Gast
Ahoj,
jelikož mi Roman už odradil od pushování filmu APX 400, chtěl bych se zeptat, jaké „optimální kombinace pro pushování“ doporučujete pro citlivost minimálně 1600 ASA a vyšší.
Bohužel fotím jen na 35mm, takže mi jde o jemné zrno a přesto ostrost obrazu.
Podle mých dosavadních zkušeností funguje HP5 a ID 11 (1+0) docela dobře. – Existují ale i jiné a možná ještě mnohem lepší kombinace?
Mohli byste mi prosím poradit film/vývojka/ředidlo/teplotu/čas, které také dobře fungují?
Bylo by to super!
pepe
Roman
Ahoj!
To jsem zase já...
Četl jsi už to vlákno o vysoce citlivých filmech, které je o kousek níže? Je tam toho už docela dost...
U formátu KB se v této citlivostní třídě asi nedočkáme opravdu jemného zrna.
HP5+ je mezi filmy s citlivostí 400 určitě ten, který se dá nejlépe posunout, a s Microphenem (Stock nebo 1+1) se dá bez problémů dosáhnout 800 ISO, od 1600 se pak pomalu stává problémem poměrně strmý kontrast (-> zablokované světla). Calbe A49 by se měl pro jemné zrno při posunu hodit docela dobře, ale zase jsou tu ty problémy s kontrastem... Právě začínám experimentovat s HP5 v Tetenal Emofin, sice to minimálně trpí ostrostí hran, ale kontrasty jsou velmi vyvážené a zrno také není extrémně hrubé (ale zatím jsem s tím pracoval jen v MF, ne v KB).
Jinak ti opravdu doporučuji vyzkoušet Fuji Neopan 1600, který má ve skutečnosti jen 800 ISO, takže při 1600 je už o jeden clonový stupeň posunutý, ale pro tuto třídu citlivosti má docela jemné zrno a velmi pěknou charakteristiku šedých tónů (zejména portréty); dosud jsem ho vždy vyvolával v Microphenu – dává to opět strmý kontrast... – ale ještě si chci trochu pohrát s A49 a Emofinem...
Co se týče doby vyvolávání: jako výchozí bod vždy beru časy z www.digitaltruth.com a podle potřeby je pak přizpůsobuji svým potřebám!
Roman