Gast
Cześć,
Zakładam, że wydajności podawane przez producentów wywoływaczy są dostosowane do filmów formatu 135 lub 120. Zawsze się to sprawdzało.
Moje pytanie brzmi: ile arkuszy formatu 4x5" lub 13x18 cm odpowiada jednemu filmowi??? lub ile mogę wywołać np. przy użyciu jednej buteleczki Neofin Blau?
A tak przy okazji, na ile filmu wystarczy RODINAL??? Ponieważ materiał wielkoformatowy zawsze dobrze się obrabia w dużej ilości płynu, a rozcieńczenie 1:100 nie jest złe pod względem kontrastu, powoli pojawiają się wątpliwości: 10 ml daje litr, więc zmieści się tam np. do 24 filmów 4x5 (4 pełne puszki Jobo, po 1/4 litra), ale w pewnym momencie staje się to już homeopatyczne, prawda?
Z góry dziękuję
Martin
Gast
No cóż, Martin,
poruszyłeś tu problem, który po raz kolejny da się rozwiązać jedynie metodą prób i błędów.
Przeliczenie filmu 135 na metr kwadratowy powierzchni poddanej naświetlaniu jest jeszcze proste (twoje pierwsze pytanie) – 0,032832 m² powierzchni poddanej naświetlaniu.
Negatyw o wymiarach 9x12 cm ma powierzchnię 0,0108 m² ((9x12)/10 000), czyli około 1/3 filmu KB.
Jeśli jednak mocno rozcieńczysz RODINAL i w ten sposób uzyskasz dużo płynu, stosunek substancji wywołującej do powierzchni do wywołania szybko przestanie wystarczać. Z pewnością nie uda Ci się wywołać na czarno 24 arkuszy 4x5" przy użyciu tego roztworu.
Przy 10 ml substancji czynnej wywoływacz zacznie tracić moc gdzieś po 5 arkuszach, a wszystkie 5 lub więcej filmów będzie straconych.
W ogóle nie wywoływałbym więcej niż 5 arkuszy na raz, chyba że w nierozcieńczonym roztworze podstawowym A49 lub D76. Ryzyko zepsucia wszystkich zdjęć jest nieproporcjonalne w stosunku do 2 centów za R09 (= RODINAL). Poza tym nie da się wtedy precyzyjnie kontrolować kontrastu.
Neofin Blau to oczywiście kosztowna mieszanka. Warto więc poświęcić kilka arkuszy próbnej błony płaskiej, aby przetestować swoją kadzię z ulubionym rozcieńczeniem.
Najlepiej użyj filmów, które są naprawdę czarne, aby być po bezpiecznej stronie. Przechodź jeden po drugim w tym samym czasie i zmierz na densymetrze, od kiedy pierwszy arkusz nie osiąga już maksymalnej czerni.
Nie zapomnij jednak wcześniej przetestować współczynnika wydłużenia, jeśli później będziesz miał 10 arkuszy naraz w pojemniku!!
Pozdrawiam
Mirko
www.fotoimpex.de
Gast
Cześć Mirko,
czy naprawdę musiałeś użyć akurat 5 arkuszy? Wszystkie pojemniki, jakie znam, wymagają 6 ;-).
Wlałem 10 ml RODINALU do 2500 ml Jobo, wypróbowałem to. Wtedy można uzyskać rozcieńczenie 1:50 lub 1:100. Ale dobrze wiedzieć, że 5 ml w proporcji 1:50 lub 1:100 prawdopodobnie nie jest warte próby.
W przypadku Amidose (nie mam pojęcia, jak nazywa się ta firma, macie też takie, kwadratowe, z filmami stojącymi pionowo) robi się to w proporcji 1:100, potrzeba litra i nie można obracać.
W przypadku formatu 4x5 oszacowałem na oko 1/4 formatu 120 (mój 6x9 robi 8 zdjęć), więc prawie się zgadza. Twoje obliczenia potwierdzają moje obawy, że przy użyciu Neofinu da się zrobić tylko jedną puszkę (6 filmów) na fiolkę.
Ciekawie robi się przy formacie 13x18 w małej komorze, bo nic się nie obraca, a stosunek objętości do filmu jest bardzo zły. Musiałoby to być 234/10 000 m, czyli około 1,5–2 arkusza na film.
Jakże się cieszę, że tył 8x10 jest dla mnie zbyt drogi. To działa tylko w kasecie, pojedynczo, więc naprawdę zajmuje dużo czasu.
Gast
P.S.
Czy ktoś ma doświadczenie z rozcieńczaniem preparatu Neofin w sposób bardziej rozcieńczony niż zalecano? Na przykład 1 litr z buteleczki?