Gast
Cześć!
Może ktoś z was coś o tym wie :) Niedawno kupiłem używany powiększalnik Meopta Axomat 5. Wcześniej przeczytałem, że w wersji standardowej nie ma szuflady na filtry multigrade, więc na wszelki wypadek zamówiłem tę szufladę w FOTOIMPEX
.
Teraz rozpakowałem powiększalnik i zauważyłem, że jest tam „szuflada na filtry korekcyjne lub matówkę”, i teraz nie jestem pewien, czy przez filtry korekcyjne rozumiane są filtry MG.
Albo czy mogę używać tej szuflady na filtry do moich filtrów MG. Wizualnie obie szuflady
są podobne, z tą różnicą, że w tej, która była dołączona do powiększalnika, znajduje się szklana wkładka....
:ph34r:
Czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje?
Pozdrawiam,
dir?
Gast
Cześć,
Ta szuflada służy do przechowywania filtrów korekcyjnych lub filtrów MG.
Pozdrawiam
Volker Schulz
Gast
Dzięki za odpowiedź :ph34r: Też bym się naprawdę zdziwił, gdyby to nie była „ta sama” szuflada...
Gast
Cześć,
a ta szklana płytka, która była w zestawie, też ma swoje zadanie: to soczewka rozpraszająca, która ma za zadanie „zmiękczyć” światło Twojego powiększalnika.
Negatywy są zazwyczaj wywoływane odpowiednio do powiększalnika: powiększalniki kondensorowe i dyfuzyjne wymagają różnych kontrastów. Można to częściowo wyrównać za pomocą soczewki rozpraszającej, dzięki czemu negatywy pierwotnie opracowane dla powiększalników dyfuzyjnych będą mogły być powiększane również na urządzeniu kondensorowym (takim jak Twój Axomat). Poza tym przy bardziej miękkim świetle nie widać tak wyraźnie każdego pyłeczka.
Do obchodzenia się z foliami filtrów powinieneś założyć bawełniane rękawiczki, żeby nie zostawić na nich odcisków palców.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Bardzo dziękuję za tę wyczerpującą odpowiedź. Teraz już wiem, o co chodzi, bo podejrzewałem, że to matowa szybka, dzięki której mogę „kontrolować” owce...
Dobrze wiedzieć, do czego naprawdę służy ta szybka :ph34r: