Jeśli chodzi o podłoża:
Niestety nie ma już zbyt wielu możliwości wyboru podłoży. W ostatnich latach wszyscy producenci podzielili los rynku analogowego, który całkowicie się załamał (...w obszarach, gdzie nadal produkowano prawdziwe metry, czyli w przygotowaniu do druku, filmach technicznych itp.).
Pozostały tylko klasyczne szare podłoża, na które odlewa się Forte i Foma, oraz przezroczyste podłoża poliestrowe, na które odlewa się efke.
Filmy o czułości 400 i 200 miałyby na przezroczystym nośniku problemy z ochroną przed efektem halo i byłyby ponadto droższe w wywoływaniu.
Obawiam się zatem, że nic się nie zmieni.
Problem z marszczeniem można bardzo łatwo rozwiązać, nie susząc filmu w pomieszczeniu o niskiej wilgotności powietrza (szczególnie teraz, zimą – suche powietrze z ogrzewania jest zupełnie nieodpowiednie).
Dzięki nawilżaczowi powietrza w pomieszczeniu lub w łazience zaraz po prysznicu film schnie nieco wolniej, ale jest cudownie gładki.
Nie jest to nowa wiedza. Jeszcze 20 lat temu trzeba było tak postępować z prawie wszystkimi filmami.
Powodzenia!
Mirko
www.fotoimpex.de
Mirko, dziękuję za informacje.
Prawie kusi mnie, żeby wypróbować film 200/400, z drugiej strony chciałbym powoli odejść od eksperymentowania i pozostać przy jednym filmie... no cóż, trzech filmach. R50, obecnie APX400 i XP2 dla szerokiego spektrum.
Myślę, że zamówię jeszcze kilka rolek R50 i zamrożę je, zanim pojawi się nowy cennik. ;-)
W kwietniu raczej nie dam rady dojechać do Berlina.
W sieci (przez Google) znajduję niewiele przykładowych zdjęć z filmów Fortepan, czy ktoś mógłby mi wskazać jakąś galerię internetową?
Dzięki,
Pozdrawiam, Roman