Gast
Dobrý den,
Právě si prohlížím sortiment firmy Calbe... Společnost F/impex u produktu N113 uvádí: „Nejvyšší kapacita a nejlepší životnost při použití v otevřené vaničce nebo ve stroji.“
Dosud jsem vždy vycházel z toho, že produkty/receptury a jejich označení byly u partnerských/následnických firem stejné, tedy Agfa = Ansco (distribuce Agfy v USA před a po válce) = ORWO = Calbe. Příklad R09, A300.
Nedávno jsem si v Developing Cookbook přečetl recept na Ansco 113. Anchell k tomuto i k jiným amidolovým vývojkám píše: „Tato vývojka rychle oxiduje, stejně jako většina amidolových receptur, a proto by se měl namíchat těsně před použitím.“ (str. 138, receptura č. 51).
Tak co tedy? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Mirko, doufám, že se v dubnu budu moci zastavit u vás v obchodě. Abych se zásobil na celý rok... ;-)
Díky!
MirkoBoeddecker
Romane,
AMIDOL 113 je něco úplně jiného než N113. N113 je silně působící pozitivní vývojka pro normální černou s mimořádně dlouhou životností až několik týdnů v otevřené vaně. Téměř bezkonkurenční.
Vývojky AMIDOL jsou zcela speciální receptury pro nadšence. Prodáváme sadu Amidol od firmy Moersch. Skvělá vývojka pro jemný tisk s vynikající schopností vyrovnávat kontrast.
Na www.moersch-photochemie.de najdete více informací o Amidolu – něco je také v našem katalogu.
Je to náhoda, že se obě jmenují 113!
S pozdravem
Mirko
Gast
Dobrý den,
Je vývojka N113 srovnatelná s Agfa NEUTOL?
S pozdravem
Jelke
Gast
N113 vydrží opravdu věčně – většinou dojde dřív, než se úplně spotřebuje. Vždy si namíchám 10 litrů a to mi pak bez problémů vystačí na půl až jeden rok, a to ještě používám prášek z výroby v NDR...
Gast
N113 není totéž co NEUTOL.
Neutol je tekutý vývojka s podstatně kratší životností a podle mého názoru i o něco horším DMAX.
Ale musíme být spravedliví. Tekutá vývojka nemůže být tak dobrá jako prášková.
Původní receptura pro N113 byla, pokud se nemýlím, Refinal (pokud si to teď nepletu s původní recepturou pro vývojku A03...).
Pokud to nebyl Refinal, pak to byl práškový pozitivní vývojka AGFA pro stroje ze stejné doby.
S pozdravem
Mirko
FOTOIMPEX
Fotowerkstatt
Dobrý den,
Právě si prohlížím sortiment firmy Calbe... Společnost F/impex uvádí u produktu N113: „Nejvyšší kapacita a nejlepší životnost při použití v otevřené vaničce nebo ve stroji.“
Dosud jsem vždy vycházel z toho, že produkty/receptury a jejich označení byly u partnerských/následnických firem stejné, tedy Agfa = Ansco (americký distributor Agfy před a po válce) = ORWO = Calbe. Příklad R09, A300.
Nedávno jsem si v Developing Cookbook přečetl recept na Ansco 113. Anchell k tomuto i k jiným amidolovým vývojkám píše: „Tato vývojka rychle oxiduje, stejně jako většina amidolových receptur, a proto by se měla namíchat těsně před použitím.“ (str. 138, receptura č. 51).
Tak co tedy? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Mirko, doufám, že se v dubnu budu moci zastavit u vás v obchodě. Abych se zásobil na celý rok... ;-)
Díky!
Ahoj Romane,
pokud máš zájem, mohu ti poslat několik receptů na staré vývojky Orwo. Mám kuchařku od ORWO pro všechny produkty Orwo.
S pozdravem Claudia
Gast
Ahojky!
Písmeno N znamená NEUTOL. Vývojek, které mají v názvu „NEUTOL“, je nebo bylo ale velmi mnoho, a to jak v tekuté, tak v práškové formě.
