Gast
Ahoj,
chci si konečně zase objednat vývojku, abych vyvolal pár filmů, co mi tu ještě leží. Je to pár Fomapanů 100 a Ilfordů Delta 100. Brzy k nim přibude ještě pár Fomapanů. Používám je jako cenově dostupný univerzální film. Ještě nemám tak vycvičené oko, abych rozeznal velké rozdíly mezi jednotlivými filmy. Nadšené komentáře k Efke mě ale lákají, abych ho vyzkoušel.
Otázka tedy zní: Existuje nějaký vývojka, ve které se Foma a Ilford vyvolají dobře a která by případně vyvolala i Efke opravdu dobře? Nechci kupovat příliš mnoho různých vývojek, protože by jinak zestárly, než je stihnu spotřebovat. Odhaduji, že v příštích 3 měsících vyvolám asi 10–15 filmů.
S pozdravem a díky,
Michael
rherz
Ahoj Michaeli,
můžu ti doporučit Calbe A 49 v poměru 1 + 1. Dobře vyvažuje, aniž by výsledek vypadal rozmazaně, je cenově dostupný, má dlouhou trvanlivost a jeho použití je relativně jednoduché (i když ne tak snadné jako u tekutých vývojek). Časy pro nejrůznější filmy najdeš u našeho hostitele nebo na www.calbe-fotochemie.com (k dispozici je i datový list ve formátu PDF).
S pozdravem
Robert
uworischki
Myslím, že rherz má pravdu. A49 se hodí pro všechny zmíněné filmy. U filmů s nízkou citlivostí ale dávám přednost F09/R09. Při větším ředění (1:100) zůstává zrno přijatelné, ale šedé tóny jsou lepší.
Uwe
rhf
Pro mě je A 49 ten pravý univerzální vývojka par excellence.
Cenově dostupná, trvanlivá a skvěle se s ní pracuje; u ovcí je prostě královská, vytěží z negativu veškerou citlivost, kterou Emu nabízí.
Pokud chcete z negativu vytěžit i ty poslední jemné detaily u ovcí a rozlišení,
předčí ji už jen MZB.
Pro portréty je A absolutní hit.