Gast
Kdo už vyvolával film 820c v roztoku R09, Negafin nebo UltrafinSF?
Jaké byly časy, teploty a pohyb?
S pozdravem, Matthias
Gast
Ahoj Matthiasi (jsi jeden z těch „M“, kteří jsou aktivní i na fóru Phototec – pak už znáš moje údaje...)!
K vývojkám, které jsi zmínil, se nevyznám, ale nedávno jsem experimentoval s RODINALem (tedy vývojkou podobnou R09) a Emofinem (k ostatním vývojkám Tetenal mají na svých stránkách v PDF ke stažení technické listy):
Maco IR820c, střední formát 120, červený filtr č. 29 (faktor 8, tedy +3 clony), dopoledne, jasná obloha se slunečním svitem, expozice odhadnuta podle „pravidla Sunny16“ s předpokládanou citlivostí 32 ASA (to dává clonu 16 při 1/30, s faktorem filtru 8/+3 clony tedy cca clonu 8 při 1/15); pořízena expoziční série s +1 a -1 clonou, vyvoláno v RODINALu 1+75 po dobu 15 minut: doba vyvolávání byla zřejmě příliš krátká, okraje jsou poněkud podvyvolané – odhaduji, že to mělo být 20 minut; navíc je film podexponován o 2 až 3 clony, negativy s +1 clonou by se měly dát s ostrou gradací ještě tak vytáhnout (mám jen negativy, kvůli nedostatku času se momentálně nedostanu do temné komory); citlivost by se asi měla nastavit spíše na 8 ASA (při filtračním faktoru 3 tedy efektivně 1 ASA).
Negativy s expozicí se stejnými údaji a vyvolané v Emofinu (koupel 1 7,5 min, koupel 2 10 min, 30 s převrácení) jsou o něco lepší – možná by se měla koupel 1 trochu prodloužit (pro silnější světla), ale negativy s expozicí +1 clonu by se měly dát dobře vyvolat; zde brzy provedu pokus s expozicí při 16 ASA (faktor 8 -> efektivně 2 ASA) a vyvoláním 9 + 9 minut v Emofinu.