1975, avšak jako svitkový film. V tomto formátu už Neopan SS zřejmě není k dostání už delší dobu.
S pozdravem
Wolfi
Wolfi
Ahoj,
právě jsem vyvolal film Neopan SS v roztoku RODINAL 1+25 při teplotě 20 °C po dobu 7 minut. Expozice byla nastavena na ISO 100/21.
Film už skutečně nemá žádný magentový nádech! Na druhou stranu je však podklad silně zbarven do šeda.
Připomíná mi to film Agfa Agfapan APX 100.
S pozdravem
Wolfi
WolfgangMoersch
Dobře, čistý nosič je sice „ostrější“, ale to by teď měl být ten základní zákal. Kvůli vysoké zásaditosti RODINALU se může hustota zákalu výrazně zvýšit. Pokud jsou jinak hustoty v pořádku, nemusí to nijak zvlášť vadit. Pokud meziprostory nevykazují příliš hrubé zrno a světla jsou stále otevřená, „šedá“ by mi nevadila, tam se prostě prosvětlí. Pouze pokud je film celkově příliš hustý, bylo by třeba zkrátit čas a/nebo snížit míchání.
S pozdravem
wm
Wolfi
Ahoj,
zvětšeniny, které jsem pořídil z filmu vyvolaného v posledním příspěvku, vypadají všechny
„vybledle“. Závoj byl pravděpodobně příliš hustý.
Lze tomuto závoji zabránit, když zředím RODINAL v poměru 1:50 místo 1:25? Podle návodu by se pak měl vyvolávat 16 minut při teplotě 20 °C.
Je to s novým Acrosem také takový chaos?
S pozdravem
Wolfi
WolfgangMoersch
To bohužel musím vynechat. Mám ale podezření, že se na závoji toho moc nezmění.
S filmem Acros mi to s MZB jde naprosto bez problémů, od té doby, co používám roztok B neředěný. Ten film je úžasný, ale nechci tvrdit, že to platí jen pro tuto kombinaci. Co mě však velmi překvapuje, je shovívavost filmu vůči mírným „podexponacím“. Při expozicích mezi 64 a 100 ISO na filmu lze každý negativ perfektně přenést na papír. Při hodnotách nad 100 je to podle mého názoru už trochu příliš strmé, ale stále to není úplně mimo.
S pozdravem