Gast
Chciałbym wypróbować filmy Fomapan lub Classic, klasyczne chemikalia i klasyczne papiery. Obecnie pracuję z następującymi materiałami:
Filmy:
Ilford HP5
Fuji Superia 400
Chemia:
Ilford ID11
Ilford Rapid Fix
Papiery:
Ilford Multigrade PR Warmton
Ilford Multigrade Baryt
Kto może mi pomóc w znalezieniu odpowiednich materiałów marek Fomapan lub Classic?
Bardzo dziękuję,
Baerbel
Gast
Baerbel,
najlepiej byłoby, gdybyś zadzwoniła do nas w poniedziałek.
Nie wiem bowiem, dlaczego akurat pracujesz na wymienionych materiałach (czyli co dokładnie Ci się w nich podoba, a co nie).
Mamy oczywiście produkty alternatywne, które są podobne do wymienionych materiałów, ale być może mamy też inne produkty, które nawet bardziej przypadną Ci do gustu.
Takie odpowiedniki to na przykład:
Classic Polywarmtone PE podobny do Ilford Warmton Multikontrast
MACO UP 400 bardzo podobny do Ilford HP5, w przeciwnym razie raczej Classicpan 400 niż Fomapan (Foma ma drobne ziarno i nie jest tak intensywna na negatywie).
Ustalacz jest prawie zawsze taki sam
W przypadku barytu musiałbym wiedzieć, czy chodzi o ton zimny (= Polykaltton), czy ciepły (= Polywarmton)
ID11 = D76, ale być może zechcesz wypróbować bardziej nowoczesny wywoływacz (np. A49 – nasza tajna wskazówka).
Jak już wspomniałem, najlepiej zadzwoń i krótko opisz, czego oczekujesz od swojego materiału, a my znajdziemy coś odpowiedniego. Wszystkie klasyki i Fomy są zresztą tańsze.
Pozdrawiam
Mirko
FOTOIMPEX :blink: