Urnes
Ahoj,
nemá náhodou někdo zkušenosti s vyvoláváním filmu Technical-Pam pomocí procesoru Jobo? Potřeboval bych znát časy vyvolávání s použitím Neofinu a citlivost filmu v této kombinaci.
Za jakékoli další tipy k tomuto tématu budu samozřejmě vděčný.
S pozdravem, Sven.
fotohuisrovo
:huh:
Snad ti pomůže tento příspěvek z fóra Fotoapparatuur.nl:
Ačkoli jsem tento film ještě nikdy nepoužil, možná mám
informace, které hledáš.
Kodak Technical Pan prof
ISO 25 – RODINAL – ředění 1+100 – doba při 20 °C 6 min.
ISO 25 – lahvička Technidolu do 470 ml – doba při 20 °C 12 min.
Pro obě kombinace platí, že jsou extrémně ostré a jemnozrnné, červené světlo je zobrazeno světleji.
Zdroj:
Základní příručka černobílé fotografie
Autor: Mich Buschman
Focusmedia
Doufám, že ti to pomůže.
Místo bydliště: R'stein
Zveřejněno: So 7. června 2003, 15:28 Téma:
--------------------------------------------------------------------------------
Kodak Technical Pan
ISO 25 – RODINAL – ředění 1+100 – doba při 20 °C 6 min
SPUR prý pro tento účel vyvinul Dokuspeed. Na různých fórech se o tom diskutuje.
balení v 3x50 ml.
Já sám pracuji s Agfa Copex v kombinaci se SPUR Nanospeed. ISO 25 až ISO 40.
Velmi ostré a přesto nuancované odstíny šedé.
další informace najdete na www.8x11film.com
S pozdravem,
Robert
Zveřejněno: So 7. 6. 2003 15:33 Téma:
--------------------------------------------------------------------------------
25 ISO
Technidol
Použít 1x
Opatrně namíchat (těsně před použitím), musí být spotřebováno během několika hodin až 1 dne
Opatrně vyvolat, příliš silně netřepat atd.
Technidol je speciálně navržen pro Technical Pan
R. Meulman
Místo bydliště: Eindhoven
Zveřejněno: Ne 8. 6. 2003 12:57 Téma:
S výsledkem jsem spokojený. Použil jsem RODINAL (hlavně kvůli dostupnosti, protože Technidol se v Eindhovenu musí objednávat zvlášť). Díky za vaše tipy!
S pozdravem,
Rien
S pozdravem,
Robert
PS. Pokud potřebuješ tlumočníka, můžeme překládat do němčiny!
<_<
Gast
Ahoj Svene,
už je to nějakou dobu, co jsem vyvolával polotónový film v TP, takže píšu z paměti:
Jako výchozí bod pro Kippovo vyvolávání slouží pravidlo 20, tj. 20 minut při 20 °C pro 20 DIN (tedy ISO 80) při 1minutovém Kippově cyklu. Problémy představovaly šmouhy a nerovnoměrný průběh hustoty na okrajích snímku. Výrazně lepší je 3sekundový kyp a zkrácení času na 15 minut (Durst Kondensor).
Pro procesor Jobo bych k vyzkoušení zvolil stupeň II a vyvolával asi 7 minut při 20 °C.
Vzhledem k tomu, že TP má čirý nosič, zdá se na negativu kontrastnější, než ve skutečnosti při tisku je.
Přesto: Po několika letech jsem zpracování TP vzdal, protože šedé tóny opravdu nejsou nijak oslnivé a ostrost kontur není kvůli absenci zrna zrovna nejlepší.
Hodně štěstí
Urnes
Ahoj Roberte, ahoj Miku,
nejprve vám moc děkuji za tipy, myslím, že teď mám konečně vodítko pro vývoj rotace, se kterým můžu dál pracovat. Mám totiž v mrazáku ještě pár rolí TP a ruční vývoj v plechovce mě zrovna moc nenadchnul. Sice jsem neměl žádné šmouhy, ale při naklánění se vytvořilo docela hodně pěny. Myslím, že to bude v rotační vaně jednodušší, a brzy to vyzkouším.
Pro Roberta:
Myslím, že ten článek přečtu, i když jsem se holandštinu naučil z obalů od cornflakes, vla a dalších potravin, které byly vždy na stole, když jsme byli na dovolené. Ale jazykově to u vás vlastně není žádný problém, protože lidé jsou vždycky docela milí a snaží se, když má člověk nějaký problém. Bedankt?! Tak se to přece říká, ne?
Pozdravuje Sven.