Gast
Vlastně to není odpověď na tvou otázku, ale přesto:
Podle mého názoru je nejlepší používat vždy jen jeden filtr, tedy magenta pro ostřejší a žlutý pro měkčí, a nemíchat magenta se žlutým. Samozřejmě se pak při otáčení hlavice vždy mění expoziční časy. Ty ale nejsou ani při použití předem připravené tabulky opravdu konstantní. Kontrast totiž nezávisí jen na barevné hlavě, ale také na použitém papíře, vývojce a pravděpodobně ještě na spoustě dalších věcí... Takovou tabulku jsem kdysi měl a způsobila mi jen zmatek – člověk vždy doufá, že se čas podaří udržet konstantní, někdy to vyjde, ale stejně často to nevyjde a nakonec z toho (alespoň u mě) vznikne velká zmatenost. S výše uvedeným „tipem“ (od profesionála) to teď funguje lépe – časem získáte dobrý cit pro to, jak musíte čas upravit, když otáčíte filtrem, a vždy přesně víte, co vlastně právě děláte.
Velkou výhodou toho všeho je, že máte k dispozici nejen celé a poloviční stupně, ale můžete plynule regulovat kontrast. To je právě to krásné na tom, když používáte barevnou hlavu pro černobílou fotografii.