JohnSaves
Dobrý den,
omylem jsem provedl expozici filmu Bergger BRF400+ na citlivost ISO 100.
?
Teď mám otázku: Jak mám film vyvolat, abych z něj dostal co nejvyšší ostrost a kontrast?
Jako vývojky mám na výběr Kodak D76, Adox RODINAL a Adox ATOMAL. Nejraději bych vyvolával v ATOMALU / D76.?
?
?
Pro tento film jsou při standardní expozici (20 °C) uvedeny následující časy:
?
D76 (1+1) 11 min?
RODINAL (1+ 50) 13 min?
ATOMAL ?
?
Jaké časy byste doporučili?
?
S pozdravem,
Johannes
ThomasPauly
Abych omezil riziko, zkrátil bych expozici jen o jeden clonový stupeň. Pokud obrátím pravidlo pro prodloužení expozice (prodloužit o faktor 1,3 na každou clonu), dostanu se například u D-76 1+1 11 min / 1,3, tj. cca 8,5 min. Negativy jsou pak sice stále o jednu clonu přeexponované, ale u negativních filmů se to pohybuje v toleranci. Ve výsledném zvětšení by snížení kvality mělo být minimální, nanejvýš by ostrost mohla trochu utrpět kvůli nadměrné expozici a odpovídajícímu většímu rozptylu světla ve emulzi. Na tom se ale zkrácením doby expozice stejně nic nezmění.
?
S pozdravem
?
tepe
JohnSaves
Dobře, moc děkuji – tak to zkusím...
JohnSaves
Celá věc se stává ještě zajímavější :-)
?
Myslel jsem si, že film byl exponován na ISO 100, protože moje Leica, pokud není kód DX čitelný, automaticky nastavuje expozici na ISO 100.
?
Jelikož kazeta s filmem sice nemá kód DX, ale je zcela bílá, zřejmě byla přečtena nesprávná hodnota DX. Zcela bílá = ISO 5000.
To se mi také zobrazilo v měřicím hledáčku – považoval jsem to však za chybovou zprávu.
To znamená, že nyní:
Film nemusí být snížen z ISO 400 na ISO 100, ale zvýšen na ISO 5000...
Morte
A když to pak vydělíš dvěma a vynásobíš datem příštího zatmění Měsíce, možná v tom rozpoznáš mimozemšťany.
MirkoBoeddecker
ISO 5000?
€
Systém DX nefunguje na základě barev, ale na základě kontaktu (holý kov vs. lak).
€
Zkontroluj to ještě jednou. Pokud jsi provedl expozici výrazně nad 800 ASA, nelze očekávat žádné použitelné výsledky.