Gast
Ahoj,
podle katalogu Fotoimpex je toner Tetenal Gold určený pro teplé tóny (srovnej s recepturou Nelsona?). Existuje také hotový toner srovnatelný s recepturami Ansco 231 nebo Dupont 6T, tedy pro modré tóny z papírů nebo lith-printů vyvolaných teplým procesem?
S pozdravem
Martin
Gast
Toner Tetenal Gold se používá pouze na fotografie vyvolané stříbrným sulfidem, tedy po předchozím tónování sírou (nebo sépií). Pro dosažení studených až modročerných odstínů je třeba fotografii vyvolat co nejtepleji.
Čím teplejší je vyvolání, tím více může toner Gold vyniknout.
Gast
Dobrý den, pane Moersch,
nejprve děkuji za potvrzení. Po prvních pokusech však stále hledám:
Teplý tisk (Fomatone MG/RC v sépii): Zbarvuje se do modra (no, spíš s fialovým nádechem), očekával bych však sytější barvu. Výsledek je tónově stále blízko vyvolání s Classic Ploykaltton v Blue/Finisher, ale již s „rozmazaným“ dojmem kvůli přeexponování/nedovyvolání (pro teplý tisk), ačkoli toner zvyšuje kontrast/ztmavuje černé tóny.
Lith (Fomatone MG/RC v poměru 1+15), původně sytě hnědý, se posouvá pouze směrem k neutrálnímu odstínu (bez pro selen typické odbočky přes modrofialovou) a tam pak zůstává.
Mám vůbec šanci tímto způsobem dosáhnout výrazného modrého tónování? Samozřejmě decentnějšího než s modrým tónovacím roztokem a archivačně stabilního, nebo je to prostě špatná cesta?
S pozdravem
Martin Pistor
Gast
Dobrý den, pane Pistore,
pomocí Fomatone (nebo také Polywarmton) a zlatého toneru lze vytvořit nádherné modré odstíny. Je to však poměrně náročné, je to dost fuška, než se k tomu dopracujete.
Před dvěma, třemi lety jsem to dělal častěji (Polychrome) a někde by se měly najít záznamy o tom, jak to funguje bez speciálního vývojky.
Existuje také možnost vytvořit modré tóny pomocí Viradonu!
Lith není špatná volba, modrý tón však lépe vynikne při použití dvoukoupelového lithu. Navíc byste tak získali čisté hluboké stíny bez šumu.
Možná to vyjde i s lith-print+Sepia. Kvůli velkému množství světla pro lith-print musí být Sepia silně zředěna v poměru 1+50 až 1+150. Přidání chloridu amonného by mohlo pomoci, se Sepií jsem to ještě nezkoušel. Pak se ale rychle dostanete směrem k fialové.
Pokud se do toho chcete pustit, mohu vám e-mailem poslat několik příkladů s „návodem“.
S pozdravem
wm
Gast
Dobrý den, pane Moersch,
už jsem se obával nejhoršího, ale přece jen jsem se od té tolik opěvované „digitální temné komory“ neodklonil jen tak pro nic za nic.
Velmi mě tedy zajímají vaše návody (prosím na adresu m.pistor@gmx.de).
Tím bych měl paletu od červené/hnědé (test aditiva F ještě zbývá) po modrou víceméně kompletní, zejména jako protipól černé/modré k modro-bílým cyanotypiím. (Čistě logicky by chyběla hnědá/bílá, ale k tomu se dá dostat s vysoce zředěným lith-printem, a ne všechno, co je logické, je správné, že?)
S pozdravem
Martin Pistor
Gast
Dobrý den, pane Pistore,
ukázku kombinace lith-print (1+15) a Sepia (1+300) + zlaté tónování si dnes můžete prohlédnout na stránkách www.photoportale.de v sekci Galerie/Diskuse k fotografiím, nikoli však na Fomatone. Tato kombinace by měla mít intenzivnější modrou barvu.
S pozdravem
wm
Gast
Ahoj,
tak tady jsou první dojmy:
Moersch má pravdu, lith-print plus zlatý toner dává modrou barvu, i když jen velmi jemnou, a po půl hodině v toneru vznikne sytě červenohnědá lith-print.
Myslím, že už nejsem úplně objektivní – po všech těch tricích se mi ten výsledek asi musí líbit, ale v každém případě to zkusím znovu.
Zveřejňovat to na webu si odpustím, Nuance, které zde vznikají, se ztratí při automatické korekci barev při skenování nebo při nastavení obrazovky na jinou barvu.
Prozatím díky za tip,
zdravím
Martin Pistor
Gast
>Po všech těch tricích musím ten výsledek asi uznat
Mám to podobně, je ten odstín decentní? Nebo spíš ani ryba, ani rak?
Intenzita modrého odstínu samozřejmě závisí i na papíru. S papírem Oriental vznikne sytá modrá, která je mimochodem výraznější po krátkém předtónování selenem.
Další možnost: tonery s modrou barvou
S hotovými tonery a také se známými recepturami si za určitých okolností zkazíte namáhavě vypracovaný (BARYT) tisk, protože nejpozději při třetím tonování se modrá barva vysráží a usadí se v papírovém filcu a na želatině. Tomu lze zabránit, stejně jako ztrátě modrého odstínu při vymývání žloutku. Toto téma je příliš komplexní na to, aby bylo možné se jím zde zabývat. V případě zájmu se prosím ozvěte.
Gast
Možná bych měl zkusit Oriental, protože se zdá, že je momentálně všude za pakatel. Dosud jsem se barytovým tiskům vyhýbal, protože RC fotografie jsou po namočení prakticky hotové. Jen je vyndat a hotovo.
Jinak: rozhodně modrá, ale velmi, velmi decentní/elegantní. Díky lith-printu také nepůsobí tak neklidně jako u teplotónových tisků.
Modrý tónový papír naopak vypadá jako převrácená kalamář.
S pozdravem
Martin Pistor