highscore
Ahoj lidi,
Za posledních 18 měsíců jsem nakoupil několik objektivů s posuvným zaostřováním.
Minolta E.ROKKOR 1:4,5 F=50 mm
Meopta Arnaret 4,5/50 mm
Meopta Belar 4,5/50 mm
Neotar 1:4,5/75 mm (velmi mírná plíseň)
EMITAR/S 4,5/80
EMITAR/S 4,5/105
Meopta Arnaret 4,5/105 mm
Které tři jsou nejlepší a měl bych si je nechat?
Které prodat?
S pozdravem Marcus
Urnes
Nejlepší je vyzkoušet všechny a pak si pořídit tři pořádné objektivy.
Vážně. Po pár zvětšeninách se podívej, jestli poznáš rozdíly. Pokud ne, je to jedno. Zamysli se, jaké formáty výtisků a filmů chceš dělat. Možná ti pak bude stačit i 50 a 105. Protože jsem nebyl spokojený, nakoupil jsem si, když byly ceny úplně na dně, optiku Schneider a Rodenstock z vyšší třídy. Rozdíl je vidět.
Pozdravuje Sven.
Wolf_XL
... Anaret má docela dobrou pověst. E-Rokkor bude asi taky dobrý – ale vzhledem k cloně 1:4,5 to vypadá, že jde o starší verzi – ten můj začíná na 2,8. Pokud si chceš být jistý, pořiď si šestilensový objektiv od Rodenstocku nebo Schneidera – APO je sice fajn, ale dá se obejít. A Nikkoře mají být taky dobré.
highscore
Ahoj Urnes,
Určitě si chci jeden z nich nechat. Fotím totiž formáty od 17×24 mm až po 6×7. (6×9 by taky šlo.)
Nevím ale, který z těch, co mám, by mohl být dobrý. Natož abych věděl, jestli se jedná o objektiv se 3, 4 nebo dokonce více čočkami.
Ten 80mm jsem si pořídil teprve dnes, první snímky jsou každopádně lepší než u mého 75mm, který je poškozený plísní. To asi zůstane. Ale je to proto „dobrý“ objektiv? Netuším!
Díky
Marcus
highscore
Wolf
Můj E-Rokkor 50 mm vypadá jako nový.
Arnaret 105 mm vypadá také lépe než ten 105 mm z Polska.
Uvidíme, jestli se mi podaří získat nějaké další názory.
Ještě jedna otázka: Arnaret 50 mm má pouze 4 lamely clony, je to nevýhoda?
S pozdravem
Marcus
Renate
Dobrý den,
dříve jsem s dalekohledy Anaret hodně pracoval. Jsou to solidní čtyřčočkové modely, které mají dobré optické vlastnosti. Pro extrémní podmínky však nejsou vhodné. Čtyři lamely clony mi nikdy nepřipadaly jako negativní faktor. V testech společnosti Meopta byly tyto čtyřčočkové objektivy dokonce lepší než šestiočkové objektivy stejné značky. E-Rokkor také patří mezi dobré optiky. Je pravděpodobně dokonce lepší než Anaret 50. K ostatním se nemohu vyjádřit.
Anarety lze brát jako referenci a ostatní objektivy s nízkou aberací proti nim testovat. Co je horší než Anaret, nestojí za to si nechat. Dnes se dají sehnat vynikající objektivy i za málo peněz. Měly by to být alespoň čtyřčočkové objektivy. U tříčočkových objektivů je při otevřené cloně a velkém zvětšení na okrajích vidět výrazná neostrost.
S pozdravem
Renate
Urnes
Dobře. Tak to bych se taky rozhodl pro Rokkor. U objektivu 80 mm a 75 mm bych to možná nechal záležet na obrazovém kruhu. Zatímco 75 mm obvykle pokrývá jen formát 4,5 x 6, u 80 mm by to mělo být 6 x 6, 6 x 7 už asi nepůjde. Pokud je na vnějších čočkách plíseň, můžeš ji odstranit trochou izopropylalkoholu z lékárny. Musíš jen dávat pozor, zda je lak na rámečku odolný vůči rozpouštědlům. U poválečných objektivů jsem s tím však neměl žádné problémy.
Jinak záleží jen na tom, jestli jsi spokojený. Léta jsem používal Leitz-Focotar (starou verzi 4,5), ale nikdy jsem nebyl úplně spokojený, s moderním 6čočkovým Schneiderem jsem pak opravdu viděl ten rozdíl.
Zdravím, Sven.
Bonderer
Ahoj,
v souvislosti s výměnou zvětšovacího přístroje Kienzle C 69 jsem si během půl roku pořídil objektiv Focotar 2,8 40 mm, WA Componon 5,6 60 mm a Componon S 5,6 100 mm
pro formáty KB-6×6 a 6×9; jeden jsem našel v inzerátech a ty dva pro formát M na eBayi. Všechny stály méně než 100 € a co se týče kvality, jsou nad veškerou pochybnost.
Člověk musí mít trpělivost a umět počkat. Jen WA Componon pro formát 6x9 je vzácný, proto nejprve ten 100mm.
Minoltas byly dobré, s nimi jsem kdysi začínal, stejně jako Anaret 105 mm. Ostatní jsou spíše bezvýznamné, prodávají se rády, protože jsou levné – nic víc.
Pokud to má být jen do 20–25, možná i 24×30, tak ty asi postačí. Má-li to být větší formát, doporučil bych ty lepší, Nikon, Schneider nebo Rodenstock.
APO se hodí jen pro barevné fotografie. Já už používám jen dobré zvětšovací objektivy, protože...
Člověk si dává opravdu záležet na pořízení snímku, vyvolání filmu atd. Kupuje se dobré fotoaparáty a dobré – velmi dobré objektivy, aby se pak fotky zkazily, a to zdůrazňuji, levnými šmejdy pro zvětšovací přístroj. To je přece plýtvání. Raději tedy trochu počkat a pořídit si hned něco kvalitního, pak to baví a je to vidět i na hotových snímcích. Já osobně nemám tolik peněz, abych si mohl dovolit levné věci.
sputnik
APO vyniká jen u barevných fotografií.
Jako někdo, kdo fotí výhradně černobíle, s tím musím z vlastní zkušenosti (!) nesouhlasit.
Ten rozdíl není nijak závratný, ale v přímém srovnání je patrný.
highscore
Ahoj, moc děkuji za milé odpovědi.
Stručně řečeno.
Teď si nechám následující objektivy.
Minolta E.ROKKOR 1:4,5 F=50 mm (kvůli jeho stavu)
EMITAR/S 4,5/80 (pro nedostatek alternativy)
Meopta Arnaret 4,5/105 mm (na základě vašich názorů)
Ano, ostatní jsou tedy k dispozici.
Kdo má zájem, ať se mi prosím ozve přes soukromé zprávy.
(To je asi i v Mirkově zájmu)
Díky
Marcus