rhf
Ahoj, má někdo zkušenosti s filmem Kb 25 ve vývojce RODINAL?
Udo Raffay ve své sbírce fotografických receptur uvádí, že tento film vyvolal v poměru 1:250 a že je výsledek velmi čistý a především velmi vyvážený. Má někdo zkušenosti s tímto poměrně silným ředěním?
Effke má zdaleka nejstrmější emulgátor, jaký znám, a je velmi těžké ho „zploštit“. Používám A 49 v ředění 1+3! při 12 minutách a 24 stupních a jsem s tím vlastně spokojený, ale musí se velmi přesně provést expozice a vyvolání. To si ale rád udělám, protože ten film mám velmi rád.
Jediný vývojka, která podle mého názoru funguje u Effke a hlavně u Technical Pan naprosto bez problémů, je vývojka Gigabit KB. U obou filmů lze bez problémů dosáhnout 80 ASA, a to při N
Gast
Vyvolal jsem film efke25 (35 mm) v roztoku RODINAL 1+100 (protřepávání, 8 min., Agfa Rhytmus: první minutu nepřetržitě, poté jednou za půl minuty, 10 ml RODINALu na jeden film). Poznámka: Doba fixace je poměrně krátká. Proto je nutné předem zjistit dobu vyjasnění pomocí filmové pásky: Jak již bylo mnohokrát popsáno, doba fixace je pak dvojnásobkem doby vyjasnění. Růžové zbarvení negativů zmizí, pokud je vystavíte slunci, nejlépe v ochranném obalu.
Hodně štěstí.
S pozdravem Otto Beyer!