Gast
Ahoj,
mám v plánu si od teď vyvolávat fotky – alespoň černobílé – sama. Můj největší problém teď ale je, jaký zvětšovací přístroj si mám pořídit. Jelikož jsem ještě studentka, přichází v úvahu asi jen nějaký z druhé ruky. Trochu jsem se porozhlédla a našla relativně levný Axomat 5 od Meopty (rok výroby 1987), který vypadá, že je ještě v relativně dobrém stavu.
Teď bych ráda věděla, jestli se k němu dá v obchodech ještě sehnat příslušenství a jaké s ním máte zkušenosti.
Těším se na vaše odpovědi!!
Díky
Steffi
Wolfi
Ahoj,
nejlepší bude, když se podíváš na stránkách FOTOIMPEX do sekcí „Použité“ a „Náhradní díly pro Meopta“.
Najdeš tam použité, částečně i nové příslušenství (desky objektivu, masky, žárovky atd.).
Je to však pro model Axomat 4; v případě pochybností se zeptej, zda to pasuje i na Axomat 5.
S pozdravem
Wolfi
Wolfi
Ahoj,
spletl jsem se, příslušenství pro Axomat 5 přece jen existuje.
S pozdravem
Wolfi
micha
Ahoj s-Steffi,
z různých důvodů ti raději od zvětšovacích přístrojů Meopa a Axomat odrazuji. Musel jsem na chvíli přejít z Dunco-66 na tyto zvětšovací přístroje. Nemohl jsem si na ně zvyknout. Ostření nefunguje tak hladce jako u jiných výrobců a podložky na negativy jsou prostě na nic. Příslušenství je sice levné, ale radil bych ti, abys si 2–3 týdny prohlížel nabídky na eBayi týkající se kompletní temné komory/zvětšovacího přístroje, pak získáš přehled o tom, jakou hodnotu mají jednotlivá zařízení. Dunco mohu vřele doporučit. Kaiser také není špatný a zařízení se stále vyrábějí, takže náhradní díly nejsou problém. Ať už si koupíš jakýkoli zvětšovací přístroj, pořiď si hned ten s barevnou hlavou. Tak budeš moci vyvolávat černobílé i barevné snímky (možná budeš za rok chtít vyvolávat barevné). Než si zařízení koupíš, rozhodně se na stránkách výrobce informuj o technických údajích a … Dobrým zdrojem informací je vždy internet a www.google.de, pokud něco hledáš. Já sám mám Omega d5-xl, což je zvětšovací přístroj 4 x 5. Jakou cenu si lidé za Axomat chtějí?
S pozdravem Micha
micha
Ach, na to jsem zapomněl. Pořiď si rovnou zvětšovací přístroj na formát 6 x 6. Já jsem velmi brzy přešel na střední a velký formát. A se zvětšovacím přístrojem na formát 6 x 6 si necháš otevřené všechny možnosti. (Navíc nejsou dražší.)
Micha
cfb_de
Ahoj Steffi,
jelikož ve své další kariéře nezůstaneš u KB, měla bys teď rozhodnout, zda budou tvé negativy větší, nebo menší.
V případě „menších“ (Minox) je lepší Axomat, v opačném případě Opemus.
Koupil jsem si nejlevnější Axomat-3 a vyřízl pro něj vložky do obrazové desky z tenké černé plastové fólie. Funguje to dobře.
Potom jsem se u našich hostitelů odvážil k kroku nahoru a pořídil si použitý Opemus-5. Obrazová deska 6 se hodí, s ní to jde s AN-sklem nebo i bez skla (ale vlastně jen pro KB).
Doporučil bych ti Opemus, k tomu obrazovou desku 6 a formátové masky/objektiv odpovídající negativu. S Anaretem 80 se sice dá udělat téměř všechno, ale nakonec bude expoziční čas příliš dlouhý a objektiv příliš slabý. Malý formát na 50x60 s Anaretem 80 je viditelně horší než s Rodagonem 80. Přesto můj Rodagon leží zaprášený ve vitríně.
U Opemus-5 si prosím všimni dvou věcí: žárovka 75 W stačí pro MF třikrát a celá konstrukce je trochu vratká, pokud chceš opravdu používat zásuvku na filtry. Proto pokládám filtry MG na držák – vyndaného – červeného filtru. S mým Opemusem jsem stejně spokojený jako kdysi ve školní fotolaboratoři s Durstem M605, který stál čtyřikrát tolik v bazaru.
Pro většinu „středně starých“ Meopt (Opemus-5, Axomat-5) se u našich hostitelů zde stále dají sehnat téměř všechny díly.
Na tvém místě bych ale doporučil Opemus-5. Ten s filtrovým zásuvným modulem, do kterého se dá vložit rozptylová deska a máš tak úžasný zvětšovací přístroj s nepřímým a měkkým světlem. A pak prosím s Anaret-50. Ty Belary opravdu nejsou tak skvělé. Jsou spíš takové, že by výrobce měl v rámci „péče o zákazníka“ zvážit jejich kompletní zpětný odkup.
