Gast
Upřímně řečeno, naše městská údržba (úklid města) zná E (vyvolávací roztok) a F (fixační roztok) a bez problémů a zdarma to od amatérů, jako jsem já, odváží.
Vylít kyselinu octovou (přerušovací lázeň 3 %) do záchodu mi také nedělá starosti, a to i přes zpožděnou vývojku, protože salátový dresink je horší (a častější). Ale co mám dělat s použitými tonery a jinými kyselými věcmi???
Například selen smrdí, takže to určitě není dobré vyhazovat do záchodu. Abych mohl městské úklidové službě vysvětlit, co tam vlastně je, musel bych nejdřív vědět, co se tam během tónování děje, a jestli bych tam sklidil větší pochopení...
Dost bylo fňukání, máte nějaký tip?
Gast
Pokud vím, likvidátora nezajímá, co v tom je. Nemůže se totiž příliš spoléhat na tvrzení zákazníků – ti mu mohou vyprávět báchorky i říkat pravdu. A většinou to sami nevědí o nic lépe.
Nakonec to stejně skončí ve stejném koši a pravděpodobně i ve stejné peci. Takže to odevzdejte, řekněte „fotochemie, soukromé“ a hotovo. Možná se ještě zeptejte, co by jim příště vyhovovalo víc: smíchat to dohromady nebo 3 samostatné koše.
S pozdravem, Roman
Gast
Ahoj,
pokud vím, ze vývojka a/nebo ustalovač se dá ještě získat zpět stříbro, díky čemuž městská úklidová služba financuje i likvidaci těchto chemikálií.
Já bych ten toner prostě smíchal a odevzdal spolu s ostatním.
Rainer
cfb_de
Ahoj Rainere,
městská úklidová služba stříbro určitě zpětně nevyhrazuje. Jednoduché spalování spolu s ukládáním popelových zbytků na skládku je podstatně méně náročné, než při současné nízké ceně stříbra ještě navíc provádět jeho zpětné získávání. To se vůbec nevyplatí, zejména proto, že u směsného odpadu se obsah stříbra blíží nule.
Vyplatí se to pouze pro větší komerční podniky, protože tak lze minimalizovat náklady na likvidaci a limitní hodnoty pro vypouštění lze podkročit pouze pomocí odstraňování stříbra.
Pro soukromé použití lze udělat následující: naplnit stříbro (např. železovou vlnou nebo dithionitem sodným). Viz
http://www.fotoimpex.de/Technik/Tip_Filmen...ntwicklung.html (na tom mám určitý podíl :-)
To ušetří cestu s nádobou na fixační roztok do sběrného dvora. Toner a podobné věci by se tam ale stejně měly odvézt. Nedokážu si představit, že by se v mém záchodě nacházely takové věci jako selen. Viz výše uvedený odkaz, kde je také něco o selenovém/sírovém toneru.
S pozdravem,
Franz
Urnes
Ahoj,
u nás to funguje tak, že místní odpadová společnost přijímá fotochemikálie, které se pak vylijí do velké nádrže s použitým olejem a dalšími škodlivými látkami a skončí ve spalovně. Vývojky a ustalovací roztoky se však musí oddělit, nahlásit a samozřejmě zabalit. Což s sebou zase přináší problém, kde sehnat dostatek kanystrů. Kromě toho je příjem omezen na 20 l, větší množství se považuje za komerční. To mě kdysi přimělo k akci: „Buď to teď vezmete, nebo ty dva další kanystry vyliju před vašimi dveřmi do kanálu!“ – To nakonec zabralo.
Abych si ušetřil další frustraci a rozčilení, postupuji jako Franz. Nechám vývojku zoxidovat a vyliju ji do kanalizace, ze zafixovače vysrážím stříbro a odevzdám ho do sběrného dvora pro nebezpečný odpad a zbytek vyliju. Toner také odevzdávám deklarovaný do sběrného dvora pro nebezpečný odpad, ale jedná se už jen o množství v rozmezí 1–2 litrů.
Zdravím, Sven.
Gast
:huh:
U nás se teď taky všechno spaluje. Dřív se to ještě třídilo (vývojka, ustalovač), ale teď už je tam všechno pohromadě. Stop se likviduje stejně jako smáčedlo.
Selen a další tonery je taky lepší sbírat.
Do 30 litrů se na to nikdo neptá. Většinou to sbírám do 2litrových polyetylenových kanystrů od ovocných džusů. S 2litrovou lázní ACP252 to ještě jde.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
www.FotohuisRoVo.nl
Robert Vonk
Sandra
Ahoj,
omlouvám se, že znovu vytahuji staré téma, ale pořád je aktuální...
Můj dotaz: Kam vlastně s smáčedlem?
Staré chemikálie většinou sbírám do 5litrových kanystrů, ve kterých předtím byla destilovaná voda.
Mimochodem, po svém přestěhování z Berlína do Braniborska jsem si všiml, že sběr starých chemikálií probíhá trochu jinak. Zatímco v B se vždy chtěli vědět, zda je v láhvi nebo kanystru vývojka nebo ustalovač, v braniborském sběrném místě stačilo pouze říct: „Dejte to tamhle.“ ;) V Berlíně jsem si mohla staré kanystry vzít zpět, poté co tam chemikálie vylili do velkých sudů. V Braniborsku to už nejde a já si musím vždycky hledat, kde seženu nové kanystry... B)
Pozdrav
Sandra
CPD
Ahoj Sandro!
Může se smáčedlo vylít do odpadu? Vždyť to není nic jiného než speciální „mycí prostředek“.
Zeptej se v lékárně na lahve Aponorm – jsou překvapivě levné a jsou k dostání ve všech možných velikostech.
S pozdravem
CP
cfb_de
Zeptej se v lékárně na láhve Aponorm – jsou překvapivě levné a jsou k dostání ve všech možných velikostech.
Ale přece ne proto, abys je po jednorázovém použití vyhodil do sběru! Existují mnohem levnější možnosti: u zubních techniků, v autoservisech, u úklidových firem atd. pravidelně vznikají plastové kanystry o objemu 3–10 litrů. Tyto firmy jsou většinou velmi vděčné, když jim jich pár odvezeš.
Co se týče smáčedla, samozřejmě s tebou naprosto souhlasím. Nikdo by asi nenapadlo sbírat vodu z mytí nádobí po snídani a odvézt ji do sběru nebezpečného odpadu.
S pozdravem,
Franz
CPD
Ahoj Franti,
samozřejmě ne pro odběr vzorků znečišťujících látek – na to má Sandra prázdné kanystry na destilovanou vodu z obchodu s nářadím, jak je uvedeno výše.
S pozdravem
cfb_de
Ahoj Franti,
samozřejmě ne pro místo s nečistotami – na to má Sandra ty prázdné kanystry na destilovanou vodu z obchodu s nářadím, jak je uvedeno výše.
S pozdravem
Stympt. To mi nějak uniklo.
S pozdravem,
Franz
Sandra
Děkuji vám! :)
S pozdravem
Sandra