Ostatní písmena: A znamená ATOMAL u A49 – ostatní A ne! --, F znamená Final, M-H znamená roztok Metol-Hydrochinon, B znamená Blautol, R znamená RODINAL, ...
U Ansca jsou čísla jiná. Kromě toho je třeba být opatrný s literaturou Agfa starší než z 30. let, protože tam se používala také jiná čísla.
S pozdravem
Alex
Urnes
Ahoj,
ještě jednou k trvanlivosti N113. Našel jsem u sebe ještě 5litrovou láhev, kterou jsem – protože si vždycky všechno označuji – připravil v dubnu 2002. Byla by škoda ten roztok jen tak vylít, tak jsem si ho vzal s sebou na kurz, abych zkusil, jestli je ještě v pořádku. Pro kontakty stejně nepotřebuji nutně tu poslední kapku maximální černoty. Byl jsem velmi překvapen, jak dobře N113 zabral. A ta černá byla opravdu černá, a to i v předepsaném čase 2 minuty.
S pozdravem Sven.
micha
Páni, zdá se, že z tohohle máte všichni opravdu nadšení. Tak to to asi taky někdy vyzkouším. Doufám, že se mi podaří vykouzlit trochu víc černé barvy na papírky Classic Vario. S úplně novým Agfa NEUTOLem to prostě pořád není tak černé, jak bych si přál.
Micha
Gast
Claudie,
jasně, pošli mi ty skeny – pokud ti to nevadí! :-)
Micho, N113 se dobře snáší s mými zbývajícími zásobami Fortespeed Polygrade, což by mělo být docela podobné tomu klasickému materiálu. Velmi studený, sytě černý tón snímků. Pěkné, opravdu.
V budoucnu budu používat výhradně N113, moje zásoby NEUTOL Plus a Amaloco Bromax 2002 se pomalu vyčerpávají a nebudu je doplňovat. 10litrový kanystr je prostě příliš praktický.
S pozdravem, Roman
mcbastian
No, já už používám jen N113.
Ten v misce o rozměrech 40 x 60 cm vydrží asi měsíc a pak funguje, jako by se nic nestalo...
Když ho přeliješ do kanystru a dáš pozor, aby byl naplněný až po okraj, vydrží tam klidně 6–9 měsíců, aniž by se ozýval.
Kanystr by ale měl stát na tmavém a chladném místě :-)
N113 je podle mě opravdu k doporučení.
S pozdravem Sebastian
cfb_de
Ahoj Sebastiane,
6–9 měsíců skladování v kanystru není nic výjimečného. Můj Eukobrom to zvládne bez problémů. Stojí v 5litrovém kanystru na chemikálie pod ochranným plynem ve sklepě. Druhý kanystr je stejně starý, je v používání a stále funguje (také skladovaný pod ochranným plynem ve sklepě).
Pokud je v roztoku dostatek sulfitu (což je zjevně u obou případů) a člověk hned při lehké medové barvě neupadne do vína, zimnice a paniky, pak jsou takové standardní papírové vývojky zjevně velmi dlouho trvanlivé.
Proč jsem připravil hned 10 l? No, jednak jsem se kdysi naučil, že Eukobrom vydrží dlouho (proto ho stále používám). A jednak tak mám vždy dostatek, když ho potřebuji, a nemusím ho nejprve připravovat znovu nebo si až pak uvědomit, že už žádný nemám.
S pozdravem,
Franz
Gast
Dobrý den,
je po tak dlouhém odstavení kvalita kontrastu srovnatelná s čerstvě připravenou vývojkou?
Lesna
cfb_de
Ahoj Lesno,
podle mých zkušeností (mluvím teď o Eukobromu!) ano. Za dvou podmínek: Použije se papír s pevnou gradací a ten se *dovyvolá*.
Teprve těsně před koncem, když je roztok už opravdu tmavě žlutý, se obraz zjemní.
S pozdravem,
Franz