Gast
Ahoj, milovníci fotografie,
mám problém s vyvoláním černobílého diafilmu od Fomy.
Nevím, čím to je, ale moje diapozitivy jsou prostě příliš tmavé.
Momentálně používám variantu, myslím od Ilfordu, s bělicí lázeňí (manganistan draselný + kyselina sírová) a čisticím roztokem (disodná sůl...)
Doufám, že jsem dodržel správné podmínky pro dodatečné osvětlení: pět minut ze vzdálenosti 30 cm s 100W žárovkou.
Možná mi můžete pomoci.
S pozdravem Chris
rherz
Ahoj Chrisi,
pokud jsou všechny diapozitivy příliš tmavé, prodluž dobu prvního vyvolání. Pokud jsi provedl expozici přesně podle expozimetru nebo šedé karty a dodržuješ teplotu 20 °C, mělo by stačit asi 12 minut při 30 sekundách nepřetržitého vývoje a 15 sekundách rytmického převracení (s Fomadonem LQR nebo Eukobromem 1 + 9 + 3 g/l thiosíranu sodného).
Doba bělení se však může bez problémů prodloužit až na 7 minut. Nedostatečné bělení poznáš podle řezu filmu – ten by měl být čirý.
Pokud chybí druhá expozice, objeví se ve stínech světlé skvrny, které jsou většinou ohraničeny něčím tmavším. (Můj problém!!!) Jak jsi provedl druhou expozici? Pod vodou nebo mimo ni, zdroj světla – prostě sem napiš všechno.
Doufám, že to pomůže.
S pozdravem
Robert
Chris
Film jsem provedl při expozici zcela běžným způsobem, myslím, že můj expozimetr, Canon EOS 30, funguje normálně. Žádné experimenty jsem při tom neprováděl.
První vývoj proběhl ve Fomadonu LQR, deset minut při 30 sekundách a poté každé tři sekundy převrácením. Všiml jsem si však, že vývojka je prošlá od února 2003. Může to mít nějaký vliv? Skladoval jsem ji v suchu a mimo dosah slunečního záření.
Bělení jsem nastavil podle návodu na pět minut.
Podklad se zdá být, alespoň na začátku, ne tak jasný, jak bych si přál.
Podle popisu mají základní roztoky dlouhou trvanlivost. Samotnou bělicí lázeň jsem namíchal hodinu předem.
Druhou expozici jsem provedl pod vodou s lehkým pohybem, aby nevznikaly stíny od cívky.
Moc děkuji, Chris
rherz
Ahoj Chrisi,
kdybych vždy používal vestavěný expozimetr, většina mých fotek by byla přeexponovaná – to by mělo být vlastně vyloučeno.
Vývojka časem stále více žloutne, jakmile je otevřená; dokud nevypadá jako čirý jablečný džus, neměl by to být žádný problém – že už má prošlou dobu použitelnosti, vůbec nevadí.
U bělicí lázeň je časově kritické vlastně jen rozpuštění manganistanu draselného – trvá to asi dvě hodiny. Dávej také pozor, aby se usazenina ze dna nedostala do zásobní láhve. Jsou v ní částečně malé hnědé částice (nějaká sloučenina manganu – nerozpustná ve vodě), které by jinak později uvízly ve vrstvě filmu. Bělicí lázeň připrav prostě jako poslední, pak bude zaručeně čerstvá! A bělicí lázeň neustále míchat, tj. pohyb nahoru a dolů by neměl trvat déle než 2 sekundy a hned by měl následovat další. To udržuje předloktí v kondici ;-)
Zkus prozatím 12 minut prvního vyvolávání, 7 minut bělení a 6 minut čištění a podívej se na výsledky – pokyny k opravě už máš – a pokud to nevyjde, prostě zase napiš.
S pozdravem
Robert