rherz
Ahoj všem, kdo si sami vyvolávají černobílé diapozitivy
Mám v černých částech světlé skvrny, a to vždy jen uprostřed filmu. Zvláštní je, že se to týká pouze středu filmu (co se týče pořadí snímků, tedy např. snímky 13 až 27). Vše, co má být bílé, je také bílé (na hotovém diapozitivu), proto si myslím, že to není způsobeno bělením. Vypadá to, jako by nebylo dostatek světla. (100 W reflektorová žárovka, po 5 min. z každé strany, 5 mm hladiny vody nad spirálou, vzdálenost žárovky od hladiny vody 2 cm, běžná Jobo spirála)
Jinak je výsledek skvělý!
Možná ještě krátce k složení bělicí lázně:
Složka A:B = 1:1
Složka A: 150 ml 15% kyseliny sírové + 250 ml vody
Složka B: 2 g manganistanu draselného + 500 ml vody
Doba působení 5 min.
a čisticí lázeň:
25 g síranu sodného sicc. rozpustit ve 400 ml vody a poté doplnit na 500 ml.
Doba působení 3 min.
Možná je tu někdo, kdo už něco podobného zažil?
:rolleyes:
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj Roberte,
napadá mě, že by to mohlo být způsobeno dvojitou expozicí. Zkusil jsi s tou lampou trochu pohnout?
S pozdravem – Dieter
rherz
Ahoj Dietere,
možná je to jen můj dojem, ale 100W reflektor ze vzdálenosti maximálně 5 cm, a to po dobu 5 minut z každé strany, by mělo vlastně stačit. Oči jsou už jen z pohledu na to oslněné a hloubka vody 5 cm také není nijak velká.
Ale k tvé otázce: Ano, s žárovkou (reflektorem) pohybuji, už jen proto, že by jinak mohly vrhávat stíny výstupky spirály, a snažím se také měnit úhel dopadu paprsku, aby světlo opravdu proniklo mezi závity spirály.
Je to šílené – jinak se pracuje se setinami sekundy a něco se dostane na film, a pak nestačí 10 minut s brutální jasností (stačí se jen jednou podívat přímo do reflektoru)... Jsem už na pokraji toho, abych celou věc postavil na slunce – jenže to není vždy k dispozici a intenzita se také vymyká kontrole.
Když si uvědomím, že jsem kdysi začínal s 2 minutami a 30 sekundami z každé strany a výsledek se nijak výrazně neliší od těch dvakrát 5 minut.
Možná má někdo jiný nápad, já ale ještě zkusím 2×10 minut.
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj Roberte,
v několika publikacích jsem se dočetl, že denní světlo není vhodné pro reverzní vyvolání. Zdá se, že ani přeexponování není možné. Bohužel zatím neznám chemické procesy.
Cítím se nějak nesvůj, dokud je výsledek reverzního vyvolání ještě nejistý.
Natáčím na 16mm kameru a nesnáším posílat své filmy do laboratoře na reverzní vyvolání.
Možná se nám někdy podaří v naší práci uspět.
S pozdravem – Dieter
rherz
Ahoj Dietere,
jakmile budou známy výsledky, dostaneš recept.
Zkoušel jsi už někdy vývojovou sadu od Fomy?
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj Roberte,
použil jsem reverzní film od Fomy dvakrát:
Nejprve Fomapan 100R, výsledek: hnědý, negativní...
Potom svitkový film Agfapan 100, z něj jsem dostal průhlednou podložku bez snímků.
Dnes se pokusím o třetí pokus.
S pozdravem – Dieter
Gast
Ahoj,
Myslím si, že ten problém s průhledným nosičem je způsoben příliš silnou koncentrací kyseliny sírové.
Už při mém prvním pokusu s 5% roztokem kyseliny došlo k odloupnutí emulze. U T-maxu to byly hrubé kousky, u APX100 malé vločky. Proto teď tvrdím, že AP je v určitých případech podstatně jemněji zrnité než Kodak. :-) Teď používám asi 1–2 %. Také jsem zjistil, že meziobrazování většinou nestačí ani při 500 W z 10 cm. Co si myslíte o sadě Kodak? Její výtěžnost se mimochodem dá zvýšit.
rherz
Dobrý den,
na základě tipu z jiného fóra jsem film vyndal ze spirály a provedl na něm expozici ve visící poloze. Pomalu jsem nad ním přejížděl 100W reflektorem ve vzdálenosti asi 20 cm – to trvá asi 30 sekund na celý film. Při tom lze sledovat, jak se film mění. Kapkám vody jsem zabránil pomocí velmi velmi řídkého smáčedla (0,1 ml Mirasolu v 250 ml deionizované vody). Fungovalo to – bílé skvrny jsou pryč! Film se však pak už nedá vrátit zpět do spirály. Nakonec jsem ho protáhl oblouky. Není to zrovna relaxační a nedoporučuji to, protože 150 cm filmu je extrémně nepraktické, pokud ho nechcete poškrábat. Pokus s 2 x 10 minutami na světelné desce ve vodě také nepřinesl žádný výsledek. Voda zřejmě pohlcuje obrovské množství světla – to už bylo známo, ale že je toho tolik, to bych nečekal.
