Ahoj Martine,
> Jaký objektiv na to používáš?
Většinou Anaret-30 na Axomatu-3. Použitá deska, kterou koupili naši hostitelé, tam sedí hned. Pro ten 30mm objektiv potřebuješ hlubší desku. S velkým úsilím se mi to ve zvětšenině vejde na formát 18x24. Pro svůj Opemus jsem si ji vyrobil sám.
> S kratším objektivem by to bylo o něco méně stresující, ne?
Viz výše.
> Hlavně kvůli vůli u formátu 13x18
Mě mnohem víc štve vysoká ztráta světla. U zvětšovacího přístroje 13x18 necháš více než 95 % světla proletět kolem negativu Minox. Nebo máš na to kondenzor pro malý formát?
> Mimochodem, máš nějaké doporučení, jaký film by se měl nastříhat?
Já vůbec nestříhám. Po počátečním používání Minopanu (APX100 se pro tento formát vůbec nehodí, proto už ho nekupuji) jsem nakonec skončil u Delta100 v rozměru HRX a jsem s ním spokojený. Vyvolávám pomocí cívky Minox pro nádoby Jobo s časy pro malý formát. Technika pohybu při naklánění (měl by ji mít v zápěstí každý, kdo pije šampaňské :-) je *důležitá*.
Kromě toho se dá koupit spousta dalších hotových produktů (TMax400, Deltas,
Maco, APX100, Copex=Gigabit). S tím jsem vlastně docela spokojený.
S následující reklamou nemám žádný problém, FOTOIMPEX s nimi pro americký trh již spolupracuje: Mým zdrojem je Marcus Dunkmann,
8x11film.
> klidně bych si půjčil Leicu, abych zjistil, jestli jsou ty objektivy opravdu lepší ;-)
Nemyslím si, že by Leica s porovnatelnou ohniskovou vzdáleností měla šanci, protože pro KB musí být obrazový kruh objektivu mnohonásobně větší. Ale máš pravdu, i s mým „Minoxem 1:3,5“ na mém C jsem velmi spokojený.
Co se týče „chmýřovitosti“ Delta100, kterou popisuješ, prozkoumal bych své procesy. Nic takového se mi ještě nikdy nestalo. Naopak, HRX/Delta100 používám, když jsem příliš líný nosit s sebou svůj MF a přesto chci tisknout >30x40. Dokonce jdou
i zvětšeniny výřezů o velikosti 50x60 ve velmi dobré kvalitě.
S pozdravem,
Franz