carbocage
Ahoj... Nováček má zase jednou dotaz.
V návodu k mému ostřicímu přístroji Kaiser se píše, že obraz se promítá na matnou desku.
Ale když se podívám dovnitř, vidím obraz na poměrně drsné desce, podobné strukturovanému plechu.
Je to normální????? S pozdravem Stefan
Wolf_XL
... ten přístroj nutně nesplňuje to, co by jeho název napovídal... Existují přístroje, které názvu „zaostřovač“ odpovídají mnohem lépe...
carbocage
Díky za odpověď... Ale pod pojmem „matný displej“ si představuji něco podobného matnému sklu, a ne něco strukturovaného!? Obraz je pak opravdu hrubý...
Renate
Byla to nová nebo použitá věc? Od dob IhhBähhh se často snaží vydělat spoustu peněz na šrotu. Někdy se tam opravuje dost neodborně.
?
S pozdravem
?
Renate
Bonderer
Podobné modely vyráběla také firma Durst a dokonce i Linhof, i když v kovovém provedení. Já mám ten od Durstu. Nejlépe to funguje na místě na negativu, kde jsou dobře viditelné struktury.
Aspoň já to tam dokážu nejlépe posoudit a ostrost je v pořádku. S ostřicím přístrojem na zrno od Peak jsem si vůbec neporadil.
Když mám obtížné negativy, pomáhám si zaostřovacím negativem. Pokud žádný nemáte, můžete si ho vyrobit sami. Moje jsou sice z Eb…
ale nebyly drahé. Vezměte černý negativ, velmi hladké pravítko a tenkou jehlou do emulze vyškrábejte vzor. To pak funguje jako zaostřovací negativ.
carbocage
Je úplně nový...
carbocage
Možná má někdo fotku, jak to vypadá na jiném zaostřovači Kaiser, aby se to dalo porovnat...
Wolfgg
Dobrý den,
matovací sklo je záměrně tak hrubé, aby bylo možné ve tmě bez problémů zaostřit zrakem přímo na něj. Tento zaostřovač vyniká spíše při velkém zvětšení, kdy je hlava zvětšovacího přístroje umístěna 1 m nad deskou a do jeho objektivu lze nahlížet pouze z větší vzdálenosti.
Pokud se při zaostřování nosem ještě dotýkáte základové desky, stačí i jednoduchá lupa (4- až 8násobná).
Nesrovnávejte to s hledáčkem malého formátu, tam jsou nároky na matnou desku už kvůli malému obrazu mnohem vyšší.
Velikost
carbocage
Moc děkuji, teď už vím, že je to správně a že je přístroj v pořádku...... S pozdravem Stefan