Gast
Czy ktoś z was wywoływał już model 820c w R09, Negafinie lub UltrafinSF?
Jakie były czasy naświetlania, temperatury i ruchy?
Pozdrawiam, Matthias
Gast
Cześć Matthias (czy jesteś jednym z tych „M”, którzy są aktywni również na forum Phototec – w takim razie znasz już moje dane...)!
Nie mogę się wypowiedzieć na temat wywoływaczy, o których wspomniałeś, ale ostatnio eksperymentowałem z RODINALem (czyli wywoływaczem podobnym do R09) i Emofinem (dane dotyczące innych wywoływaczy Tetenal są dostępne w pliku PDF do pobrania na ich stronie internetowej):
Maco IR820c, średni format 120, filtr czerwony nr 29 (współczynnik 8, czyli +3 stopnie przysłony), przed południem, bezchmurne niebo ze słońcem, naświetlanie oszacowane według „zasady Sunny16” przy założonej czułości 32 ASA (daje to przysłonę 16 przy 1/30, a przy współczynniku filtra 8/+3 stopnie przysłony, czyli ok. przysłony 8 przy 1/15); zrobione serie ekspozycji z +1 i -1 stopniem przysłony, wywołane w RODINALU 1+75 przez 15 minut: czas wywoływania był prawdopodobnie zbyt krótki, krawędzie są nieco niedoświetlone – szacuję, że powinno być 20 minut; poza tym film jest niedoświetlony o 2 do 3 stopni przysłony, negatywy z +1 stopniem przysłony powinny dać się jeszcze wywołać przy ostrej gradacji (mam tylko negatywy, z braku czasu nie mogę teraz dotrzeć do ciemni); czułość powinna raczej wynosić około 8 ASA (przy współczynniku filtra 3, czyli efektywnie 1 ASA).
Negatywy naświetlone przy tych samych parametrach i wywołane w Emofinie (kąpiel 1 7,5 min, kąpiel 2 10 min, 30 sek. przechylania) są nieco lepsze – być może należało nieco wydłużyć kąpiel 1 (dla mocniejszych świateł), ale negatywy z ekspozycją +1 stopień powinny dać się dobrze wywołać; wkrótce przeprowadzę tutaj próbę z naświetlaniem przy 16 ASA (współczynnik 8 -> efektywnie 2 ASA) i wywołaniem 9 + 9 minut w Emofinie.