Gast
Ahoj!
Možná to někdo z vás ví :) Nedávno jsem si koupil použitý zvětšovací přístroj Meopta Axomat 5. Předtím jsem četl, že ve standardní verzi prý není součástí dodávky zásuvka na multigradové filtry, tak jsem si pro jistotu tuto zásuvku objednal u FOTOIMPEXu
.
Teď jsem zvětšovací přístroj vybalil a zjistil jsem, že tam je „zásuvka na korekční filtry nebo matovací sklo“, a teď si nejsem jistý, jestli se korekčními filtry myslí filtry MG.
Resp. zda mohu tento zásuvkový filtr použít pro své filtry MG. Vizuálně jsou oba zásuvkové filtry
podobné, jenže v tom, který byl součástí zvětšovacího přístroje, je skleněná vložka....
:ph34r:
Ví o tom někdo něco?
S pozdravem,
dir?
Gast
Ahoj,
tato zásuvka je určena pro korekční filtry nebo pro filtry MG.
S pozdravem
Volker Schulz
Gast
Díky za odpověď :ph34r: Opravdu by mě překvapilo, kdyby to nebyla „ta samá“ šuplíková skříňka...
Gast
Ahoj,
a ta skleněná deska, která byla součástí balení, má také svou funkci: jedná se o rozptylovou desku, která má „změkčit“ světlo tvého zvětšovacího přístroje.
Negativy se většinou vyvolávají tak, aby odpovídaly zvětšovacím přístrojům: kondenzorové zvětšovací přístroje a difuzorové zvětšovací přístroje vyžadují odlišný kontrast. To lze do jisté míry vyrovnat rozptylovou deskou, díky čemuž lze negativy, které byly původně vyvolány pro difuzory, zvětšit i na kondenzorovém zařízení (jako je tvůj Axomat). Kromě toho při měkčím světle nejsou tak vidět každá smítka prachu.
Při manipulaci s filtračními fóliemi by sis měl nasadit bavlněné rukavice, aby na nich nezůstaly otisky prstů.
S pozdravem,
Franz
Gast
Moc děkuji za tuto podrobnou odpověď. Teď už to vím, protože jsem tušil, že jde o matné sklo, pomocí kterého můžu „kontrolovat“ ovce...
Je dobré vědět, k čemu to sklo ve skutečnosti slouží :ph34r: