Gast
Ahoj,
nedávno jsem s velkou hrdostí vyvolal první plechovku (PL100) v Emofinu a skutečně jsem získal rovnoměrné negativy. Krásná „sytá“ obloha s jasnými mraky, aniž by se v popředí ztrácely, a to i při ostrém slunci.
Bohužel mají všechny snímky „stupeň“, jako by ten krátký okamžik mezi nalitím (plechovka stojí svisle a 1 litr nestačí až nahoru) a nasazením víčka a zakotoulením už dělal rozdíl.
Je to opravdu tak kritické? Zlepší se to při „postupném“ plnění?
Škoda, jinak by ten „vyrovnávací efekt“ rozhodně stál za tu námahu.
Pozdravy
Martin
Gast
Tuto domněnku lze snadno ověřit pomocí postupu, který společnost Kodak doporučuje pro některé filmy. Nejprve nalijte vývojku do plechovky, poté vložte spirálu s trubičkou a uzavřete víčko. To by mělo jít rychleji, musí se to však provádět ve tmě. Poté ihned začněte s pohybem předepsaným pro použitou vývojku. Hodně štěstí.
S pozdravem Otto Beyer!
Gast
Vyvolávám spoustu filmů pomocí Emofinu, a to jak metodou naklonění (3 s), tak i metodou rolování.
Jednou se mi stalo, že jsem si připravil příliš malé množství tekutého koncentrovaného vývojky, takže se spirála ve vývojce úplně neponořila.
Emofin je vlastně naprosto nenáročná vývojka.
Vlastně by se s 1 litrem Emmofinu měly úplně naplnit všechny kazety pro dva kádry nebo jeden svitkový film.
Pokud to u tebe není ten případ, zkusil bych to tentokrát s rolkou.
PS: Filmy Efke nebo Maco je rozumné předem opláchnout.
Pozdrav
Matthias
Gast
Zkus to s předehřátím,
Já také poměrně často vyvolávám ploché filmy v plechovkách a tento efekt jsem zaznamenal u plechovky od dětské výživy (systém bez osové trubky), aniž bych ji předehříval.
Domnívám se, že se na mokrém filmu nemůže tak rychle vytvořit odstraňovací pruh a že vývojka lépe proniká do emulze.
S pozdravem
Matthias