JohnSaves
Witam,
przypadkowo przeprowadziłem naświetlanie filmu Bergger BRF400+ z czułością ISO 100.
?
Pytanie brzmi: jak wywołać ten film, aby uzyskać jak największą ostrość i kontrast?
Do wyboru mam wywoływacze Kodak D76, Adox RODINAL i Adox ATOMAL. Najchętniej wywołałbym w ATOMAL / D76.?
?
?
Dla tego filmu podano następujące czasy przy standardowej ekspozycji (20°C):
?
D76 (1+1) 11 min?
RODINAL (1+50) 13 min?
ATOMAL ?
?
Jakie czasy wywoływania polecilibyście?
?
Pozdrawiam,
Johannes
ThomasPauly
Aby ograniczyć ryzyko, zmniejszyłbym ekspozycję tylko o jeden stopień. Jeśli odwrócę zasadę dotyczącą przedłużania czasu naświetlania (przedłużenie o współczynnik 1,3 na każdą stopnię), to np. dla D-76 1+1 11 min / 1,3, czyli ok. 8,5 min. Negatywy będą wtedy nadal poddane prześwietleniu o jedną stopnię, ale w przypadku filmów negatywowych mieści się to w granicach tolerancji. W gotowym powiększeniu pogorszenie jakości powinno być niewielkie, co najwyżej ostrość mogła nieco ucierpieć z powodu nadmiernego naświetlania i odpowiednio większego rozpraszania światła w emulsji. Jednak w tej sytuacji i tak nie da się tego zmienić poprzez skrócenie czasu naświetlania.
?
Pozdrawiam
?
tepe
JohnSaves
Ok, dziękuję bardzo – spróbuję więc w ten sposób...
JohnSaves
Sprawa robi się jeszcze bardziej intrygująca :-)
?
Myślałem, że film został naświetlony przy czułości ISO 100, ponieważ mój Leica, o ile kod DX jest nieczytelny, automatycznie ustawia czułość na ISO 100.
?
Ponieważ kaseta z filmem nie ma kodu DX, ale jest całkowicie biała, prawdopodobnie odczytano jednak nieprawidłową wartość DX. Całkowicie biała = ISO 5000.
Zostało mi to również wyświetlone w wizjerze pomiarowym – uznałem to jednak za komunikat o błędzie.
Oznacza to, że teraz:
Film nie musi być „pullowany” z ISO 400 do ISO 100, ale „pushowany” do ISO 5000...
Morte
Jeśli następnie podzielisz tę liczbę przez dwa i pomnożysz przez datę następnego zaćmienia Księżyca, być może uda ci się dostrzec na niej kosmitów.
MirkoBoeddecker
ISO 5000?
€
System DX nie działa w oparciu o kolory, lecz o styki (goły metal kontra lakier).
€
Sprawdź to jeszcze raz. Jeśli przeprowadziłeś naświetlanie przy czułości znacznie powyżej 800 ASA, nie należy spodziewać się już użytecznych wyników.