Urnes
Cześć,
czy ktoś z Was ma może doświadczenie w wywoływaniu Technical-Pam przy użyciu procesora Jobo? Potrzebuję informacji o czasach wywoływania przy użyciu Neofin Doku oraz o czułości tego filmu w tej kombinacji.
Będę oczywiście wdzięczny za wszelkie inne wskazówki dotyczące tego tematu.
Pozdrawiam, Sven.
fotohuisrovo
:huh:
Mam nadzieję, że ten wpis z forum Niederländisches Fotoapparatuur.nl okaże się pomocny:
Chociaż nigdy nie używałem tego filmu, być może mam
informacje, których szukasz.
Kodak Technical Pan prof
ISO 25 – RODINAL – rozcieńczenie 1+100 – czas naświetlania w 20°C: 6 min.
ISO 25 – butelka Technidolu do 470 ml – czas naświetlania w temperaturze 20°C: 12 min.
W obu przypadkach obraz jest niezwykle ostry i ma drobne ziarno, a czerwone światło jest jaśniejsze.
Źródło:
Podręcznik podstaw fotografii czarno-białej
Autor: Mich Buschman
Focusmedia
Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne.
Wpisy: 77
Miejsce zamieszkania: R'stein
Wysłano: sobota, 7 czerwca 2003 r., godz. 15:28 Temat:
--------------------------------------------------------------------------------
Kodak Technical Pan
ISO 25 – RODINAL – rozcieńczenie 1+100 – czas przy 20°C 6 min
Ponadto wydaje się, że firma SPUR opracowała w tym celu preparat Dokuspeed. Jest o tym mowa na różnych forach.
Opakowanie 3 x 50 ml.
Ja sam pracuję z Agfa Copex w połączeniu z SPUR Nanospeed. ISO 25 do ISO 40.
Bardzo ostry obraz, a jednocześnie zróżnicowane odcienie szarości.
Więcej informacji znajdziesz na stronie www.8x11film.com
Pozdrawiam,
Robert
Wpisy: 21
Wysłano: sobota, 7 czerwca 2003 r., godz. 15:33 Temat:
--------------------------------------------------------------------------------
25 ISO
Technidol
Użyć 1 raz
Przygotować ostrożnie (tuż przed użyciem), należy zużyć w ciągu kilku godzin do 1 dnia
Wywoływać ostrożnie, nie wstrząsać zbyt mocno itp.
Technidol został zaprojektowany specjalnie do technicznego panoramowania
Do góry
R. Meulman
Wpisy: 20
Miejsce zamieszkania: Eindhoven
Wysłano: niedziela, 8 czerwca 2003 r., godz. 12:57 Temat:
Jestem zadowolony z rezultatu. Użyłem RODINALU (głównie ze względu na dostępność, ponieważ Technidol trzeba w Eindhoven zamawiać osobno). Dziękuję za wasze wskazówki!
Pozdrawiam,
Rien
Najlepsze pozdrowienia,
Robert
PS. Jeśli potrzebujesz tłumacza, możemy przetłumaczyć na niemiecki!
<_<
Gast
Cześć Sven,
Minęło już trochę czasu, odkąd ostatnio wywoływałem film półtonowy metodą TP, więc piszę z pamięci:
Punktem wyjścia przy wywoływaniu metodą Kipp jest zasada 20, tj. 20 minut w temperaturze 20°C dla czułości 20 DIN (czyli ISO 80) przy 1-minutowym cyklu Kipp. Problemami były smugi i nierównomierne przejścia gęstości na krawędziach zdjęcia. Znacznie lepsze jest przechylanie co 3 sekundy i skrócenie czasu do 15 minut (kondensor Durst).
W przypadku procesora Jobo na początek wybrałbym stopień II i wywoływałbym około 7 minut w temperaturze 20°C.
Ponieważ TP ma przezroczysty nośnik, na negatywie wydaje się bardziej kontrastowy, niż jest w rzeczywistości podczas drukowania.
Mimo to: po kilku latach zrezygnowałem z obróbki TP, ponieważ wartości szarości naprawdę nie są zachwycające, a ostrość konturów, z powodu braku ziarna, również nie należy do najlepszych.
Powodzenia
Urnes
Cześć Robert, cześć Mik,
na początek wielkie dzięki za wskazówki, myślę, że mam teraz punkt odniesienia do wywoływania metodą rotacyjną, nad którym mogę dalej pracować. Mam bowiem wciąż kilka rolek TP w zamrażarce i nie byłem zbyt zachwycony wywoływaniem ręcznym przy użyciu puszki. Nie miałem co prawda smug, ale przez przechylanie powstało sporo piany. Myślę, że w rotacji będzie to łatwiejsze i wkrótce to wypróbuję.
Do Roberta:
Myślę, że dam radę przeczytać ten artykuł, chociaż nauczyłem się holenderskiego z opakowań po płatkach kukurydzianych, vla i innych produktach spożywczych, które zawsze stały na stole podczas wakacji. Ale językowo to u was właściwie nie jest problem, bo ludzie są zawsze całkiem mili i starają się pomóc, gdy ma się kłopot. Bedankt?! Tak się przecież mówi, prawda?
Pozdrawiam, Sven.