Gast
Ahoj,
předpokládám, že výtěžnosti uváděné výrobci vývojek jsou kalibrovány na filmy formátu 135 nebo 120. Vždycky to tak fungovalo.
Můj dotaz zní: kolik listů formátu 4x5" nebo 13x18 cm odpovídá jednomu filmu??? Resp. kolik jich mohu např. vyvolat v jedné lahvičce Neofin Blau?
Mimochodem, na kolik filmu vystačí kolik RODINALU??? Vzhledem k tomu, že velkoformátový materiál se vždy dobře zpracovává ve velkém množství kapaliny a ředění 1:100 není z hlediska kontrastu špatné, začnou se pomalu objevovat pochybnosti: 10 ml dá jeden litr, tam se vejde např. až 24 filmů formátu 4x5 (4 plné Jobo plechovky, po 1/4 litru), ale někdy to už bude homeopatické, ne?
Moc děkuji předem
Martin
Gast
No tak, Martine,
tím jsi nastolil problém, který se dá vyřešit zase jen pokusem a omylem.
Přepočet filmu formátu 135 na čtvereční metry plochy podrobené expozici je ještě jednoduchý (tvoje první otázka) – 0,032832 m² plochy podrobené expozici.
Negativ o rozměrech 9 x 12 cm má plochu 0,0108 m² ((9 x 12) / 10 000), tedy asi 1/3 filmu KB.
Pokud však RODINAL silně zředíš a vytvoříš tak velké množství tekutiny, poměr vývojové látky k vyvolávané ploše brzy přestane stačit. Určitě s tím nezčerníš 24 listů formátu 4x5".
Při 10 ml aktivní látky se vývojka někde po 5. listu vyčerpá a všech 5 nebo více filmů je ztraceno.
Já bych nikdy nevyvolával více než 5 listů najednou, kromě případů, kdy používám neředěný základní roztok A49 nebo D76. Riziko, že zkazíš všechny snímky, je v žádném poměru k těm 2 centům za R09 (= RODINAL). Navíc pak nemůžeš provádět cílené řízení kontrastu.
Neofin Blau je samozřejmě drahá záležitost. Možná se vyplatí obětovat pár listů zkušebního plochého filmu, abys otestoval svou láhev s oblíbeným ředidlem.
Nejlepší je vzít filmy, které jsou opravdu černé, abys byl na jisté straně. Projdi je jeden po druhém ve stejném čase a na denzitometru změř, od kdy první list již nedosahuje maximální černoty.
Ale prosím nezapomeň předem otestovat prodlužovací faktor, pokud budeš později mít v nádobě 10 listů najednou!!
Pozdravy
Mirko
www.fotoimpex.de
Gast
Ahoj Mirko,
musel jsi zrovna napsat 5 listů? Všechny plechovky, které znám, jich berou 6 ;-).
Zkusil jsem dát 10 ml RODINALU do 2500 ml Joba. Pak je to možné v poměru 1:50 nebo 1:100. Ale je dobré vědět, že 5 ml v poměru 1:50 nebo 1:100 pravděpodobně nestojí za pokus.
Amidose (netuším, jak se ta firma jmenuje, máte ji taky, čtvercová, filmy stojí vzpřímeně) to pak dělá v poměru 1:100, potřebuje litr a nemůže se otáčet.
4x5 bych odhadoval na 1/4 120 (můj 6x9 dělá 8 snímků), takže se to skoro shoduje. Tvůj výpočet pak potvrzuje můj strach, že s Neofinem udělám jen jednu plechovku (6 filmů) na lahvičku.
Zajímavé to bude u formátu 13x18 v malém závěsném zařízení, protože se nic neotáčí a poměr objemu k filmu je velmi špatný. To by muselo být 234/10 000 m, tedy asi 1,5–2 listy na jeden film.
Jsem tak rád, že je pro mě zadní část 8x10 příliš drahá. To pak jde jen v zásobníku, po jednom, takže to opravdu trvá dlouho.
Gast
P.S.
Má někdo zkušenosti s ředěním přípravku Neofin podle návodu? Tedy např. 1 litr z lahvičky?