Gast
Witam,
skoro Roman odradził mi już fotografowanie z nadwyżką czułości na filmie APX 400, chciałem zapytać, jakie „optymalne kombinacje nadwyżki czułości” polecacie przy czułości co najmniej 1600 ASA i wyższej.
Niestety mam tylko format 35 mm, więc zależy mi zarówno na drobnym ziarnie, jak i na wyraźnej ostrości.
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że HP5 i ID 11 (1+0) sprawdzają się całkiem dobrze. – Ale są przecież też inne, a może nawet znacznie lepsze kombinacje?
Czy moglibyście podać mi nazwy filmów/wywoływaczy/rozcieńczeń/temperatur/czasów, które również się sprawdzają?
Byłoby super!
pepe
Roman
Cześć!
To znowu ja...
Czy przeczytałeś już wątek poniżej dotyczący filmów o bardzo wysokiej czułości? Jest tam sporo informacji...
W formacie KB w tej klasie czułości raczej nie znajdziesz filmów o naprawdę drobnym ziarnie.
HP5+ jest z pewnością filmem o czułości 400, który najlepiej nadaje się do pushowania, a przy użyciu Microphen (Stock lub 1+1) bez problemu osiąga czułość 800 ISO, jednak od 1600 ISO dość stromy kontrast (-> zablokowane światła) staje się problemem. Calbe A49 powinien całkiem dobrze nadawać się do uzyskania drobnego ziarna przy pushowaniu, jednak znowu pojawiają się problemy z kontrastem... Właśnie zaczynam eksperymentować z HP5 w Tetenal Emofin, co wprawdzie minimalnie pogarsza ostrość krawędzi, ale kontrasty są bardzo wyważone, a ziarno nie jest zbyt grube (pracowałem z tym jednak dopiero w formacie średnioformatowym, a nie w formacie 35 mm).
Poza tym naprawdę mogę Ci polecić wypróbowanie Fuji Neopan 1600, który w rzeczywistości ma tylko 800 ISO, więc przy 1600 jest już podkręcony o jedną przysłonę, ale jak na tę klasę czułości ma dość drobne ziarno i bardzo ładną charakterystykę szarości (zwłaszcza w portretach); do tej pory zawsze wywoływałem go w Microphenie – daje to znowu ostry kontrast... – ale chcę jeszcze trochę poeksperymentować z A49 i Emofinem...
Jeśli chodzi o czasy wywoływania: zawsze biorę za punkt wyjścia czasy z www.digitaltruth.com, a następnie dostosowuję je, jeśli to konieczne, do moich potrzeb!
Roman