Další pokus proběhne opět mimo vodu ve spirále, s malou úpravou síťovacím prostředkem, aby se zabránilo kapkám – asi minutu z obou stran, při změně úhlu dopadu paprsku. Tak by se vlastně měly vyhnout stíny způsobené můstky.
Pokud to vyjde, ozvu se znovu – jakmile budu mít nové Fomapany. Ty jsou totiž vyprodané a v celém Německu se nedají sehnat.
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj, vývojky reverzních filmů,
jelikož vyvolávám filmy o délce 30,5 m, mám při druhém exponování zpočátku špatné podmínky. Zkoušel někdo z vás chemickou metodu?
Moje dosavadní pokusy dopadly více než špatně...
S pozdravem – Dieter
Gast
Ahoj, všichni uživatelé černobílých reverzních vývojek!
Vyzkoušejte následující postup (bohužel pouze v angličtině):
Černobílé diapozitivy
-------------
Používejte pouze halogenidové filmy se stříbrem, které mají průhlednou podložku a vrstvu proti halaci (AHU), která se během procesu odstraní – nebo vůbec žádnou takovou vrstvu!
Koncentráty (na 1 litr):
bělidlo -> 25 g dichromanu draselného (kalium-di-kromat) +
100 g bisulfátu sodného (natrium-hydrogenium-sulfat)/monohydr.
-> pokud se vám nelíbí míchání těchto látek, můžete použít bělidlo z E-6 nebo jakékoli sady pro černobílé reverzní zpracování
čirý -> 250 g sulfitu sodného (natrium-sulfit)/anhydr. (desicc.)
-> lze nahradit HCA (neutralizuje bělidlo)
Smíchejte v poměru 1+4, abyste získali pracovní roztok
Vyvolání (20 °C):
1. vývoj (viz tabulka) JAKÝKOLI vysoceenergetický „pozitivní“ (papírový) vývojka (Dektol atd.) 1+4
-> pro větší jas projekce můžete přidat trochu rozpouštědla stříbra =
cca 9 g thiosíranu sodného (natrium-tio-sulfat)/pentahydr. -----
toto množství je kritické: větší dávka rychle odstraní příliš mnoho stříbra a menší
množství vede k příliš tmavému obrazu !
oplach (pod tekoucí vodou)
odbarvení
oplach
vyčištění
oplach (v této fázi otevřete nádrž; u ortochromatických filmů je nezbytná dostatečná reexpozice,
tj. použijte průhlednou cívku/spirálu !)
reexpozice (100 W žárovka = bílé světlo) 1 min./strana (horní a spodní část cívky)
2. vývoj (Dektol 1+4, bez rozpouštědla)
oplach 1 min.
fixace (Hypam nebo podobný rychlý přípravek)
oplach 5 min.
hypo (Kodak HCA nebo podobný)
oplach 5 min.
mokrý (Agepon 1:200 nebo podobný) 1 min.
Všechny ostatní fáze/etapy po 3 minutách.
Filmy (denní světlo):
Formát 135 ISO 1. vývoj (min.) EI kontr. odezva chrom. (citlivost)
Kodalith Ortho (typ 3) N/A 3 8 H grafický ortho * = vysoký kontrast
Dia = HCS (volně sypaný film)
Maco ORT 25 18 DX N polotónový ortho
Kodak FRP N/A 8 ? 12 ? N polotónový ortho = jemnozrnný
Release Positive (volně prodávaný film)
Agfa SCALA 200 10 DX N plný tón pan
Kodak TP N/A 8 16 H polotónový pan * = Technical Pan
Maco UPC 64 10 25 N plný tón pan
Maco PO 100 10 DX N plný tón ortho
FomaPan 100 ? 100 ?
* znamená, že není potřeba rozpouštědlo stříbra!
Formát 120/220
Maco ORT
Agfa APX 100 100 6 DX N plný tón pan
400 ? 400 ?
Ilford Delta 100 100 10 DX N full-tone pan
400 400 18 ? DX ? N full-tone pan
3200 ? 3200 ? 800 ?
Agfa SCALA
Kodak TP
Maco PO
Maco UPC -> www.technikdirekt.de (viz také www.mahn.net)
Můžete také vyzkoušet Speedibrews Celer-Reverser -> www.silverprint.co.uk (#3118)
Vyzkoušel jsem téměř všechny zmíněné filmy a výsledky jsou velmi dobré.
FomaPan bohužel musím ještě vyzkoušet (doba prvního vyvolání)...
S pozdravem
tero.tommila@ficora.fi
Gast
Jednou jsem z nevědomosti dodatečně exponoval film pod klasickou kuchyňskou žárovkou o výkonu 100 W ve spirálové žárovce, vzal jsem ho do ruky ještě úplně mokrý a držel ho pod ní bez vodní lázně, 30 sekund na každou stranu, lehce jsem s ním pohyboval – podle mého vkusu byly výsledky naprosto v pořádku, žádné skvrny a ani kapky nevadily.
Film v plechovce však neustále pohybuji, tzn. nedám mu pokoj – dosud byly výsledky obecně dobré.
Používám sadu Fomapan pro reverzní proces. Jediným problémem dosud bylo, že krystaly manganistanu draselného nebyly správně rozpuštěny a tak vytvořily ošklivé skvrny, ale tomu se dá zabránit, když roztok předem lépe promícháte.