Gast
Dobrý den,
chci – zatím jen občas – vyvolávat černobílé zvětšeniny. Vykazovací vaničky jsou pro mě ale trochu drahé. Existuje nějaká levnější alternativa, např. z obchodu s nářadím nebo s domácími potřebami? Nebo nejsou vhodné pro chemikálie?
Lze místo lampy DuKa použít tyto barevné žárovky, které svítí např. červeně?
Moc děkuji?
fotohuisrovo
Ahoj Tobiasi,
Pokud jsou vývojové vaničky příliš drahé, je to trochu problém. Použitý papírový válec pro vývoj barevných fotografií může být možná ještě levnější a navíc pak už nebudeš potřebovat červené duální osvětlení.
Jen je třeba po každé zvětšenině válec propláchnout a vysušit.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
Robert Vonk
Gast
Ahoj Tobiasi,
ještě něco k lampě Duka: Ty červeně zbarvené žárovky z oddělení pro oslavy v obchodě s nářadím nejsou vhodné. Potřebuješ správnou žárovku Duka. A když si ji objednáš, měly by v balení být i dvě misky. I použitá pojízdná nádrž je dražší a u jiných misek máš většinou problém: hladké dno, což znamená, že papír zůstává dole přilepený.
Laboratorní misky se čas od času objeví na eBayi za docela málo peněz.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahojo Tobiase,
pokud potřebuješ zvětšeniny černobílých snímků jen velmi zřídka, doporučuji ti použít černobílé filmy značek Kodak nebo Ilford, které se vyvolávají v profesionální laboratoři procesem C41.
Výsledky určitě nebudou v „fineprintové“ kvalitě, ale to ani
výsledky z domácí laboratoře, pokud v ní nepracuješ pravidelně s rozumnými (ne super drahými) pomůckami.
Myslím, že tuto zkušenost má každý z nás – pokud se tomu nevěnuješ důsledně...
je lepší to nechat být.
Nechci tě zbytečně frustrovat, ale pokud jsou pro tebe už samotné vývojové vaničky a DuKa lampa
finančním problémem (což je pochopitelné!!!), jak to chceš
pak zvládnout s chemikáliemi a hlavně s papírem. Podle mých zkušeností
jsou vaničky a lampa to nejlevnější na celé věci...
zdravím
michael
Gast
Ahoj Tobiasi,
na tu party lampu radši hned zapomeň. Philips (a dříve i Osram) nabízí červené lampy, které můžeš použít. Najdeš je v Mirkově katalogu, stojí kolem 9 EUR.
K miskám:
Pro svou druhou laboratoř ve studentském bytě (v pravém stylu s sovětským zvětšovacím přístrojem UPA510 ;-) jsem si pořídil malou sbírku náhradních misek – zajdi do Aldi, Lidl, Norma, kup si 3 až 4 balení hotových lasagní a sněz je. Lasagne jsou v hliníkových miskách, které po vyprázdnění můžeš vyhodit. Zajímavější je však vnější obal, a to pevná, nepropustná plastová miska s fóliovým víkem – základna asi 18x24.
Do misky o rozměrech 13x18 bys měl být schopen nalít litr roztoku. A pravidelně je vyměňuj za nové, neměly by vydržet nijak dlouho.
Levné? No, asi 3 eura za misku. Ale včetně 1 kg chutné lasagne – ta je překvapivě dobrá. ;-)
Mirko, ty UPA jsi kdysi zveřejnil na webu – máš tušení, kdo je vyráběl? Podařilo se mi vystopovat výrobce až k výrobci munice v Tule jihovýchodně od Moskvy, ti se ale k e-mailu ohledně svých produktů nevyjadřují.
Ani objektiv Industar96U nemá žádné označení výrobce. :-(
Ale základní konstrukce se velmi podobá zvětšovači Contax z roku 1946, než se ty krabice dostaly do Kyjeva.
Zajímá mě to jen jako uživatele a sběratele. :-)
S pozdravem, Roman