carbocage
Cześć... Nowicjusz znów ma pytanie.
W instrukcji do mojego aparatu Kaiser Scharfsteller jest napisane, że obraz wyświetla się na matowej matówce.
Ale kiedy zaglądam do środka, widzę obraz na dość chropowatej płytce, przypominającej blachę z wytłoczeniami.
Czy to normalne????? Pozdrawiam, Stefan
Wolf_XL
... to urządzenie niekoniecznie spełnia to, co sugeruje jego nazwa... Są urządzenia, które znacznie lepiej zasługują na miano „ostrzałki”...
carbocage
Dzięki za odpowiedź... Ale pod pojęciem „matowej szyby” rozumiem coś w rodzaju szkła mlecznego, a nie coś o fakturze!? Obraz jest wtedy naprawdę niewyraźny...
Renate
Czy ten przedmiot był kupiony jako nowy, czy używany? Od czasów „IhhBähhh” często próbuje się zarobić duże pieniądze na złomie. Czasami naprawy są wtedy wykonywane dość amatorsko.
?
Pozdrawiam
?
Renate
Bonderer
Podobne modele produkowały również firmy Durst, a nawet Linhof, choć w metalowej obudowie. Ja mam model Dursta. Najlepiej sprawdza się w miejscach na negatywie, gdzie struktury są dobrze widoczne.
Przynajmniej ja potrafię to najlepiej ocenić, a ostrość jest odpowiednia. Z urządzeniem do ustawiania ostrości na ziarnie firmy Peak w ogóle sobie nie radziłem.
Gdy mam trudne negatywy, korzystam z negatywu do ustawiania ostrości. Można go również wykonać samodzielnie, jeśli nie można go nabyć. Moje pochodzą wprawdzie z Eb…
ale nie były drogie. Należy wziąć czarny negatyw, bardzo gładką linijkę i cienką igłą wyryć wzór w emulsji. W ten sposób powstaje negatyw do ustawiania ostrości.
carbocage
Jest zupełnie nowy...
carbocage
Może ktoś ma zdjęcie, jak wygląda to w innym modelu Kaiser Scharfsteller, żeby można było porównać...
Wolfgg
Witam,
matówka jest celowo tak gruboziarnista, aby w ciemności można było bez problemu ustawić ostrość wzrokiem. Ten system ustawiania ostrości sprawdza się raczej przy dużych powiększeniach, gdy głowica powiększalnika znajduje się 1 m nad płytą i można patrzeć w obiektyw tylko z pewnej odległości.
Dopóki podczas ustawiania ostrości nos dotyka płyty podstawowej, wystarczy zwykła lupa (4- do 8-krotne powiększenie).
Nie należy porównywać tego z wizjerem lustrzanki małoobrazkowej, gdzie wymagania wobec matówki są znacznie wyższe ze względu na mały obraz.
Rozmiar
carbocage
Bardzo dziękuję, teraz już wiem, że to prawda i że urządzenie jest w porządku...... Pozdrawiam, Stefan