micha
Ahoj. Vyzná se v tom někdo? Co se lépe používá – vývojové nádoby Jobo, nebo takové ty nádrže, do kterých se filmy vkládají paralelně vedle sebe do čtvercové nádoby? Jaký je přínos pomůcky pro vkládání u Jobo Drumů? Byl bych moc rád za odpověď.
Díky
Gast
Ahoj Micha,
já sám zatím používám Jobo Drum bez vkládacího nástroje.
Není to zrovna nejpohodlnější řešení, klasický čtvercový procesor je v tomhle ohledu o něco jednodušší.
Rozhodl jsem se pro Drum, protože vyvolávám formáty 4x5 nebo 9x12 jen příležitostně a v procesoru Jobo dosahuji vždy velmi rovnoměrného vyvolání.
Upřednostňuji starší procesor, který se otáčí rychlostí 50 ot./min místo 75 ot./min, abych nejprve dosáhl o něco jemnějšího vyvolání.
I když to používám jen občas, mám vždy velmi konstantní vývoj s dobrým promícháním archů a v případě potřeby – např. při velmi dlouhých (push) vývoji – také vyhřívanou vodní lázní.
Nejprve by sis měl určitě rozmyslet, kolik filmů asi budeš chtít vyvolávat.
Při větších objemech budeš určitě chtít pořídit pomocné zařízení pro vkládání filmů.
Hodně zábavy s tvým novým vybavením 4x5,
Jü
micha
Ahoj Jörgu,
děkuju za rychlou odpověď. Myslím, že odteď budu fotit skoro výhradně se svým Sinarem F2. Hasselblad Flexbody prodám. Nemá totiž tak velký rozsah nastavení.
Asi se rozhodnu i pro Jobo, ale vyvolávat budu ručně, protože nemám peníze ani místo na procesor. Pomůcka na vkládání je totiž dost drahá, proto se ptám.
Měj se, Micha
Gast
Musím souhlasit, jde to skvěle i bez podavače, jen je třeba dávat pozor, aby každý film ležel ve svém vlastním slotu. (Už jsem to 2–3krát zkazil). Rotační buben (Processor s výtahem) má tu výhodu, že film je rovnoměrně „namočen“. Měl jsem sadu v Emofinu, kterou jsem naplnil a vyválel ručně, a ta pak vykazovala schodovitost, která byla zřejmě způsobena časem mezi naplněním a vyklopením/vyválením. U RODINALu nebo T-Maxu a podobných produktů to není vůbec kritické.
Gast
Ahoj Micha,
už roky pracuji s velkou kazetou Jobo ručně a funguje to docela dobře. Tehdy jsem se pro ni rozhodl, protože jsem prostě nic jiného neznal. Prodejce, který mi ji tehdy prodal, mi dal ještě tip, abych do kazety vkládal jen čtyři filmy, pak prý není tak velké riziko, že omylem vložím dva filmy do jednoho slotu. Samozřejmě jsem tomu nevěřil a hned jsem dva filmy zkazil. Ale to bylo všechno, pomůcka pro vkládání tam opravdu není nutná. Před nějakou dobou jsem si pak na eBayi pořídil použitý procesor, který opravdu nestál majlant, a teď jsem naprosto spokojený. Myslím, že použitý procesor se časem vyplatí už jen kvůli podstatně nižší spotřebě chemikálií. 270 ml v rotačním systému a asi 1,5 l ručně.
Zdravím, Sven.
Gast
Ahoj Micha,
ještě mě něco napadlo: pořiď si Jobo a ne ty americké čtvercové nádoby. Stojí sice jmění, ale s filmem se do nich plní a vyprazdňují o něco lépe, s chemikáliemi však podstatně hůře. Navíc z nich mnohem víc kape, respektive se hůře utahují.
S pozdravem
Martin
micha
Ahoj všichni.
Díky za spoustu tipů. Tak se po tom Jobotrommlu podívám. A možná i po nějakém procesoru. Ještě jednou díky za tipy.
Všem milovníkům klasické fotografie srdečné pozdravy z Drážďan
Micha
Gast
Ploché filmy vyvolávám v AP, spirály zůstávají venku, osová trubka se samozřejmě musí nasadit.
Do krabičky se vejdou dva ploché filmy formátu 4x5 (9x12). Ploché filmy vkládám do krabičky vrstvou dovnitř.
Při vyvolávání dvou plochých filmů je na zadní straně slepím lepicí páskou TesaFilm.
Pro krabičku jsem si z motoru z grilu, 4 nábytkových koleček a kusu pracovní desky z odpadu vyrobil rotační zařízení. Zní to divoce a vypadá to také dost neprofesionálně, ale funguje to skvěle.
Vlastním také jeden z těch amerických zázračných tanků, ale téměř nikdy se mi nenasbírá dost filmů na to, aby se vyplatilo jej v přiměřené době naplnit.
Filmy lze samozřejmě vyvolat i staromódním způsobem v misce.
S pozdravem
Matthias