Gast
Ahoj Steffi,
Pracuji s Opemusem už „celé roky“ a jsem naprosto spokojený.
Ten přístroj je robustní a kvalitně zpracovaný.
Jsem si jistý, že Dunco a podobné značky mají v nabídce ještě lepší přístroje, ale pokud máš
omezený rozpočet, pořiď si takový ten Meopta (z druhé ruky) a můj tip je: zavolej do FOTOIMPEXU a nech si poradit!
Pokud je Dunco jako Golf GTI s Alcantara výbavou, pak je Meopta bojovník s robustním potahem z peří... nezničitelný!
Gast
Jo, jo, s přístroji Opemus a Axomat se sice dá pracovat – ale pokud máš v plánu tomuto koníčku (který je ostatně velmi krásný) věnovat se déle, trochu si našetři a pořiď si něco pořádného. Nejdůležitější je opravdu objektiv. Určitě se podívej na eBay, tam se dá sehnat nový Rodagon 50 nebo 80 za 50 eur!! Jsou o třídu lepší než použité Anaret... Objektiv je to nejdůležitější!!! Pokud používáš černobílý gradientní papír, doporučuji ti barevnou hlavu nebo Ilfordovy fólie. Tam máš pak i poloviční gradace. Seženete je také velmi levně na eBayi.
Pozdrav Micha
fotohuisrovo
:huh:
Ahoj Steffi,
Máme ještě v nabídce jeden Opemus III s objektivem El Nikkor 50 mm. Hodí se pro černobílé snímky až do formátu 6×6 a je vybaven opálovou žárovkou (75 W). Většinou nám něco takového vrátí, když prodáme Dunco II (XL) 67 VC. Dám ti ho zdarma (hodnota
cfb_de
Ahoj Roberte,
kde se to člověk všude nepotká :-)
Pro Steffi:
Opemus-3 je dobrý přístroj. Na tvém místě bych na Robertovu nabídku přistoupil. Sice k němu už není moc „příslušenství“ (proto se častěji ptej našich hostitelů), ale kromě masky vhodné pro KB (celoskleněná maska se k tomu hodí) a sady MG filtrů (stačí ty malé, které se dají nasadit na držák červeného filtru) už moc dalšího nepotřebuješ. Nikkor je pro KB dobrý objektiv, pokud nechceš hned fotit formát 40x50.
Z vlastní zkušenosti vím, že do Nizozemska dorazí i dopisy s hotovostí.
S pozdravem,
Franz
fotohuisrovo
Ahoj Franti,
ano, internet na DuKa není zrovna nejrychlejší. Také jsem viděl, že máš ve čtvrtek 24. 7. 2003 setkání fóra ve Stuttgartu. Náhodou budu příští týden na cestách po Evropě. Uvidíme, jestli se mi ten termín vejde do programu.
Steffi, nejlépe se ozvi e-mailem. Další podrobnosti pak můžeme probrat.
S pozdravem,
Robert
cfb_de
Ahoj Roberte,
to by bylo skvělé, kdyby to vyšlo. Na stránkách
„Stadtplan Stuttgart“ najdeš online mapu Stuttgartu. Ulice Silberburgstr. 88 se nachází asi 1,5 km severozápadně od stanice městské železnice Feuersee. Mapa ti také ukáže parkovací domy v okolí.
Zkus to, jestli to zvládneš, bylo by to opravdu skvělé.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Františku,
Na mé mapě (a teď i na papíře) je uvedeno HBf. Stuttgart.
Jak daleko jsem od adresy Die Silberburgstr. 88?
Možná bys mi mohl poslat (e-mailem) své číslo na mobil.
Protože musím (také) do Mnichova, jezdím obvykle přes Heilbronn, protože tam je na dálnici méně zácp. Stuttgart je docela ucpaný.
Uvidíme, jestli to vyjde.
S pozdravem z Holandska,
Robert
cfb_de
Ahoj Roberte,
právě jsem ti poslal e-mail s mým telefonním číslem a příslušnou částí mapy Stuttgartu.
S pozdravem,
Franz
fotohuisrovo
Franzi,
Co jsi mi to za šmejd poslal tím počítačem od Daimlera! Obávám se, že to nedokáže přečíst můj e-mail (formát HTML?).
Mohl bys to prosím zkusit znovu?
S pozdravem,
Robert
fotohuisrovo
Ahoj Františku,
mezičasem jsem přišel na to, jak funguje ten mapový portál, a našel jsem i Silberburgstraße 88. Je to docela blízko centra.
Od čtvrtečního rána (24.7.2003) jedu z Bystricka (SK) u Martina (SK) do Stuttgartu (D). Snad to zvládnu za 9 hodin jízdy.
S pozdravem,
Robert