rherz
Witam,
jak podejść do powyższego problemu: firma Fuji nie uwzględniła modelu A49 w karcie katalogowej filmu Acros (czego zresztą się spodziewałem), a firma Calbe nie odpowiada na pytania (Niemcy to prawdziwa pustynia pod względem obsługi klienta). Zadowoliłaby mnie nawet odpowiedź: „Nie wiemy”.
Co więc zrobić, jeśli nie ma się żadnej wskazówki co do rozwoju sytuacji?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam
Robert
MirkoBoeddecker
Cześć Robert,
proszę, nie gniewaj się na firmę Calbe, że jeszcze nie przetestowali tego produktu.
Nie ma to nic wspólnego z brakiem obsługi. Raczej cały sektor chemii amatorskiej, również w przypadku firmy Calbe, jest wyłącznie prestiżową działalnością przynoszącą straty.
A49 musiałby właściwie kosztować wielokrotnie więcej, gdyby naprawdę miał być sprzedawany w tak idealnych warunkach, bo trzeba by było nawet opłacić infolinię dla klientów (szacuję, że około 40 € za torebkę w Niemczech, gdzie płace są wysokie).
Ten rynek żyje przecież tylko ułamkami tego, co kiedyś było „zdrowym” obrotem, a każde sięgnięcie po śrubokręt kosztuje w Niemczech od razu 15 euro.
To naprawdę ma więcej wspólnego z koniecznością handlową niż z leseferyzmem...
Jesteśmy niezmiernie wdzięczni, że firma Calbe w ogóle nadal produkuje dla nas model A49 i musimy zawsze z góry finansować i zamawiać całe roczne kontyngenty.
Każdy rozsądnie myślący przedsiębiorca już dawno wycofałby tę linię produktów. Ale na szczęście my w FOTOIMPEX jesteśmy tylko „częściowo rozsądnie myślącymi przedsiębiorcami” i staramy się, jak potrafimy. Nie martwcie się, model A49 na pewno nie zostanie wycofany, nawet jeśli następnym razem będziemy musieli kupić 5 rocznych kontyngentów :-)
Krótko mówiąc: większość danych w naszej tabeli A49 przetestowaliśmy sami. Niestety, Fuji nie dostarcza nam swoich produktów. Dlatego nie mamy Acros w asortymencie i jak dotąd nie udało nam się go zdobyć do przetestowania.
Jeśli rozcieńczysz A49 1+2 i wywołasz przez 15 minut w temperaturze 20 stopni, na pewno uzyskasz coś przydatnego.
Następnym razem wystarczy nieco skrócić lub wydłużyć czas, a uzyskasz wynik tak dobry, jak wszystkie inne czasy w naszej tabeli.
Jeśli prześlesz nam te wyniki mailem (;-), umieścimy je w tabeli dla przyszłych pokoleń.
Pozdrawiam i proszę, nie gniewaj się
Mirko
www.fotoimpex.de
rherz
Cześć Mirko,
nie mam pretensji, że firma Calbe (jeszcze) nie przetestowała modelu Acros. Po prostu całkowity brak reakcji ze strony niemieckich władz czasami mnie irytuje. W końcu e-mail trafił bezpośrednio do osoby odpowiedzialnej za chemię czarno-białą – kontakt jest podany na stronie głównej, więc zakładam, że można z niego skorzystać. Kiedy doświadczy się oczywistej obsługi w USA, zaczyna się zastanawiać. Chociaż to jedna z nielicznych rzeczy, które mi się tam podobają ;-)
Jak tylko dostanę ten film w ręce, wypróbuję tę wskazówkę dotyczącą wywoływania i opublikuję wynik. (Pracuję jednak w systemie hybrydowym, tj. z cyfrową ciemnią – dlatego wątpliwe jest, na ile wynik ten będzie przydatny dla osób korzystających z powiększalników)
Pozdrawiam
Robert
GerdK
Cześć Mirko,
nie mam pretensji, że firma Calbe (jeszcze) nie przetestowała filmu Acros. Po prostu całkowity brak reakcji ze strony niemieckich władz czasami mnie irytuje. W końcu wysłałem e-mail bezpośrednio do osoby odpowiedzialnej za chemiczne filmy czarno-białe – kontakt jest podany na stronie internetowej, więc zakładam, że można z niego skorzystać.
Cześć Robert,
niestety muszę to potwierdzić: „czarno-biała pani” wykazuje się ogromną ignorancją. W przypadku osób z działu chemii barwnej pomogła jeszcze skarga złożona do dyrektora generalnego. W przypadku tej pani nic i nikt nie pomaga. Jest po prostu uparta i wie, komu należy udzielić odpowiedzi.
