Informacje dotyczące wydajności można znaleźć w karcie technicznej (hasło „Wykorzystanie”). Kartę techniczną można znaleźć pod adresem
http://www.calbe-fotochemie.com/prod/pdf/R09.pdf
. Również w odpowiedzi na moje pytania skierowane do firmy Calbe dane te nie zostały dokładniej wyjaśnione.
W sekcji „Współczynniki wydłużenia” podano czasy wywoływania dla różnych rozcieńczeń. Jeśli naniesie się podane wartości na wykres (oś X – rozcieńczenie, oś Y – współczynnik wydłużenia), to poprzez interpolację otrzymuje się odpowiednie współczynniki wydłużenia dla rozcieńczeń 1+25 i 1+50. Wynika z tego np. dla rozcieńczenia 1+50 współczynnik 1,25, a dla rozcieńczenia 1+25 współczynnik 0,63. Oznacza to, że teraz można porównać uzyskane w ten sposób czasy wywoływania z danymi firmy Agfa dla RODINALU (należy przy tym uwzględnić ewentualne odchylenia w podanej czułości).
W przypadku Ilford Delta 400 czułości obu producentów są zgodne, podobnie jak czasy wywoływania dla rozcieńczeń 1+25 i 1+50. Z literatury wiadomo również, że wynik fotograficzny jest nie do odróżnienia. Teraz każdy może wyciągnąć własne wnioski.
W moich, co prawda niezbyt naukowych, testach z filmem APX100 również nie zauważyłem żadnych różnic między tymi dwoma wywoływaczami. Użyłem 10 ml koncentratu na jeden film. Moim zdaniem naprawdę nie warto oszczędzać na koncentracie. Ryzyko uzyskania niepowtarzalnych wyników jest nieproporcjonalne do dodatkowych kosztów związanych z koncentratem. Ponadto bardzo praktyczne jest wywoływanie zawsze jednej rolki w Jobo 1520 w rozcieńczeniu 1+50, niezależnie od tego, czy jest to film zwojowy, czy mały format.
Życzę dalszych sukcesów.
Pozdrawiam, Otto Beyer!