Gast
Ahoj lidi,
chtěl bych vyzkoušet film Efke 25.
Jako standardní vývojku používám ID 11 v ředění 1+1.
Všechno vyvolávám v rotačním vývojku.
Může mi někdo poradit, jaká je vhodná doba vyvolávání při teplotě 20 °C?
Jo, a expozice na filmu Efke byla provedena úplně normálně na 25 ASA.
Už teď moc děkuji.
S pozdravem
Georg
rhf
Ahoj Georgi,
Effke reaguje velmi citlivě a má velmi strmou křivku.
Nemám k tomu žádné konkrétní údaje, ale myslím si, že s tím nebudeš mít velký úspěch. Nejdřív bych ID silně naředil, např. 1+3, a vyvolával ručně, maximálně v 1minutovém cyklu. Myslím, že časy v ID budou výrazně pod 5 minut, pokud ho budeš rotovat v poměru 1+1, pak už nebudeš mít vůbec žádný manévrovací prostor. Díky delším časům se mohou lépe vyvinout i stíny a citlivost u tohoto filmu rozhodně není na rozhazování :-))
Hodně štěstí
Gast
Ahoj Georgi,
malá rada k vyvolávání: rozhodně na ni nepoužívej stěrku, Efke 25 se poškrábe nebo se odloučí už při pouhém pozorném pohledu...
S pozdravem, Peter
Gast
Georgi,
o víkendu jsem vyzkoušel KB 25 v rotačním sušáku (nejnižší stupeň, 20 stupňů) při expozici 1+2 v A49: 9 minut a film byl docela dobře vyvolaný, ještě ne příliš kontrastní a s úžasně jemným zrnem.
V naší tabulce je vlastně uvedeno 7 minut. Příští týden proto provedu ještě jeden „protitest“.
Vždy film stahuji a nepoužívám ani kryt. Nikdy jsem neměl škrábanec ani odlupování, ale zdá se, že někteří lidé s tím mají problémy. Proto je opravdu lepší přidat kryt a při prvním použití být opatrný.
Pozdravy
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
„Vždycky film odlepím a nepoužívám ani ztvrdovač. Škrábanec ani odlupování jsem zatím nezažil, ale zdá se, že někteří lidé s tím mají problémy.“
K odlupování jsem se zatím setkal jen u exponovaného začátku filmu a u jednoho opravdu špatně ošetřeného negativu. Ten byl silně podexponovaný (myslel jsem si, že jsem do ADOXu vložil XP2) a já jsem ho mučil Amaloco C20, chromovým zesilovačem na bázi dichromátu draselného. Kousek emulze o velikosti 2x2 mm se odloupl od nebe.
Při normálním zacházení jsem nezaznamenal žádné potíže, ani bez ztvrdovače. Litrová láhev leží stále téměř plná na polici.
Stírání provádím už jen prsty, poté, co nechám film v poslední lázni s řídkým smáčedlem (Mirasol v poloviční dávce doporučené výrobcem, s filtrovanou vodou z kohoutku (z filtru Brita. Velmi důležité a doporučitelné, také pro kávu a čaj!))
Po opravdu dlouholetém usazování vodního kamene nemám už od více než tuctu filmů žádné potíže.
„Proto je opravdu lepší přidat tvrdidlo“
Ale pak také odpovídajícím způsobem déle oplachovat.
„a při prvním použití být opatrný.“
Přesně tak. #-)