Ja również uważam, że udzielenie odpowiedzi na pytanie, nawet jeśli brzmi ona „Nie wiem”, jest podstawową normą grzeczności.
Pozdrawiam, Gerd
GerdK
Cześć Mirko,
...
W końcu e-mail trafił bezpośrednio do osoby odpowiedzialnej za chemię SW – dane kontaktowe są przecież podane na stronie internetowej, więc zakładam, że można z nich korzystać.
...
Pozdrawiam
Robert
Cześć Robert,
chciałbym podzielić się z Tobą moim trzecim doświadczeniem z panią Marzinkowski z Calbe Chemie, również po to, aby oddać pani Marzinkowski sprawiedliwość:
W miniony piątek zadzwoniłem do niej i, o dziwo, natychmiast mnie z nią połączyli. Zapytałem ją, jak mogę skrócić czas utrwalania papieru, podnosząc temperaturę. Nie znała odpowiedzi z pamięci, ale chciała sprawdzić w swoich notatkach i oddzwonić do mnie. Zrobiła to w ciągu 10 minut i udzieliła mi fachowej odpowiedzi. Chciałbym jeszcze wspomnieć, że ta pani jest bardzo miła.
Kiedy opowiedziałem jej o moich doświadczeniach z korespondencją e-mailową z nią, wydawała się szczerze zaskoczona.
Nie jest przyjemnie, gdy poczta elektroniczna nie działa prawidłowo, a ludzie tracą reputację bez własnej winy.
Do widzenia, Gerd
rherz
Cześć Gerd,
wygląda na to, że trzeba będzie zadzwonić. Niezależnie od tego, trzeba chyba poinformować firmę Calbe o tych problemach – program pocztowy nie wyświetlił bowiem żadnego komunikatu o błędzie, więc prawdopodobnie problem pojawił się gdzieś po stronie Calbe.
Bardzo dziękuję za informację
Pozdrawiam
Robert Herz
rherz
Witam wszystkich,
po tym, jak zapełniłem kasetę Acros (KB) powtarzalnymi motywami, zacząłem teraz eksperyment z A49. Przy rozcieńczeniu 1:1, 10 minut, przez pierwszą minutę bez przerwy, a potem raz na 30 sekund przechylając kasetę.
Jak już wspomniałem, pracuję w trybie hybrydowym, czyli ze skanerem. Negatywy są ładnie wyważone, bez zbyt ostrych kontrastów, dokładnie tak, jak lubią skanery.
Acros dobrze współpracuje również z wywoływaczem T-MAX, którego jednak zamierzam tylko zużyć, ponieważ wolę mieć tylko jeden wywoływacz i dobrze go opanować. Interesująca jest również kwestia ceny. Ponadto A49 lepiej pasuje do innych filmów Fuji SW, które są również używane przy słabym oświetleniu.
Decyzja o wyborze Acros wynika zresztą wyłącznie z faktu, że przy czasie naświetlania do 120 sekund nie występuje w nim efekt czarnej tarczy. Przy zdjęciach makro często poruszamy się w zakresie sekund, więc po prostu wygodniej i bezpieczniej jest nie musieć zajmować się żadnymi tabelami i współczynnikami wydłużenia.
Pozdrawiam
Robert
Gast
Cześć Robert,
czyli 10 minut przy 1+1 – możemy to wpisać do tabeli?
efke ma zresztą podobnie dobre właściwości czarno-białe – jak wszystkie filmy jednowarstwowe.
Acros to raczej powrót do pradawnej technologii czarno-białej niż naprawdę „nowy” film.
Nawiasem mówiąc, od niedawna mamy go w ofercie. Nie ma go tylko w katalogu, bo jakoś nie możemy się skontaktować z FUTSCHI, a do katalogu dodajemy produkty (i tym samym robimy darmową reklamę dla producenta) tylko wtedy, gdy nam się podoba ;-)
Pozdrawiam
Mirko
www.fotoimpex.de
rherz
Cześć Mirko,
przynajmniej dla użytkowników skanerów ustawienie 10 minut przy 1 + 1 (1 minuta na stałe, a potem 1 raz co 30 sekund) powinno dać więcej niż zadowalający wynik – standardowe ustawienia skanera (Canon FS4000US i GetFilm 1.3) zapewniają szczegółowość zarówno w jasnych, jak i ciemnych obszarach – nie potrzebuję niczego więcej.
Czego naprawdę nie zrobiłem (i w ogóle nie mógłbym zrobić), to określenie jakichkolwiek krzywych gamma. Nie mogę więc wypowiedzieć się na temat powiększalników z kondensorem lub dyfuzorem. Jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów powinno to w każdym razie wystarczyć.
Pozdrawiam
Robert